Dönüşüm için 77 dershane başvurdu

12 Temmuz 2014 13:22

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerden özel okula dönüşmek için 77 başvurunun yapıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Resmi Gazete'de yayımlanan "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mevcut özel okulları korumak için sınıf seviyelerine de yüzde 30 sınırı getirdiklerini kaydeden Yelkenci, "Temel liseye dönüşen dershaneler, her sınıf seviyesinde okulun kontenjanının yüzde 30'u kadar öğrenci alabilecek. Örnek olarak bir temel liseye 500 öğrenci kontenjanı vermişsek ruhsatını böyle düzenlemişsek, 9. sınıflara bu 500'ün yüzde 30'u olan 150 öğrenci, 10. sınıflara 150 öğrenci alabilecek ama bunun toplamı 500'ü geçemeyecek. Yani bu 600 öğrenci etmeyecek" diye konuştu.

Dönüşüm başvuruları için 7 dönem belirlediklerini, ilk dönem başvurularının başladığını anımsatan Yelkenci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dershanelerden özel okula dönüşmek için 77 başvuru yapıldı. Bunlardan 44'ü illerdeki sistemlerden onaylanarak bize ulaştı. Tabii eksiklikleri bulunan dosyalar da tamamlanmak üzere geri yollandı. Dershaneler, belirlenen bu dönemlerde ne kadar önce başvurursa teşviklerde de o kadar öncelikli olacak. Bunu özellikle belirtmek isteriz. Bu süreç artık başlamıştır.

Dershaneler, 1 Eylül 2015 itibariyle hiçbir kuruma dönüşmek istemiyorsa ruhsatları iptal edilecek. 1 Eylül 2015'den sonra artık dönüşüm okulları olacak. Dönüşüm okulu olmak ya da başka bir özel öğretim kurumu olmak isteyenlere de yeni ruhsatlar verilecek. Dershaneler artık eğitim sistemimizden çıkıyor. Bu kesin.

Dolayısıyla bu sürecin getirdiği alternatiflerden ve imkanlardan dershanelerimiz faydalanmaya baksınlar, eğer özel öğretim kurumu olarak devam etmek istiyorlarsa. Devam etmek istemiyorlarsa zaten bu bir tercihtir. Bunların hepsine saygı duyarız."

Öğrenci başı eğitim öğretim desteğinden de kanunun yayınlandığı tarih itibariyle faal olan bütün dershanelerin istifade edebileceğini anımsatan Yelkenci, şunları kaydetti: "Teşvikle ilgili minimun kontenjanı derslik başına 12 olarak belirledik. Genel anlamda da derslik başına en fazla 24 öğrenci olarak belirledik. 12 ila 24 arasında bir boşluk varsa, bu kadar öğrenci yani 24'e kadar ne kadar boşluk varsa o kadar öğrenciye, eğitim öğretim desteğini belirleyeceğimiz kriterlerle beraber, ailesinin durumu, başarı durumu ve okulun durumu, okulun başarısı, okulu ve öğrenciyi ayrı ayrı planlayarak merkezi bir şekilde vereceğiz."

Teşviklerin miktarıyla ilgili tebliğ yayımlanacağını ifade eden Yelkenci, "Öğrenci başına teşvikler konusunda bir fikir vermesi açısından bir formül verebiliriz. Öğrenci başına verilecek teşvik, öğrencinin gideceği kurum türü itibariyle devlete maliyetinin bir buçuk katını geçemeyecek. İlgili genel müdürlüklerin, Maliye Bakanlığının ve ilgili kurumların görüşlerine göre okul öncesinde, ilkokulda, ortaokulda, lisede bir öğrencinin devlete maliyeti ortaya çıkmış olacak. Diyelim ki ilkokul için bu maliyet 3 bin TL ise verilecek teşvik 4 bin 500, maliyet 2 bin lira ise verilecek teşvik 3 bin TL'yi geçemeyecek” dedi.

Bu haber 713 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...