Yurtiçi Sertifikalı Tohum Desteklemelerine müracaatlar başladı

16 Haziran 2014 17:57

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteklemesi müracaatları başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, çiftçilerin ÇKS kaydını yaptırmaları gerektiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Yurt içi sertifikalı tohum kullanımı desteklemesi ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları belirleyen Tebliğ 17.05.2014 tarih ve 29003 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

DESTEKLEME YAPILACAK ÇİFTÇİLER:

Ödemeler bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre, yurt içinde üretilip sertifikalandırılan sertifikalı buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yerfıstığı, kanola, aspir, patates, soya, yonca, korunga ve fiğ tohumluklarını bitkisel üretim faaliyetinde kullanan ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere yapılır.

DESTEKLEME MİKTARLARI

Sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim yapan çiftçilere 2014 yılında dekar başına aşağıda belirtilen birim miktarlara göre ödeme yapılır.

Buğday                                               7,5 TL/da

Arpa, tritikale, yulaf, çavdar                 6 TL/da

Çeltik, yerfıstığı, yonca                         8 TL/da

Nohut, kurufasulye, mercimek  10 TL/da

Susam, kanola, aspir                            4 TL/da

Patates                                                40 TL/da

Korunga, fiğ                                        5 TL/da

Soya                                                   20 TL/da

EKİM DİKİM NORMLARI

Desteklemeye tabi arazi miktarı, faturada belirtilen tohumluk miktarının her bitki türü için belirtilecek ekim normuna bölünmesi ile ortaya çıkan miktardan büyük olamaz.

Buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik      20 kg/da

Nohut, mercimek                                 13 kg/da

Kuru fasulye, korunga, fiğ, soya           10 kg/da

Yonca                                                 2,5 kg/da

Patates                                                250 kg/da

Susam                                                 1,5 kg/da

Yerfıstığı                                              7 kg/da

Kanola                                                0,4 - 1,5 kg/da

Aspir                                                   1,5 - 3,0 kg/da

Kolza ve aspir de ekim normu bölge ve ekim yöntemine göre il/ilçe müdürlüğünce belirtilen değerler arasında alınacaktır.

BAŞVURULARIN KABULÜ

Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler ÇKS Yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslara göre ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüklerine başvurur. Başvurularda ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esastır.

Başvuruların, 2014 yılı yazlık ekimler için bu Tebliğin yayımlanmasından(17.05.2014) itibaren 30 Haziran 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar, güzlük ekimler için ise 1 Eylül 2014 tarihinden, 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekir. 2014 yılı güzlük ekilişler, ÇKS’de 2015 yılı üretim sezonu (güzlük) olarak kaydedilmekte ve adlandırılmaktadır.

Dönemi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmez.

2013 yılı güzlük sertifikalı tohum ekimlerini, iklim koşullarının uygunsuzluğu sebebiyle 31 Aralık 2013 tarihine kadar yapamayıp, 2014 yılı başında ekimini yapan çiftçiler, başvuruda bulunmaları halinde bu Tebliğ kapsamında sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanırlar.

Başvurularda istenilecek belgeler

Başvuru sırasında, sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerden aşağıdaki belgeler istenir.

a) Başvuru Dilekçesi (Ek-1),

b) Talep Formu (Ek-2).

c) Tohumluk satış faturası,(Tohumluk fatura tarihi, tohumluğun kullanıldığı üretim sezonuna uygun olmalıdır. Tohumluk bayisi  tarafından, faturanın arkasına "bu fatura ile satışı yapılan tohumluk ................... tarihli ve ………..…….. no’ lu sertifikaya aittir." ifadesi yazılarak tasdik edilir.)

d) Tohumluk sertifikası fotokopisi,(fatura tarihi itibariyle sertifika bir yılını doldurmuş ise sertifika ile birlikte fatura tarihinden önce alınmış geçerli analiz raporu fotokopisi de istenir. Sertifikaların ve analiz raporlarının geçerlilik süresi düzenleme tarihinden itibaren bir yıldır.

f) Güncelleştirilmiş ÇKS belgesi.”

 

 

Bu haber 682 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...