Gıda üretim ve güzellik merkezi çalışanlarına hijyen eğitimi verilecek

27 Haziran 2014 14:45

İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Mehmet Karakaya; İlimizde gıda üretim ve perakende iş yerleri ile güzellik ve saç bakım hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara hijyen eğitim verilecek.

Karakaya, konu ile ilgili açıklamasında şunlara yer verdi: “İlimizde gıda üretim ve perakende iş yerleri ile güzellik ve saç bakım hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanların, belirli zamanlarda yaptırılması gereken portör muayeneleri veya tetkikleri yapılmayıp bunun yerine, 126.maddedeki değişiklikle hijyen eğitimleri alınmasına, 127.maddedeki değişikle ise hijyen eğitimlerine ilişkin hususların Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müştereken çıkaracağı bir yönetmelikle düzenlenmesine hükmedilmiştir.

Bu çerçevede hazırlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği de 5 Temmuz 2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün illerde/ilçelerde bulunan halk eğitimi merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, turizm eğitim merkezleri ve olgunlaşma enstitüleri tarafından düzenlenmektedir. Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde hijyen eğitimi alması gereken doğrudan hizmet veren çalışanların, bizzat çalışıyorlar ise iş yeri sahiplerinin ve işletenlerinin bulundukları ildeki/ilçedeki sözü edilen eğitim kuramlarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Yapılan bu düzenlemelerle, çalışanlara hijyen eğitimi verilerek, bilgili ve bilinçli bir toplum oluşturulması ve bu şekilde halk sağlığının geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Diğer yandan, fiiliyatta arzu edildiği tarzda yürümeyen ve ilmi değerinin de artık kalmadığı bilim adamlarının genel kabulü olan portör muayenelerini ve tetkiklerini yaptırmak mecburiyeti bulunan iş yerleri için çok önemli bir külfet halini alan bu uygulama ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.

Ancak, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 11.maddesi çerçevesinde yapılan denetimler sırasında, iş yerinde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların hijyen eğitimi belgelerinin bulunup bulunmadığı sorgulanacak ve Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin geçici 1.maddesinde belirtilen 5 Temmuz 2014 tarihinde kadar çalışanlarına hijyen eğitim belgesini aldırmayıp bu tarihten sonra belge almamış kişileri çalıştıran iş yerleri hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre işlem yapılacaktır.

05/07/2014 tarihine kadar eğitim almamış her bir çalışan ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilecek olup, kişi başı 250-1000 lira arasında cezai müeyyide uygulanması öngörülmektedir.

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 2’nci maddesindeki kapsam kısmında yer alan: a)Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, b) İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerlerinde, c) Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerlerde, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerlerde, ç) Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlerde bilfiil hizmet veren çalışanlar ile 4.maddenin 1.fıkrasının (t) bendinde “Perakende, iş yerleri” olarak belirtilen “Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kuram yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin Sunulduğu yerler, dükkanlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dahil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri” nde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların, bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahiplerinin ve işletenlerin, 05/07/2014 tarihine kadar, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitimi merkezlerinden, mesleki eğitim merkezlerinden, turizm eğitim merkezlerinden ve olgunlaşma enstitülerinden hijyen eğitimlerini almaları gerekmektedir. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 6.maddesinin 1.fıkrası gereği hijyen eğitimlerini çalışanlarına kendi imkanlarıyla vermek isteyen işyeri sahipleri ve işletenleri, yukarıda belirtilen eğitim kuramlarına veya il / ilçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat ederek il / ilçe milli eğitim müdürlüklerinin denetiminde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanan programlar çerçevesinde bu eğitimleri verebileceklerdir.

Ancak, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin ö.maddesinin 3.fıkrasına göre,Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı yukarıda sözü geçen eğitim kuramlarınca katılımcılara, eğitim sonunda “e-yaygın otomasyon sistemi” üzerinde kurs bitirme belgesi verilecektir. Belgeler, kişi aynı iş kolunda hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilecektir. Yönetmelik kuşamında olan iş yeri sahiplerinin ve işletenlerin mağdur olmamaları için belirtilen mevzuat hükümlerinin yerine getirilmesinde hassasiyet göstermeleri önemli bulunmaktadır”.                    

 

Bu haber 616 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...