‘’Bu yıl sadece 1 çocuk doğdu’’

14 Temmuz 2014 14:02

Y. Bademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, ilçe mülki sınırlarının yüzde 98’inin 1. derece Doğal Sit Alanı olması dolayısıyla çivi dahi çakamadıklarını ve artık insanların geçimini sağlayamadığını belirterek, ‘’İlçemiz nüfusu 2000’in altına düşmüş durumda. Geçen yıl 1 çocuk doğdu. Bu ne demek? 6 yıl sonra ilkokula başlayacak sadece 1 çocuk olacak’’ dedi.

Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, ilçesiyle ilgili acı bir gerçeği ortaya koydu. Yenişarbademli’nin tarım, imar ve yerleşim alanlarının tamamının Kızıldağ Milli Parkı içinde kaldığını ve ilçenin mülki sınırlarının yüzde 98’inin 1. derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edildiğini belirten Erdem, ‘’Milli Park ilan edilmeden önce 5600 nüfusa sahiptik. Milli Park ilan edildiği günden bugüne nüfus eriyor. Bugün nüfusumuz 2000’in altına düştü. Yavaş yavaş yok oluyoruz’’ dedi.

‘’HOLLANDALILAR İSTİLA EDECEK’’

Öte yandan ütopik bir fikri de ortaya koyan Erdem, ‘’2070’li yıllarda küresel ısınmadan dolayı Hollanda sular altında kalacakmış. ‘Acaba Türkiye coğrafyasının en güzel yeri olan Yenişarbademli ve etrafı Hollandalılara mı veya yabancılara mı ayrıldı?’ şeklinde vatandaşların kafasında bir görüş var. Ayrıca yerli halkın bu sebeplerle göç ettirileceği ve buraların boş kalacağı 2070’den sonra da yabancıların buraya yerleştirileceği yönünde bir kanaat var’’ diye konuştu.

‘’ÇİVİ DAHİ ÇAKMAK YASAK’’

Diğer taraftan ilçede herhangi bir iş yapmanın yasak olduğunu dile getiren Erdem, şunları söyledi; ‘’Projelerimizi ‘Orası Milli Park ve Koruma Alanı’ diye yaptırtmıyorlar. Biz insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek istiyoruz. Bize de yaptırmıyorlar kendileri de yapmıyorlar. Böyle bir mantık olabilir mi? Biz bu ülke için neden şehitler verdik. Yenişarbademli’de 162 şehidimiz var. Şehitler Anıtı yaptık. Madem şehitlerimizin torunları olarak bu işleri yapamaycaktık, madem biz gelişemeyecektik ve geliştiremeyecektik neden bu şehitlerimizi verdik? Terörist mi olalım, asi mi olalım, biz ne olalım? İl Koordinasyon Kurulu Toplantılarında biz bu konuyu dile getirdik. Hep konuşuldu geçildi. Isparta Valisi Sayın Vahdettin Özkan, konunun üstüne düştü. Şimdi Valilik konuyu kayıt altına alacak ve bakanlığa iletecek.

‘’HER YERİ KORUMA ALTINA ALMAK DOĞRU DEĞİL’’

Artık dayanamayacak duruma geldik. Bu yüzden yetkililerden taleplerimiz var. 1. derece Doğal Sit Alanı’nı sınırlandıralım ve belli bölgede olsun. Örneğin Pınargözü’nün etrafındaki 100 bin m2 alan 1. derece Doğal Sit olsun. Burası belli izinlere tabi olsun. Herkes giremesin. Suya ve mağaraya zarar vermesinler. Dağımızın her tarafı korunsun. Bunlar milli değerdir ama her yeri koruma altına almak doğru değil. Yaylalarımızı bu alandan çıkartalım. Oralarda hayvancılık yapılsın. Tarım alanlarını ve yerleşim birimlerini Milli Parkı’n dışına çıkartalım. Çünkü en ufak imar planı değişikliği tadilatında bütün kurumların görüşünü almak zorundayız. Ayrıca Kültür Varlıkları Antalya Bölge Kurulu ve Tabiat Varlıkları Antalya Bölge Kurulu’nun görüşlerini almak durumundayız. Bunların yanında bunların üst kurullarının da onayını almamız gerekiyor. Tüm onayları aldıktan sonra Kızıldağ Milli Parkı plan kararlarına etki ettiği için Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün görüşünü almak durumundayız. Bu görüşü aldıktan sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nden onayını yaptırmak zorundayız.

‘’BİR İMAR PLANI TADİLATI 5 YILDIR DEVAM EDİYOR’’

Ben önceki dönemde de Belediye Başkanıydım. Biz ilk dönemimin son 6 ayında imar planı tadilatına başladık. 5 yıldır halen devam ediyor. 5 yıldır imar revizyonu projesini yapmaya çalışıyoruz halen de onaylanmadı. Isparta’da yerleşim yerleri Milli Park içerisinde olan ilçe Yenişarbademli. Kızıldağ Milli Parkı içerisinde Şarkikaraağaç yok, Beyşehir Gölü Milli Parkının içerisinde Beyşehir yok. Ama biz Milli Parkın içerisindeyiz. Her ağaç budayışımızda veya ağaç kesiminde Milli Park şefinden izin almamız gerekiyor. Bizim özgürlüklerimiz neden kısıtlanıyor? Neden kendi kendimizi kısıtlıyoruz?

‘’GEÇEN YIL SADECE 1 ÇOCUK DOĞDU’’

Nüfus hızla eriyor. İş alanı yok. 1993’te Sit Alanı ilan edildiğinde hayvan sahipleri Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandılar ve 1 yıl hapis cezası aldılar. Kimisi yattı kimisininki tecil oldu. Bu şekilde hayvancılar da geri çekildi. Yerleşim yerlerimizde tarım alanlarının Milli Park’tan çıkartılmasını istiyoruz. Türkiye’de sadece Yenişarbademli’de böyle bir şey uygulanıyor. Başka yok.

İlçe halkında göçe zorlanıyormuş gibi bir algı oluştu. Bu sorun çözülmezse  önümüzdeki 40 yıl sonra Yenişarbademli diye bir yer kalmayacak. Geçen yıl 1 çocuk doğdu. Bu ne demek? 6 yıl sonra ilkokula başlayacak 1 çocuk olacak. Genç nüfus ilçemizde kalmadı. İlçenin geçim kaynağı hayvancılık ve tarım. Kızıldağ Milli Parkı İlanı 1993 yılında yapılmış. 2008’de ise onaylanmış.’’

 

 

 

Bu haber 811 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...