“Cumhuriyet tarihinde ilk kez koyun ve keçiye destek verildi”

27 Haziran 2014 14:33

Isparta İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, son 4 yılda tarımın içerisinde hayvancılığa verilen desteğin yüzde 4’ten yüzde 30’a çıktığını belirterek, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez koyun ve keçiye destek verildi” dedi.

Yaklaşık 3 bin üyesi bulunan Isparta İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin 2. Mali Genel Kurulu dün Altınbaşak Yemek Salonu’nda gerçekleştirdi. Genel Kurula, Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Isparta Birlik  Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, Antalya Birlik Başkanı Zeliha Öztürk ve  üyeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından divan oluşturularak, genel kurula geçildi.

DAMIZLIK ÇİFTLİĞİ KURUP ÜYELERİMİZİN

İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK İSTİYORUZ

Genel Kurulun açış konuşmasını yapan Isparta Birlik Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, birliğin faaliyetlerini anlattı. Devletin küçükbaşa verdiği 20 lira desteğin artması için çaba harcadıklarını belirten Köroğlu, tüm üyelerin ortak isteğinin destekleme ücretlerinin Şubat ve Mart ayında ödenmesi olduğunu dile getirdi. Köroğlu, “Bu konuyu tüm birlik başkanları olarak bakanlık düzeyinde dile getiriyoruz. En büyük amacımız da damızlık çiftliği kurup, kendi üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Bunu da en kısa sürede yapacağız” dedi.

120 KİŞİYE SÜRÜ YÖNETİMİ SERTİFİKASI

Öte yandan yetiştiricilere sürü yönetimi için sertifika verdiklerini belirten Başkan Köroğlu, şunları söyledi: “İlkini Şarkikaraağaç’ta yaptık. 120 arkadaş sürü yönetimi sertifikalarını aldı. Bu sertifika programları devam edeceğiz. Üyelerimizi bu kurslara davet edeceğiz.

TÜRKİYEDE İLK TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ

Tarımsal Danışmanlığı Isparta’da veya belki Türkiye’de ilk yapan biziz. Bunların aşı yapma ve ilaç satma yetkileri yok. Ama ellerinden geldiğinde güncelleme, küpelemeye yazı yazma, evrak hazırlamaya yardım ediyor. Devlet bir danışman 80 çobana bakacak diyor. Ama genelde 65-70 üreticiye bakıyor. Devletin bir kişiye verdiği para 600 lira. Bunun yüzde 18’i kdv. Hesabım yanlış değilse 492 lira kalıyor. Bunu almadan devlete geri ödüyoruz. Geçen yıl 72 bin lira kdv ödedik. Bir de devlet 20 lira daha kesinti yapıyor. Biz bu arkadaşlara bin 750 lira para veriyoruz. Bu şekilde size hizmet vermeye çalışıyoruz.”

TEKE YÖRESİ OLARAK BİRLİK OLMALIYIZ

Antalya Birlik Başkanı Zeliha Öztürk ise, komşu il olarak Isparta’da bu kadar örgütlü, bu kadar bilinçli üreticilerin varlığını görmekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi. Öztürk “Teke Yöresinin insanları olarak hep bir arada hareket etmenin her zaman katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugün çobanın çok şey kazandığını görmekteyiz. Bunun hep birlikte daha fazla olacağına inanıyoruz. Başkanıma Isparta çobanına hizmet ettiği için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ÇOK ZOR ŞARTLARDA FAALİYET GÖSTERDİK

Isparta Kurucu Başkanı ve  Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan da birliğin ilimizde kurulmasında yaşanan zorlukları anlatarak sözlerine başladı. Biraz duygulu olduğunu ifade eden Ayhan, 7 yıl önce 8 m2’lik bir alanı zor bulduklarını belirterek, “Birilerini ikna etmek için köy köy dolaşma, birlik kurma çabaları yaşadık. Ciddi endişelerle çok mücadele ettik. Ama biliyorduk ki bunun hayvancılıkta verimli olmak için ileriye gitmek için gelişmiş ülkelerin uyguladığı modeller var. İyi bir ırk, iyi bir besleme, güzel bir sürü yönetimi ve en önemli ayaklarından biri de örgütlenme ve bir araya gelme, hak aramaydı. Gelişmiş ülkelerde 200 yıl önce başlamış çobanların yetişicilerin örgütü bizim ülkemizde 10 yıllık bile değil. Isparta Birliği’ni de 2007 yılında sizlerin haklarınızı aramak için hep beraber kurduk. Çok zor şartlarda faaliyet gösterdik. Farklı beklentiler içinde olanlar oldu. Merkez, ilçe ve beldelerdeki yetiştiricilerimiz bu işe kulak verdi ve birliğimize sahip çıktı.  Burada yapılan çalışmalar Türkiye genelinde dikkat çekti” dedi.

HAYVANCILIK ÜVEY EVLATTI

Öte yandan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in ‘buğdayla koyun, gerisi oyun’ sözünü hatırlatan Merkez Birlik Başkanı Prof. Dr. Ayhan, şunları söyledi: “ Türkiye tarımında hayvancılık ihmal edilmiş dedi, hayvancılık üvey muamelesi görmüş dedi. İktidara geldiklerinde hayvancılığa verilen pay, toplam tarım içerisinde yüzde 4’tü. Şuan itibariyle yüzde 30. Son 4 yılda hayvancılığa verilen destek yüzde 4’ten yüzde 30’a çıkmış. Tarımın içerisinde hayvancılık üvey evlattı. Hayvancılık içerisinde koyun ve keçi yetiştiricileri de üvey evlattı. Bunu sayın bakanımız vurguluyor. Ama ne yaptı; Türkiye’nin kalkınmasında, yağan yağmur, coğrafyasında, bizim kurbanlık ihtiyacımızı karşılaması, gelenek ve göreneklerimize uygun olması, Türkiye’deki hayvancılığın merkezine küçükbaş hayvancılığı oturttular. Merkez Birliğine ciddi destek verdiler. İl Birliklerini desteklediler. Şuanda 1 milyon hayvanda 7 bin 500 yetiştirici ıslah faaliyeti devam ediyor. İlk kez Cumhuriyet tarihinde koyun ve keçiye destek verildi. 5 liradan başladı şuan 20 liraya çıktı. Bunlar yeterli mi? Kuşkusuz yeterli değil. Ama biz yapımız gereği her zaman bardağın dolayı tarafını gördük.

300 HAYVANI OLANA DESTEK VE SİGORTA İMKANI

Türkiye’de bir milattır. 5 bin kişi sürü yöneticisi adı altında eğitim aldı. Birliğimiz, ziraat odaları ve bakanlığımıza projeye devam ediyor. 300 ve üzeri hayvanı olan yetiştiriciler bundan destek alacak. Bu destek 5 bin lira olacak. Ayrıca yetiştiricilerimiz sigorta kapsamına girecek. Sayının 200 baş hayvana düşürülmesi için çalışıyoruz.

ISPARTA BİRLİĞİ VERİMLİ ÇALIŞIYOR

Bizim sizden bir tane beklentimiz var. Bir tane birliğimiz var. Isparta il birliği verimli çalışıyor. En ufak sorununuzu iletin, takipçisi olun. Tek tek ilgilenmek zorundalar. Ama üretim olan yerde ufak sorunlar olacaktır.”

Konuşmaların ardından faaliyet, denetim ve mali raporlar okundu. Yapılan oylamalarda tüm raporlar ibra edildi.

 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...