“Plan bu şekliyle Isparta’yı diğer illerden koparır!”

4 Temmuz 2014 18:18

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın ciddi sosyo-ekonomik, mekânsal, çevresel gelişim ve kalkınma sorunları olan Isparta’nın daha da kısıtlanmış ve çevre illerle ekonomik ve mekânsal bağlantısı kopuk bir il haline geleceğini ileri sürdü.

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na (ÇDP) yönelik yaptıkları itirazın detaylarını açıkladı. İtirazları 4 ana başlık altında yapan Yalçın, özellikle Isparta’nın gelecek dönemdeki ekonomik durumu konusundaki kaygılarını aktardı.

“BU DURUMDA PLAN YAPMANIN BİR ANLAMI YOK!”

Öncelikle sınırlarla ilgili durumlar hakkında yaptıkları itirazdan bilgi veren Yalçın, “İl sınırlarını kapsayan bu ölçekteki bir planda köylerin ve köy sınırlarının plana işlenmemesi gibi bir durum olamaz. Aynı şekilde bugünkü durumun paftalara işlenmemesi gelecekte de bugünkü koşulların geçerli olacağı anlamını taşır ki bu durumda plan yapmanın da bir anlamı kalmaz. Plan sadece mevcut durumun işlenmesinden ibaret değildir.

“YETKİ KARGAŞASI ÇIKACAKTIR!”

Her belediyenin yetki alanı ayrıdır ve diğer belediye sınırının içinden geçmesi mümkün değildir. Bu durumda yetki kargaşası çıkacağı gibi hizmet götürme anlamında da boşluklar oluşur ki bunun yasal olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Sınırları olmayan belediyelerin olması gerçek hayatta mümkün olmayan bir durumu yansıtır ki bu hem yasal, yönetsel hem de toplumsal, ekonomik, çevresel açılardan da kabul edilmesi mümkün olmayan bir durumdur” dedi.

“NÜFUS PLANI BİLİMSEL DEĞİL!”

Öte yandan nüfus yapısı üzerine yaptıkları itirazlar hakkında da açıklamada bulunan Yalçın, “Planda 2025 yılına ait nüfus aralıkları tespit edildiğini ancak bunun bilimsel bir projeksiyon hesaplama yöntemi değildir. Nüfusların ve işgücü projeksiyonlarının illerin potansiyellerine ve sektörel kimliklerine göre yapılması gerekirdi” diye konuştu.

“YENİ ÇEVRE YOLUNUN GÜZERGÂHI DOĞRU DEĞİL”

Diğer taraftan ulaşım kararlarıyla ilgili yaptıkları itirazlara da açıklık getiren Yalçın, “İl bütününde otoyolların, köy yollarının ve şehirlerarası bağlantı yollarının güzergâhlarında bir değişiklik görülmediği gibi yeni çevre yolunun güzergâhı da doğru değildir” şeklinde konuştu.

“ISPARTA MERKEZDE KONUT GELİŞİM ALANI GÖSTERİLMEMİŞTİR”

Bu arada genel alan kullanım kararlarına yaptıklarına yaptıkları itirazları da gün yüzüne çıkaran Yalçın, “Isparta Merkez İlçe imar planına, çevre düzeni planı koşulları uyarınca kentsel alan eklenmesi gerekmemektedir ve imar planı fiziksel yapısı ve makro formu çevre düzeni planında aynen yer almıştır.  Buna göre aslında merkez alanı için yeni konut gelişme alanları önerilmemiştir. Ayrıca tüm planlama bölgesi bazında Antalya 5 alt bölgeye, Burdur 4 alt bölgeye ayrılmıştır. Isparta içinse bir bölgeleme yapılmadığı görülmüştür. Bunun yanında plan bütününde de Isparta’nın büyüklüğüne dair bir bilgiye rastlanmamıştır” dedi.

“ZATEN KALKINMA SORUNU OLAN ISPARTA’YI DAHA KISITLIYOR”

Sonuç olarak itiraz ve değerlendirmelerin özetini aktaran Yalçın, şunları söyledi; “Isparta ve ilçelerinde yaşayan halkın gereksinimleri, talepleri ile özel sektörün gelişiminden daha çok resmi kurum ve kuruluşların mekânsal gelişimlerini karşılayan bir Çevre Düzeni Planı hazırlanmış olup zaten ciddi sosyo-ekonomik, mekânsal, çevresel gelişim ve kalkınma sorunları olan ve kalkınmak isteyen Isparta’nın daha da kısıtlanmış ve çevre illerle her türden ekonomik ve mekânsal bağlantısı kopuk bir il haline gelmiştir ya da getirilmiştir.”

 

Bu haber 642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...