Esnaflar, Vali ve Belediye Başkanının kapısına dayandı!

4 Haziran 2014 18:29

Üzüm Pazarı esnafın dün sabah işyerini ellerine ulaşan bir tebligatla açtı. Pazarın üst örtüsünün 16 Haziran’da yıkılacağını öğrenen ve apar topar dükkanlarını kapatan esnaf Vali Vahdettin Özkan’ın kapısına dayandı. Vali Özkan’ın yerinde olmadığını öğrenen esnaf daha sonra Belediye Başkanı Günaydın’ın makamına yürüdü. Öfkeli esnaf sesini duyurmak için yolu trafiğe kapattı.

Isparta dün öğle saatlerinde hareketli dakikalara sahne oldu. Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk imzalı tebligatı dükkanının önünde gören Üzüm Pazarı esnafı üst örtünün 16 Haziran’da yıkılacağını öğrendi. Bunun üzerine toplanarak biraya gelen esnaf ilk olarak Vali Vahdettin Özkan’ın makamına girmek istedi. Özkan’ın burada olmadığını öğrenen yaklaşık 30 kişilik grup daha sonra Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın makamına gitti. Burada bir süre bekledikten sonra içeri alınan esnaf Başkan Günaydın’a dert yandı. Esnaflar hep bir ağızdan “Isparta’da tek kapalı yer burası. Yağmur, dolu yağdığında insanların tek sığındığı yer burası” dedi.

“ANITLAR KURULU BENİ FAZLA SEVMİYOR”

Öfkeli esnafları yatıştırmaya çalışan Başkan Günaydın, “Sayın Valimiz de bu konunun çözülmesinden yana. Sayın Valimiz konuya eşlik ediyor ve yardımcı oluyor. Ben de sorunun çözülmesini istiyorum. Kanunlar bize yetki verse biz çözeriz. İnşallah bu sorunu çözebiliriz. Sökülürse bir şeyler yapılması için çaba göstereceğiz. Geçen hafta Anıtlar Kurulu’ndaydık. Arkadaşlar madem çatısı görünmüyor biz burayı kaldırmayalım da üste doğru kaldıralım  demişler. Ama çatının görünmemesini engel kabul ediyorlarmış. Anıtlar Kurulu, bunun sökülmesini istemiş. Ayrıca yeni proje istemişler, kabul edilirse tekrar yaparsınız demişler. Anıtlar Kurulu beni fazla sevmiyor. Onlar kadar bazı konuları ben de biliyorum. O yüzden onlar da bilen insanları sevmiyorlar” diye konuştu.

“YENİSİ YAPILANA KADAR BU ÖRTÜ KALMALI”

Daha sonra esnaflar adına açıklama yapan Nuri Parlar, “Anıtlar Kurulu bu kararı uygulamak zorundayım diyor. Belediyemiz de kanunun ilgili hükümleri gereğince sökme kararı önüme geldiğimde sökmek zorundayım diyor. Kültür Bakanlığı da Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulup, bu plana uygun restorasyon ve üst ölçüm çalışmasının yapılması lazım diyor. Herkes kendi çapında haklı. Ama bu üst örtü yapıldı. Bu yapıldı ve esnaf yararlanıyor. Yenisini yapana kadar üst örtünün kalmasını istiyoruz. Herkes, her kurum ve esnaf kendi fikirlerinde haklı. Ama bunları birlik haline getirecek bir koordinasyon lazım. Maalesef Üzüm Pazarı’nda uzun yıllar bu koordinasyon sağlanamadı. Üst örtüyü kaldırmak yerine 20 yıldır yapılamayan Koruma Amaçlı İmar Planı’nın yapılması, bunun içinde kabul edilebilir bir üst örtünü yer almasını istiyoruz. 16 tane korumalı tarihi eser var. Çarşının hepsi kentsel sit alanı içerisinde. İnsanlar dükkanlarının dışında tadilat yaptığı vakit Anıtlar Kurulu’ndan izin almak zorundalar. Dolayısıyla esnaf neye göre tadilat yapacak? Koruma amaçlı imar planı yok. bir an önce üst örtüyü içine alan ve çarşının güzelleştirilmesine yönelik bir koruma amaçlı imar planı yapılmalı. Bu plan yapılana kadar eski örtü kalamaz mı?” şeklinde konuştu.

