Tedbirsizlik sonucu yangın çıkarana 2 yıl, Kasten orman yakana 10 yıl hapis cezası

5 Haziran 2014 15:39

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, 1 Haziran’da açılan yangın sezonunda yangına en çok sebebiyet veren unsur olan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Değirmenci, ormanda ateş yakmanın bile 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasının bulunduğunu söyledi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, orman teşkilatının kuruluşunun 175. yıldönümü dolayısıyla basına bilgilendirmede bulundu. ilk olarak ormanın insanlar üzerindeki faydalarının aktaran Değirmenci, “Ormanlarımız insanlar için olmazsa olmazdır. Bir ağaç 40 insanın karbondioksitini alır 70 insanın ihtiyacı olan oksijeni geri verir” dedi.

YANGINI EN ÇOK VATANDAŞ ÇIKARIYOR

Öte yandan 1 Haziran itibariyle yangın sezonun açıldığını duyuran Değirmenci, “Yangın çıkış sebeplerinin yüzde 80’inden fazlası insan eliyle oluyor ve sebebi bilinmiyor. Bu sene yangınlara karşı daha tedbirli olacağız. Vatandaşlarımız da bu konuda daha duyarlı olmaları gerekiyor” diye konuştu.

PARA CEZASI DA VAR HAPİS CEZASI DA

Diğer taraftan orman yangınına sebebiyet vermenin cezalarını da açıklayan Değirmenci, “Ormanda izinsiz gecelemek 57 TL, orman yangınlarını söndürmeye gitmemek 228 TL, Ormanlada ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, Tedbirsizlik sonucu yangına sebebiyet vermek 2 yıl hapis cezası, Kasten orman yakmak 10 yıldan az olmamak hapis cezası ve Terör amaçlı orman yakmak müebbmet hapis cezasını gerektiriyor” şeklinde konuştu.

YANGINLARA EN ÇOK İHMAL VE DİKKATSİZLİK, KASITLI YAKMAK VE KAZA NEDEN OLUYOR

İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan yangınlarda en çok piknik ateşeni söndürmeden bırakmak, sönmemiş sigara atmak, bahçe temizliğinden çıkan materyallerin yakılması, anız yakma, arı tütsüleme, çocukların oyun ateşleri ve çoban ateşlerinin sebebiyet verdiğini belirten Değirmenci, “Kasıtlı yangında ise açma yerleşme temini, usülsüz faydalanmayı gizleme, orman idaresinden öç alma, iş imkanı yaratma ve terör amaçlı olaylar sebebiyet veriyor. Kazalarda ise en çok enerji nakil hatlarından meydana gelen kazalar nedeniyle yangın çıkıyor” dedi.

GEÇTİĞİMİZ YIL 130 YANGIN MEYDANA GELDİ

Daha sonra geçtiğimiz yıl çıkan orman yangınları ve sebeplerini açıklayan Değirmenci, “Geçen sene 17’si yıldırım, 32’si ihmal, 10’u kaza, 4 ‘ü kasıt, 57’si bilinmeyen olmak üzere toplam 120 yangın meydana geldi. Bu yangınlar sonucu97 hektaralan ise kül oldu” şeklinde konuştu.

BİR AĞAÇ DAHA TOPRAKLA BULUŞTU

Toplantının ardından Değirmenci ile gazeteciler bahçede bir ağacı daha toprakla buluşturdu. Değirmenci ayrıca ormanlarla ilgili IYAŞ park’ta sergi açtıklarını ve tüm vatandaşları bu sergiye beklediklerini söyledi.

DİLEK FENERİ UYARISI

Bu arada bir uyarıda daha bulunan Değirmenci, dilek fenerlerinin de yangına sebebiyet verdiğini söyledi. Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu orman yangını meydana gelmesi halinde hapis cezasının olduğunu kimsenin unutmaması gerektiğini belirten Değirmenci, “Dilek feneri yakılıp bırakıldığı zaman nereye gideceği belli olmuyor. Orman yangınlarına sebebiyet verebilir. Böyle birşey olur da orman yangını çıkarsa gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Isparta halkının bu tür konularda dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

 

 

Bu haber 796 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...