55 yıllık tarihi altyapı yenileniyor

13 Haziran 2014 16:18

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Murat Yiğit, son günlerde artan elektrik kesintilerinin nedenini açıkladı. Kesintilerin ömrünü tamamlamış şehir şebkesinin yenileme işleminden kaynaklandığını belirten Yiğit, “İleride yaşanacak daha büyük sıkıntıların önüne geçmek için bu çalışmaları yapmak zorundayız. Eylül ayından itibaren bu kesintiler bir daha yaşanmayacak” dedi. 

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Murat Yiğit,  son günlerde artan elektrik kensitilerinin nedenini açıkladı. Yiğit, kesintilerin eskiyen şehir şebekesinin yenileme çalışmalarından kaynaklandığını duyurdu.

“EPDK GÖNDERİYOR BİZ YATIRIM YAPIYORUZ”

Isparta'nın şehir şebekesinin çok eski olduğunu hatta 55 yıl önce yapılmış şebeke bulunduğunu belirten Yiğit, "Zaten elektriğin özelleştirilmesindeki maksat; Yatırımların  özel sektör eliyle daha hızlı yapılması düşüncesinden kaynaklandı.  EPDK planlama yatırımları yapıyor ve buna göre harcamalar yapılıyor. 1 yılda harcanan para da 10 yıl sonra alınıyor.  Şu anda yatırım ihtiyacını belirleyen dağıtım şirketleri. Bu işin finansmanını EPDK  sağlıyor.  Ödenek geldikçe biz yapıyoruz. Şu anda bölge için EPDK 650 milyon liralık yatırım onayladı.  Bunu şirket 2010-2014 arasında yapmak zorunda Biz tesisleri, trafo merkezlerinin işletme ve bakım hakkını devraldık. Yoksa mülkiyeti devletin. Yatırımı da devlet yapıyor.

“BUNLARI YAPMAZSAK 2-3 YIL SONRA DAHA CİDDİ SIKINTILAR YAŞANABİLİR”

Isparta bölgesinde de yatırımların artmasıyla planlanan kesintilerde artış var. Biz bu kesintileri yaparken esnafı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Aslında haftasonu yapılması gereken çalışmalar, üniversite ve askerin yoğun olduğu Isparta'da esnaf düşünülerek hafta içi ve erken saatlerde yapılıyor. Bu kıse süreli kesintilerin sebebi de ileride uzun süreli kesintilere meydan vermemek.  Isparta'nın çok eski bir şebekesi var.  55 yılık bir şebeke. Ekonomik ömrünü doldurmuş. Kesintilmerin sebebi, bu şebekedeki yenileme çalışmaları. Şebeke ne kadar yeni olursa kesintiler o derece azalacak. Eğer bugün bu çalışmaları yapmazsak halkımız 2-3 yıl sonra ciddi enerji kesintileriyle karşı karşıya kalacak. Vatandaşın elektrik sıkıntkısı yaşamasını istemeyiz. Bu yüzde bu çalışmalara yapılmak zorunda. Halkımızdan bu konuda sabır göstermelerini istiyoruz" dedi.

PARK, CAMİ VE OKUL BAHÇELERİ AYDINLANACAK

Öte yandan Yiğit, çok sık şikyet konusu olan genel aydınlatma kapsamına girmeyen noktalardaki aydınlatmaların sökülmesi konusundaki soruyu da yanıtladı. Yiğit, "Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında şirket, genel aydınlatma kapsamına giremeyen  tesislerin enerjisini kesmek zorunda.  Eğer bir parkta aydınlatma şehir şebekesinden alınarak yapılıyorsa bu aydınlatma yönetmeliği kapsamında değil.  Tesisler genel aydınlatma yönetmeliği kapsamına girsin isteniyorsa formata uygun hale getirilmeli. Diğer takdirde  abonelik verilerek tesislerin aydınlatma ücretlerini ödeyerek aydınlatma yapılabiliyor. Isparta genelinde 51 bin 626 sokak lambası var. Bu rakam özelleştirmeden önce daha azdı.  Biz okul, cami ve parklarla ilgili gerekli kurumların saüreç içinde yönetmeliğe göre kendilerini ayarlamaları durumunda bu sıkıntının ortadan kalkacağını ve aydınlatmanın şehre yakışır olacağını söyleyebiliriz" dedi.

Bu haber 632 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...