İşsizliğimiz yüzde 1.6 fazla çıktı

12 Temmuz 2014 13:30

TÜİK, son yaptığı araştırmada Türkiye’de illerin; işsizlik, istihdam ve işgücüne katılım oranlarını açıkladı. Verilere göre Isparta’da işsizlik yüzde 8.7 olarak görüldü. Ancak yerel verilerde ise bu rakam yüzde 7.1.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son yaptığı araştırmada illere göre işsizlik ve istihdam oranlarını ortaya koydu. Bu araştırmada Isparta için şok bir gelişme yaşandı. Çünkü il verilerinde işsizlik 7.1 olarak görülürken TÜİK’in araştırmasında bu oran 8.7 olarak açıklandı.

TÜİK İLE İŞKUR’UN VERİLERİ BİRBİRİNİ TUTMADI

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, kendi verileriyle TÜİK’ verilerinin örtüşmemesinden dolayı şaşırdıklarını bildirdi. TÜİK verilerinde kayıt dışının da baz alınmış olabileceğini ve bu yüzden rakamın yüksek çıkabileceğini ifade eden Ergin, “TÜİK ile İŞKUR’un oranları örtüşmedi. Tabi burada bir kayıt dışılık var. TÜİK, kayıt dışı oranlarını da buna dahil etmiş. Türkiye’nin kayıt dışı oranı yüzde 36 civarında.  Aradaki artış kayıt dışılıktan kaynaklanıyor. Bizde araştırmamızı TÜİK’le yapıyoruz” dedi.

İŞGÜCÜNE KATILIM ORANIMIZ YÜZDE 54

Öte yandan diğer verilerin birbiriyle tuttuğunu ve Isparta’nın işgücüne katılım oranının yüzde 54.2 olduğunu belirten Ergin, “İstihdam oranımız ise yüzde 49.5. istihdam oranımız burada artmış görünüyor. Buna bağlı olarak da işsizlik oranı düşüyor. İşsizliğin Isparta’da düşüş eğiliminde olduğunu görüyorum. 2010 yılında Isparta işsizlik oranı yüzde 12 civarındaydı. Şimdi baktığımızda oranın ciddi şekilde düştüğünü görüyoruz” diye konuştu.

TABLO ISPARTA İÇİN İYİ

Diğer taraftan yapılan araştırma sonrası ortaya çıkan tablonun Isparta için iyi olduğunu dile getiren Ergin, “İşsizliğin Türkiye ortalamasının altında olması bir nevi teselli kaynağı. Isparta, işsizliğin çok yüksek olduğu bir il değil. TÜİK açıklaması da bunu söylüyor. Oranlar birçok ilin altında. Yüzde sıfır işsizlik hiçbir yerde yok. Ama Isparta’nın sanayisine ve potansiyeline baktığınız zaman yüzde 8.7 iyi bir oran. Hedefimiz bu oranın daha da düşmesi. 2010 yılıyla karşılaştırdığımız zaman işsizliğin düşmesi ayrıca sevindirici bir gelişme. Yatırımlar ve Isparta’nın gelişmesiyle bu oran daha da düşecektir” şeklinde konuştu.

Bu haber 680 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...