Her 3 meskene 2 otopark yapılacak

9 Ağustos 2014 18:12

Belediye Meclisi Ağustos ayı son toplantısında önemli bir karar imza attı. Şehrin otopark sorunun çözümü için İmar Komisyonu tarafından yeni bir çözüm bulundu. Yeni taslağa göre eğer Bakanlık da kabul ederse her 3 daireye 2 otopark yapılma zorunluluğu getirildi.

Belediye Meclisi Ağustos ayı son toplantısında otopark sorunun çözümü için şehir planında otopark oranlarının belirlenmesi teklifini görüştü. Bu yönde İmar Komisyonu bir çalışma yaparak yeni bir taslak hazırladı. Taslağı ise detaylı bir şekilde Belediye Meclis Üyesi Süleyman Gülboy anlattı. 

"21 YILLIK YÖNETMELİĞİ KULLANIYORMUŞUZ"

Türkiye'de ilk otopark yönetmeliğinin 1976 yılında yayınlandığını ve bunun 1993 yılına kadar devam ettiğini aktaran Gülboy, son olarak 1993 yılında yeni bir yönetmelik yayınlandığını ve bu yönetmeliğinde günümüze kadar geldiğini söyledi. 21 yıl önce hazırlanan yönetmelikte yıllar içerisinde bazı değişiklikler yapıldığını ve bunların da genelde otopark sayısını azaltmaya yönelik olduğunu ileri süren Gülboy, "1993 yılı yönetmeliğine göre nüfusu 200 binden fazla olan yerlerde yapı inşaat alanı151 m2büyükse her daireye 1 otopark, yapı inşaat alanı 101-151 m2arasında ise 2 meskene 1 otopark,100 m2'nin altında ise yine her meskene 1 otopark olarak belirlenmiş. Bu yönetmelik 2006 yılında değiştirilerek 3 daireye en az 1 otopark olarak değiştirilmiş. Sonra jet hızıyla 2006 yılında yine 3 meskene 1 otopark tanımı daha da katılaştırılarak en az ibaresi kaldırılmış ve 3 daireye 1 otopark denilmiş. Bu bilgilerden sonra komisyon olarak şöyle bir karar aldık; İnceleme sonucunda il genelinde tescilli otomobil sayısı 85 bin tane olduğunu öğrendik. Yine il genelinde hane sayısı 129 bin. Bunu oranladığımız zaman 3 haneye 2 otopark düşüyor. Bilimsel bir sonuç. Ama yönetmelik 3 haneye 1 otopark yeter diyor. 3 daireye 2 otopark köyleri de kapsıyor. Buna göre 1993 yılında çıkarılan yönetmelik günümüz ihtiyaçlarını karşılamıyor. Otopark ihtiyacı ilimizde yüzde 100 eksik. Şu anki yönetmeliğe göre 30 meskene 10 otopark yeterli görünüyor. Biz ise 20 otopark olması gerektiğini bilimsel verilerle ortaya koyduk. Otopark eksikliği araçların yollara park edilmesine sebep oluyor ve trafik aksıyor" dedi.

HER 3 DAİREYE 2 OTOPARK KARARI ALINDI

Bu bilgilerin ışığında yeni hazırladıkları taslağı meclise sunan Gülboy, "Brüt150 m2'ye kadar olan dairelerden her 3 daireye 2 otopark, brüt150 m2ve üzeri daireler içinde her bir daire için 1 otopark kararı alınması ve kararın işlenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayından sonra uygulamaya geçirilmesi uygun bulunmuştur" diye konuştu.

