Japon Gazeteci ISİAD’ı ziyaret etti

27 Haziran 2014 13:47

Japonya Dialog Merkezinin yönlendirmesi ile ilimize gelen Japon Gazeteci Bayan Hiromi’nin İlk durağı Isparta Sanayici ve İşadamları Derneği (ISİAD) oldu.

Ayda 180.000 satan Yomiuri Dergisinin muhabiri olan Hiromi Türkiye’yi ilk tanıması Japonya Dialog Merkezinin 5 yıl önce yaptığı Türk Günü Etkinliği olmuş ve her yıl değişik konularda Türkiye’yi gezerek araştırmalar yapmış. Ülkemizi çok seven bayan gazeteci 4-5 yıl daha bu görevinin devam edeceğini beyan ediyor.

Türkiye’nin ilginç yönlerini ön plana çıkartmaya gayret eden gazeteci Hiromi Isparta’yı güvenli,temiz ve yaşanabilir bir kent olarak bulduğunu beyan etti.Isparta’nın Japonya’ya tanıtılırsa ilgi duyulacak bir yer olabileceğini,tanıtımın gerekli olduğunun beyan eden ziyaretçi aynı eksikliğin Gül çiçeği için de geçerli olduğunu gülün anavatanın Bulgaristan olduğunu zannettiklerini beyan etti.Bulgaristan’ın yaptığı proğramlar ve festivallerle Gülü daha iyi tanıttığını beyan eden gazeteci Hiromi, Dünya endüstri gülünün % 65 nin Isparta’da olduğunu duyunca şaşkınlığını beyan etti.

Türkiye’de Japonların daha çok İstanbul, Pamukkale ve Kapadokya’yı bildiğini beyan eden Japon gazeteci eğer gerekli tanıtım yapılırsa Japonların ülkemizin diğer güzelliklerini görmek isteyeceğini beyan etti.

Araştırmacı-Yazar Sümer ŞENOL’un da hazır bulunduğu ziyarette Sümer Hoca Gülün tarihi ve Isparta halkı üzerindeki etkileşimini aktardı. Isparta’yı tanıtan kitabını da misafire takdim eden Şenol’un ‘Isparta’da sabah doğan’a GÜLDEREN ,öğleden sonra doğana GÜLSEREN,akşam doğana da GÜLAY denilir ’ ifadesi ilgi çekti.

Dernek Başkanı Özcan PINARCI ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti beyan ederek ‘Isparta’nın Gülünü marka yapmakta yetersiz kaldığını ve dernek olarak gelecek sene geniş çapta bir gül sempozyumu yapacaklarını’ beyan etti.

Isparta’da 3 gün kalacağını ve gülün işlenişi ve gülyağı üretimini yakından gözlemleyeceğini beyan eden Japon gazeteci Hiromi Isparta ve Gülyağı ile ilgili çalışma ve tanıtımlarının devam edeceğini beyan etti.

Bu haber 599 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...