Korkutucu tablo: Şehir merkezindeki 50 bin konut hem merkezi ısıtma sistemi hem de kömür kullanıyor

6 Haziran 2014 15:21

Isparta’da ortalama 70 bin konut kömür, 39 bin konut ise doğalgaz kullanıyor. 70 bin konutun 50 bininde ise merkezi ısıtma sistemi bulunuyor. Bu 50 bin konut ise şehir merkezinde yer alıyor. Hava kirliliğine en çok neden olan durum ise kömürle çalışan merkezi ısıtma sistemi.

Isparta’da hava kirliliğini çözme adına atılan adımlar bir tarafta dursun ortaya çıkan veriler oldukça ürkütücü görünüyor. Bilindiği üzere Mahalli Çevre Kurulu (MÇK), hava kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımını yasaklamıştı.

110 BİN KONUTUN 70 BİNİ KÖMÜR KULLANIYOR

Verilere göre Isparta’daki 110 bin konutun yaklaşık 70 bininin kömür kullandığı ortaya çıktı. Halen daha kömür kullanımının bu kadar yaygın olduğu ilimizde bir durum ise “Eyvah” dedirtiyor. Yine verilere göre 70 bin konutun 50 bini şehir merkezinde yer alıyor. Yani 50 bin konut kirliliğin en çok hissedildiği alanda yer alıyor.

SEBEBİ BELLİ OLDU: MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ

Yine verilerde şehir merkezinde yeri alan 50 bin konutun tamamının merkezi ısıtma sistemi kullandığı ortaya çıktı. Hava kirliliğine en çok sebebiyet veren merkezi ısıtma sistemi şu anda en çok şehrin göbeğinde kullanılıyor. Doğalgaz kullanımının halen daha istenilen seviyelere gelmemesi ise yetkilileri kara kara düşündürüyor. Bu noktada MÇK, radikal bir karar alarak 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımını yasakladı.

‘DOĞALGAZ KESİLİRSE ISINAMAZSINIZ’ ALGISI VAR

Öte yandan Torosgaz yetkilisi Oktay Küp, bilerek ya da bilmeyerek doğalgaz ile ilgili bazı olumsuz söylentilerin kamuoyunda dolaşmaya başladığını duyurdu. Bunların başında doğalgazın kesilmesi halinde insanların mağdur olacağı ancak kömürde böyle bir sorunun olmadığı şeklinde söylentilerin dolaşmaya başladığını bildirdi. 

“İRAN DOĞALGAZI 3 AY KESTİ ISPARTA’DA BİR SORUN OLDU MU?”

Bu söylentilere karşılık Türkiye’ye yılda 60 milyar m3 doğalgaz girdiğini ve Isparta’nın bunun sadece yaklaşık yüzde 2’sini kullandığını ifade eden Küp, “Yani doğalgaz kesilse bile bizi etkilemez. Asıl sıkıntı enerjiyle ilgili. Daha önce İran 3 ay gaz vermedi ülkemize. Bu süreçte Isparta’da herhangi bir sıkıntı yaşandı mı?” dedi.

“DOĞALGAZ YALITIM OLMADAN ISITMIYOR ALGISI ÇIKTI”

Diğer taraftan doğalgazın fiili fiyat olarak bile kömüre oranla yüzde 40 daha ucuz olduğunu ve şu anda m3’nün 94 kuruş olduğunu belirten Küp, “Ortalama daire başına 3 ton kömür yakıldığını tahmin etsek yüzde 40 daha ucuza ısınıyorsunuz. Ayrıca doğalgaz hem ucuz hem de kullanımını kolay. Ayrıca ‘Yalıtım olmazsa doğalgazla ısınamazsınız’ deniliyor. Sizi aslında petekte dolaşan su ısıtıyor. Siz suyu ne kadar çok ısıtırsanız siz de o kadar ısınırsınız. Dolayısıyla doğalgaz kullanırken yalıtım zorunluluğu yok. Yalıtım tasarrufu doğru. Hem doğalgaz hem yalıtım yaptırılırsa daha az maliyetle ısınılabilir” diye konuştu.

“DOĞALGAZA GEÇMEK İSTENDİĞİNDE YÜZDE 51 ÇOĞUNLUK ARANIR”

Bu arada “Neden hala Isparta’da kömür kullanılmıyor?” sorusuna da yanıt veren Küp, “Burada en büyük problem toplu konutlar. Birisi doğalgaza geçmek istemediği takdirde diğer konutlar da doğalgaza geçemiyor. Ama bu doğru değil. Aslında toplu konutlarda alınan kararda yüzde 51 çoğunluk aranır. Bunu vatandaşlarımız yanlış biliyor. Hatta şu da var. Mülk sahibi hem ev de oturmuyor hem de Isparta’da oturmuyor. Mülk sahibi masraf olmasın diye doğalgaza sıcak bakmıyor. Kısacası doğalgaz dönüşümündeki ilk masraf insanlara cazip gelmiyor. Ama bilmiyorlar ki yakıttan yaptıkları tasarruf masrafı kısa sürede amorti ediyor. Ayrıca doğalgazlı binalar insanlara daha cazip gelmeye başladı. Her türlü ev sahibine avantajı var” diye konuştu.

“70 BİN KONUT KÖMÜRLE 39 BİN KONUT DOĞALGAZLA ISINIYOR”

Doğalgazın en çok kenar mahallelerde kullanıldığına dikkat çeken Küp, “Merkezde doğalgaz kullanım oranı oldukça düşük. Daha çok merkez dışındaki mahallelerde doğalgaz kullanılıyor. Şu anda Isparta’da toplam 39 bin konut doğalgaz kullanıyor. Yani Isparta’da doğalgaz kullanım oranı yüzde 38 civarında” dedi.

ISPARTA’NIN YÜZDE 95’İNE ALTYAPIYI GÖTÜRDÜK

Son olarak doğalgaz altyapısını bugün Isparta’nın yüzde 95’ine götürdüklerini ifade eden Küp, “Geri kalan yüzde ise bizim dışımızda olan iskânı olmayan, binası tamamlanmayan ve atıl vaziyette bekleyen yerler. Mahalli Çevre Kurulu’nda daha önce doğalgaz zorunluluğu gündeme geldiğinde altyapının Isparta’nın her tarafına götürülmediği ileri sürülmüştü. Ama bugün altyapıyı biz Isparta’nın her tarafına götürmüş durumdayız” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 753 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...