"EN AZ HER DAİREYE 1 OTOPARK OLMASI GEREKİYOR"

Öte yandan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 3 daireye 2 otoparkın da az olduğunu belirterek "Çünkü günümüzde aynı dairede 2 veya daha fazla araç bulunuyor. Hal böyle olunca dışarıdaki araç sayısı otoparktaki araç sayısından daha fazla oluyor. Geçtiğimiz mecliste bu konu yine gündeme gelmişti. Ama meclisimiz bu vizyonu yakalayamadı. En kısa sürede bunu her daireye 1 otopark olarak değiştirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"BAKANLIĞIN YENİ YÖNETMELİĞİNDE HER DAİREYE"

Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle bu konu hakkında görüştüklerini ve 2-3 aya kadar yeni bir yönetmeliğin geleceğini öğrendiklerini bildiren Gülboy, "Bu konuda yeni bir gelişme var. Bakanlık yetkililerinden aldığımız sözlü bilgiye göre 2-3 aya kadar yeni bir otopark yönetmeliği çıkacağını ve buna göre daire200 m2'den büyük ise her bir daire için 3 otopark, yapı inşaat alanı 150-200 m2arasında ise her daireye 2 otopark, 80-150 m2arasında ise her daireye 1 otopark ve80 m2'den küçük ise her 2 daire için 1 otopark olarak değiştirileceğini öğrendik" dedi.

"OTOPARKLI DAİRELER DAHA PAHALI VE ÇABUK SATILACAK"

Bu gelişmenin çok önemli olduğunu ve bu karardan dolayı müteahhitlerin sevinmeleri gerektiğini ifade eden Başkan Günaydın "Müteahhit arkadaşlara sesleniyorum; Bunun kabul edilmesi uzun zaman alabilir. Kabul de edilmeyebilir. Bunu ilk etapta yapanlar şanslı olacak. Şimdi her daireye bir otopark alanı olan dairelerin cazibesi artacak. Hatta 15-20 bin TL fazlaya satılacak. Bunu müteaahitlerimiz sevinerek karşılasınlar. Bu daireler ileride rahatlıkla satılacak. Vatandaşlarımız araçlarını sokağa koymakttan bıktı. Geç bile kalındı" diye konuştu.

"MÜTEAHHİTLERDEN ALINAN OTOPARK HARÇLARI DÜŞÜRÜLÜRSE KENDİLİĞİNDEN YAPILIR"

Yeni taslaktaki brüt ibaresinin müteahhitler ve mimarlar açısından sıkıntı çıkarabileceğini belirten AK Parti Meclis Üyesi  Kadir Özkan, yeni bir teklifte bulundu. Özkan, "Komisyonumuz güzel bir çalışma yapmış ama brüt150 m2ibaresi balkon, havalandırma ve asansör boşluğunu da kapsıyor. Bunu netliğe dökersek120 m2oluyor sanırım. Yeni projelerde bunu değerlendirerek proje çözümleri yaparsak sıkıntı yaratır. Bir de Belediyemizin otoparkla ilgili aldığı bir harç var. Bu alınan ücreti düşürürsek ki müteaahit bunu yaparken gerekirse binanın altına 2 kat iner ve sorun kendiliğinden çözülmüş olur. Bu brüt ibaresi bence nete dönüştürülmeli" şeklinde konuştu.

"DÜNYANIN BİRÇOK ŞEHRİNDE HER80 M2DAİREYE 2 OTOPARK ALANI YAPILIYOR"

Brüt ya da net ibaresinin aynı hesaba çıktığını dile getiren Başkan Günaydın ise "Dünyada çok şehirler otopark sorununu çözdü. 1 tane araç dışarıda görünmüyor. Nüfusu kalabalık dahi olsa. Çünkü ileri kanun kullanılıyorlar.80 m2daireye bile 2 otopark isteniliyor. Biz bunu yapabilseydik bugün otopark sorunundan bahsediyor olmazdık. Ama yapmamışız. Zararın neresinden dönsek kârdır.120 m2'ye bir otopark istenilse de aynı hesap aynı oluyor. Otopark cazibesi oluşturmalıyız. Otoparklı binalar artık lüks olacak" dedi.

"YENİ TASLAKTA BOŞLUKLAR DAHİL EDİLMEDİ"

Süleyman Gülboy ise yeni taslakta brüt alana boşlukların dahil edilmediğini ifade ederek "Brüt alan yönetmelikte inşaat alanı olarak görünüyor. Hazırlanacak olan yeni taslakta da merdiven, asansör, havalandırma boşlukları brüt alanın dışında kalıyor. Yani bir yerde net alan oluyor" dedi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Açıklamaların ardından yapılan oylamada otopark sorunun çözümü maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Bu haber 658 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...