Kan bağış oranımız artık ülke ortalamasının üzerinde

16 Temmuz 2014 16:01

Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, Isparta’nın önceki senelere göre kan bağışında daha duyarlı hale geldiğini belirtti. Ramazan ayının ilk 15 gününde 665 bağış aldıklarını ifade eden Kılınçel, “Vatandaşlarımız çekinmesinler. Oruç tutanlar iftardan yarım saat sonra kan bağışında bulunabilirler. Hafta içi her gün Valilik önündeyiz” dedi.

Isparta halkı kan bağışı konusunda daha bilinçli hale geldi. Önceki senelerde vatandaşın ayağına gitmelerine rağmen kan bağışı alamadıklarını ancak son 1-2 senedir durumun değişerek vatandaşların merkeze kadar çıktığını ifade eden Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, ilimizde her yıl kan bağış oranının yüzde 5 oranında arttığına dikkat çekti.

RAMAZAN AYINDA BAĞIŞ AZALIYOR İHTİYAÇ ARTIYOR

Özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayı dolayısıyla kan bağış oranın ülke genelinde düştüğünü fakat Isparta’da beklenilen seviyenin üzerinde seyrettiğini ifade eden Kılınçel, “Ramazan ayında kan bağışı azalıyor ama ihtiyaçta artıyor. Özellikle negatif gruplarda günde 200 kan toplasak 2 tane zor çıkabilir. Oruçluyken kan vermek orucu bozmuyor ama tıbbi açıdan sakıncalı. 4-5 saati geçen açlık olmaması ve devamında kişinin yemek yemesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın Ramazan ayında da görevlerini yerine getireceğini düşünerek, her yıl olduğu gibi bu yılda Mimar Sinan Camii ve Vilayet meydanına çadırlarımızı kuruyoruz. Buralarda saat 00.00’a kadar kan bağışı alıyoruz. Ayrıca oruçlu olmayanların da kan bağışlarını saat 17.00’dan itibaren iftardan önce alıyoruz. İftar molası verdikten sonra 21.15’te devam ediyoruz” dedi.

ÇADIR AÇTIK MI KAN BAĞIŞI ARTIYOR

Öte yandan kan bağışının Isparta’da Türkiye geneline göre iyi durumda olduğunu bildiren Kılınçel, şöyle devam etti; “Biz de vatandaşın ayağına giderek kan bağışı alıyoruz. Kutsal günlerde de çadırlar kuruyoruz. Kadir Gecesi günü Eğirdir ve Yalvaç’ta çadırlarımız olacak. Sahura kadar oralarda kan bağışı alacağız. Merkezde durduğumuz zaman günde en fazla 5 kişi geliyor. Ama çadır kurduğumuzda 30 kişi geliyor. 

İFTARDAN YARIM SAAT SONRA KAN VERİLEBİLİR

Ertesi gün oruç tutacağım endişesi olanlar olabilir. Onlar rahat olsunlar. Herhangi bir şey olmaz. İftardan sahura rahat yiyip, içebiliyorlar. Sıvısını biraz bol alır. Gereken Ramazan tedbirlerini aldığı sürece sıkıntı olmaz. İftardan yarım saat sonra kişi kan verebilir. Kişi ayrıca manevi olarak da rahatlıyor. Kan bağışını bir ibadet gibi görüyor. İnsanlara yardım ve kan bağışı yapıyor sonuçta.

RAMAZAN AYINDA 15 GÜNDE 665 BAĞIŞ ALDIK

Diğer taraftan 30 Haziran’dan 15 Temmuz’a kadar 665 kan bağışı alındı. Yalvaç’ta bağışlar çok iyi. Isparta’da bazen bir günde iki çadırdan 70 bağış alırken, Yalvaç’ta bir günde 90 bağış alıyoruz. Isparta’da kan bağışı her yıl yüzde 5 artıyor. 2014 yıl hedefimiz 25 bin, geçen yıl 24 bindi. 2012’de ise 22 bin 500’dü.”

HİÇ ÜST ÜSTE PLAKET VERDİĞİMİZ OLMADI

Bu arada belirli oranda kan bağışı yapanları onure etmek için bronz, gümüş ve altın madalyanın yanı sıra plaket verdiklerini hatırlatan Kılınçel, “45 bağışın üzerine plaket veriyoruz. Önceden bu kadar bağış yapan yoktu. Bu yıla gelene kadar 1-2 yıl hiç plaket vermedik ama bu yıl 2 tane verdik. 49’uncu bağışımı yaptığım için bende plaket aldım. Altın madalyayı 7, gümüş madalyayı 20, bronz madalya ise 140 kişi civarında. 10 bağışa bronz, 25’te gümüş, 35’te altın, 45’te plaket. 70 bağışta ise bir altın madalya ve bir plaket daha veriyoruz” şeklinde konuştu. 

Bu haber 916 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...