Sel ve su taşkınları uyarısı

25 Haziran 2014 18:48

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya sel ve su taşkınlarına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Yurt genelinde yağışların artması sonucunda akarsular, barajlar ve göllere yoğun su akışının olması beklenmektedir. Bunun sonucu olarak sellerin ve su taşkınların olması muhtemeldir. Ayrıca yoğun yağmur alan bölgelerde seller ve su taşkınları görülebilir.

Sel sularının etkisi ile içme suyu şebeke sisteminde arızalar meydana gelebilmekte, bunun sonucunda da su ile bulaşan hastalıklarda artma görülebilmektedir. Su ile bulaşan bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını engellemede bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bunlar; Sel felaketinin görüldüğü bölgelerde,

*Vatandaşların yapması gerekenler,

*Mahalli İdarelerin yapması gerekenler,

*Sel felaketinden sonra herhangi bir bulaşıcı hastalık salgınının oluşmaması için Halk Sağlığı Müdürlüklerinin yapması gerekenler olarak sıralanabilir.

SEL SONRASI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

A: Sel felaketinin görüldüğü bölgelerde vatandaşların yapması gerekenler:

1.Kamu görevlilerinin yardımı ve önerileri doğrultusunda, gerekli tedbirler alınmak suretiyle felaket bölgesinden uzaklaşın.

2.Eğer doğrudan etkilenmemiş ve aynı bölgede yaşamaya devam ediyorsanız;

•Kamu görevlilerinin uyarıları doğrultusunda hareket ediniz.

•Oturmakta olduğunuz bölgenin güvenilir olduğunu kontrol ediniz.

•Temiz gıda ve su tüketiniz. Sel sonrasında kullanılacak suları mutlaka kaynatıp, soğutarak kullanınız.

•İçme suyunuzda bulanıklık veya koku gibi değişiklikler fark ederseniz su kullanılmamalı ve bölge sağlık idaresi ve yerel idarenin (belediye) yetkililerine haber veriniz.

•Kaynağı belli olmayan veya kirlendiğinden şüphelenilen suları kullanmayınız.

•Sağlık idaresi tarafından kontrolleri yapılmış Belediyelerin ve Mülki İdarenin sizler için temin ettiği güvenli suları kullanınız.

•Çamur ve su birikintilerinde çocuklarınızın oynamasını engelleyin. Çeşitli böcek ve hayvanların tedavisi zor hastalıklara neden olabileceğini unutmayınız.

•Yerleşim yerinde böcek, kemirici ve yabani hayvanlar ile temastan kaçının ve bunların sayısında artış görüyorsanız Muhtarlık, Belediye ve Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine haber veriniz.

•Herhangi bir ateşli hastalık veya ishal ortaya çıktığı zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

B: Sel felaketinin görüldüğü bölgelerde Mahalli İdarelerin yapması gerekenler:

1.Felaket bölgesine acil müdahale ekiplerinin ulaşmasını sağlayacak önlemler alınmalıdır.

2.Felaketzedelerden yerleşim imkânlarım kaybedenlerin uygun ve güvenli yerlere nakli sağlanmalıdır.

3.Eğer geçici yerleşim bölgeleri oluşturulacaksa, bu bölgenin su ve atıklarla ilgili altyapısı önceden tamamlanmalıdır.

4.Irmak, nehir, dere, çay gibi kaynak ya da bu kaynakların yakın mesafesinde açılan keson kuyulardan temin edilen suların arıtılmasına ve dezenfeksiyonuna müteakip tüketime verilmeleri sağlanmalıdır.

5.İçme-kullanma suyu kaynağı ile deposunun çevresinde çevresel kirleticilerden etkilenmeyecek şekilde koruma alanı oluşturulmalıdır.

6.Klorlama cihazlarının günün 24 saatinde mutlaka çalışır halde bulundurulması ve arızalanma durumunda yedeklerin kullanıma alınması sağlanmalıdır.

7.Felaket bölgesinde yerleşime devam edenler için temiz su ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu amaçla mevcut su şebekesinin kullanılır durumda olup olmadığı kontrol edilmelidir.

8.Su şebekesi kullanılamaz durumda ise, arıtması ve dezenfeksiyonu sağlanmış içme ve kullanma suyu temin edilmeli ve içme suyu nakli amacıyla kullanılan tankerlerle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.

9.Bölge halkının hijyenik şartlardaki temel gıda maddelerine ulaşımı sağlanmalıdır.

10.Kanalizasyon sisteminin düzenli çalışması ve katı atıkların toplanması için gerekli düzenlemeler en kısa zamanda planlanmalı ve uygulanmalıdır.

11.Doğal dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan vektör niteliğindeki böcek ve kemiriciler ile yaban hayvanlarına karşı, fiziksel ve kimyasal mücadele en hızlı şekilde başlatılmalıdır.

12.İçme-kullanma suyu havzaları ile su havzalarına yakın mesafedeki alanlarda çöp toplama alanları oluşturulmamalıdır.

13.Afet bölgesindeki çamur ve organik birikintilerin en kısa sürede kaldırılması sağlanmalıdır.

14.Su kesintilerinin yapıldığı dönemlerde; kesintinin ne kadar süre ile devam edeceğinin ilgililer tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğüne bildirilmeli; kesinti sonrası süper klorlama yapılması ve suyun şebekeye verilmesi halinde berraklaşıncaya kadar akıtıldıktan sonra kullanılmasının halka duyurulması sağlanmalıdır.

15.Her türlü konuda Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü ile işbirliği içinde olunmalı ve İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarında her müdahale görüşülerek karara bağlanmalıdır. Vatandaşa duyurulması gereken kararlar anonslar ile ilan edilmeli, halkın nerelere başvurması gerektiği açıklanmalıdır”.

Bu haber 712 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...