“BALAMAN’IN PROJESİ FENA DEĞİL”

Son olarak esnaflara tavsiyelerde bulunan Başkan Günaydın, “Balaman döneminde hazırlanmış bir proje var. O proje fena değil. Onu da götürebiliriz veya üzerinde çalışıp götürebiliriz. 24 Haziran’a kadar askıda olan bir planımız var” şeklinde konuştu.

“ÇARŞI BİZİM, ÇATI BİZİM”

Tekrar Vali Özkan’ın makamına gitmeye karar veren esnaflar Mimar Sinan Caddesi üzerinde sloganlar atarak yürüdü. Çarşı bizim çatı bizim sloganları yapan esnaflar Valiliğin merdivenlerine oturup bir süre Vali Özkan’ın gelmesini beklediler. Ancak Valilik Özel Kalem Müdürü Yılmaz Karadem, esnafların yanına inerek gitmelerini istedi. Vali Özkan’ın gelmesinden sonra kendilerine haber verileceğini ve çağırılacaklarını öğrenen esnaf buradan ayrıldı.

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Son olarak Valilik önünden Üzüm Pazarına doğru harekete geçen esnaflar bir ara tekrar sloganlar atmaya başladı ve yolu trafiğe kapattı. Yaklaşık 1 dakika trafiği kapatan esnaflar ardından dükkanlarına döndü.

İŞTE KARAR

“Isparta Kutlubey Mahallesi Mimar Sinan Çarşısı Koruma Yaşatma Restorasyon ve İmar İşleri Düzenleme Derneği Başkanlığı adına Başkan Necati SAYGICI,

Antalya Bölge İdare Mahkemesinin 03.04.2013 tarihli 2013/526 Y.Dİtiraz nolu duruşmasında; Isparta İli Merkez Üzüm Pazarı Kentsel Sit Alanında kalan sokakların demir konstrüksiyon üzeri şeffaf malzeme ile kaplı üst örtü sisteminin kaldırılmasına ilişkin Isparta Belediye Başkanlığının 01.10.2012 günlü 2919 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı izinsiz yapılan üst örtünün belediyesince kaldırılmasına ilişkin Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.03.2008 günlü 2260 sayılı işlemi ile bu kararda belirtilen düzenleme sokak düzenleme projesinin onayına ilişkin 13.12.2007 günlü 2010 sayılı kararın iptali istemiyle açılan davada yürütmeyi durdurulması isteminin reddi yolunda verilen Isparta İdare Mahkemesinin 05.03.2013 tarihli, E:2012/1062 sayılı kararının kaldın İmasına ve yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmesi görüşülmüş olup, mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından, itiraz isteminin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 7. fıkrası uyarınca oybirliği ile reddine karar verilmiştir. Kararın bozulması için Danıştay 14. Daire’ye temyiz için başvurulmuş olup, 19,12.2013 tarihinde yürütmenin durdurulma isteminin reddine karar verilmiştir.

Alınan bu karar doğrultusunda Isparta Belediyesi ekiplerince 16.06.2014 Pazartesi günü saat 09.00’da Üzüm Pazarı içerisinde bulunan demir konstrüksiyon üzeri şeffaf malzeme ile kaplı üst örtü sisteminin kaldırılması çalışmaları başlayacaktır. Yapılacak bu çalışma nedeniyle işyeri sahipleri ya da kiracılar tarafından çatı örtüsü yakınında bulunan tabela, klima, güvenlik kamerası vs. elektronik eşyalarına zarar gelmemesi için çalışmaların başlayacağı güne kadar kaldırılması gerekmektedir. Aksi taktirde doğabilecek olan zararlardan Isparta Belediyesi mesul olmayacaktır.

Bilgilerinize rica ederim.”

 

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...