Engelli şehit kardeşinin tek isteği iş

2 Temmuz 2014 15:55

2006 yılında Kıbrıs'ta trafik kazası sonucu  astsubay oğulları şehit düşen Özdemir  Ailesi, şehit ailesine tanınan haklardan faydalanmak amacıyla engelli kızlarına iş bulmak istedi. Ancak, hangi kuruma başvuru yaptılarsa kapılar yüzlerine kapandı. Baba Özdemir, buna gerekçe olarak şehit astsubayın izinsiz birlikten ayrılmasının gösterildiğini iddia etti.

2006 yılında Kıbrıs’ta meydana gelen kazada  astsubay evlatları şehit düşen Özdemir ailesi, engelli kızlarına iş bulmak için şehit ailesine tanınan haklardan yararlanmak istedi. Ancak, ailenin  iş başvuru talepleri hep geri çevrildi. Şehit babası Metin Özdemir, 2006 yılında Kıbrıs'ta göreve başlayan oğlunun daha görevinin ilk haftasında geçirdiği trafik kazası sonucu şehit düştüğünü belirtti.  O olayı gözyaşlarıyla anlatan  Özdemir, "Oğlumu arkadaşları Kıbrıs'ı gezdirmeye çıkarmışlar.  İki araç  giderken önde giden oğlumun içinde bulunduğu araç uçuruma yuvarlanıyor.  Arka araçta bulunanlar  onları görmemiş . Gidecekleri yerde buluşamayınca paniğe kapılıp araştırıyorlar. Bu sırada vakit bayağı geçiyor. Daha sonra birliğe bildiriyorlar ve helikopterle  yapılan arama sonrası kaza yeri tespit ediliyor.  Araç bulunduğunda  oğlum vefat etmiş. Diğer arkadaşları yaralı kurtulmuş. Bizi haberdar ettiler.  O sırada Yalvaç ilçesinde bulunuyordum.  Cenazesi törenler yapıldıktan sonra geldi.  Biz yıllarca acılar içinde yaşadık. Bu sırada şehit düştüğüne ilişkin şahadet belgesi bize geldi.  Genel Kurmay'dan şehitlikle ilgili belgeler bize intikal etti. Ayrıca oğlumun şehitlikte kabrini yaptılar" dedi.

“HEM OĞLUNUZ ŞEHİT DENİLDİ HEM DE HAKLARDAN FAYDALANDIRMIYORLAR”

Şehit yakınlarına tanınan yasal haklar olduğunu öğrendiklerini , engelli kızlarına iş bulmak gayesiyle bu haktan yararlanmak için bazı başvurularda bulunduklarını belirten Baba Özdemir, " Kızım 2 yıllık meslek yüksek okul mezunu. İş ile ilgili başvuruda bulunduk. Hep geriye çevrildik. Gerekçe şuydu; 'görevli oğlunuz birlikten izinsiz ayrıldığı için iş isteğiniz reddediliyor' diye bilgiler geldi bize. Biz de çelişkiye düştük. Hem bize oğlunuz şehit oldu denildi bir sürü belge geldi biz de bu haklardan yararlanabileceğimizi zannettik ama tüm kapılar yüzümüze kapandı. Son dönemde Cumhurbaşkanlığı'na ilgili bakanlıklara ve Genel Kurmaya ayrı ayrı mektup yazdım.  İlgili yerlere yönlendirilerek bilgilendirileceğimizi söylediler. Şimdi o mektupların sonuçlarını bekliyoruz.

TAZMİNAT BAŞVURUSUNDA BULUNMADIK SADECE İŞ TALEBİMİZ VAR

Oğlumuz bir taraftan şehit sayılıyor ama bir taraftan şehit ailesine tanınan haklardan yararlanamıyoruz. Burada bir çelişki var. Şehitlik için hak aramaya çıktığımızda hiç bir haktan yararlanamadık. Tazminat boyutuna hiç girişmedim. Sadece çocuğumun istihdamı için başvuruda bulunduk. En büyük isteğim bu"  diye konuştu. 

“YARIN BİZE BİRŞEY OLURSA ARKASINDA GÜVENCESİ YOK”

Anne Fatime Özdemir ise, " Böyle olmasını biz de istemezdik. Oğlumuzu yitirdiğimiz günden bu yana acılar içindeyiz. Bu işler başımıza geldi. En azından kardeşi iş sahibi olsun istiyoruz. Yarın bize bir şey olduğunda arkasında kimsesi yok. İş imkanı tanınsın, herkese tanınan haklar bize de tanınsın istiyoruz"  talebinde bulundu.

“SADECE İŞ İSTİYORUM”

Şehit Hakkı Özdemir'in  ortopedik engelli kardeşi 32 yaşındaki Ayşegül Özdemir de, Yalvaç Bilgisayar Teknolojisi  ve Bilgisayar Bölümü mezunu olduğunu belirterek,  "İş sahibi olmak istiyorum. Yüzde 44 özürlü raporum var. Birçok yere başvurdum ama olumlu sonuç alamadım. Şehit yakınlarına tanınan haklardan faydalanmak istiyorum. Yetkililerden iş istiyorum. Başka hiç bir talebim yok" dedi.

 

Bu haber 711 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...