‘’Yıkım kararı verilen binalarda C-8’e rastlanıyor’’

4 Ağustos 2014 18:47

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, şu ana kadar riskli ilan edilen ve yıkım kararı verilen yapılarda düşük beton seviyesi ile karşılaşıldığını itiraf etti. Yavuz, ‘’Kentsel Dönüşüm Yasası insanların can güvenliğini koruyacak bir yasa. Büyük bir fırsat’’ dedi.

Kentsel Dönüşüm Yasası illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince uygulamaya başladı. Riskli yapı başvuruları Müdürlükler bünyesinde kurulan Kentsel Dönüşüm Komisyonları tarafından değerlendiriliyor ve burada karar altına alınıyor. Bakanlar Kurulu yetkisi altındaki 'riskli alan' ilanı için de İl Müdürlükleri teklifte bulunabiliyor. İl Müdürlüklerinin yanı sıra Belediyeler de 'riskli alan' teklifi yapabiliyor.

GÜNÜMÜZDE C-40 KULLANILIYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, Isparta'da yasanın henüz 'riskli bina, riskli yapı' sürecinde devam ettiğini anlattı. Şu ana kadar riskli ilan edilen ve yıkım kararı verilen yapılarda düşük beton seviyesi ile karşılaşıldığını itiraf eden Yavuz, ‘’Şu ana kadar yıkım kararı verdiğimiz ve yıkılan yapılarda çıkan beton seviyesi C-12'yi geçmedi. Ortalama C-8, C-10. Çok düşük beton seviyesi. Günümüzde ise C-40 beton kullanılıyor. İnsanların can güvenliği tehdit altında olan bir beton seviyesi. İşte bu yasa insanların can güvenliğini koruyacak bir uygulama. Türkiye için büyük bir fırsat’’ dedi.

‘’İNSANLAR YASAYA RANT GÖZÜYLE BAKIYOR’’

Öte yandan insanların yasaya ve uygulanışına bakış açısını da eleştiren Yavuz, ‘’İnsanlar yasaya rant gözüyle, ticaret gözüyle bakıyor. 'Ne vereceğim, karşılığında ne alacağım' diyor. Aslında yasaya can güvenliği olarak bakmak lazım. Yasa senin çürük yapının yerine sağlam, yaşanabilir bir yapıya kavuşmana imkân sağlıyor. Bu süreç içerisinde de isteyene kredi isteyene kira yardımı yapıyor. Böylesine önemli bir yasaya 'rant gözüyle' bakmak, 'ne kazanırım' gözüyle bakmak çok yanlıştır. Vatandaşlarımız algılarını değiştirmek zorunda. Senin hayatın tehlikede, çocuklarının hayatı tehlikede. 'Ben bu yapıdan kurtulup, sağlam bir yapıya kavuşmam lazım' düşüncesi herkeste olmalıdır’’ diye konuştu.

Bu haber 654 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...