Ortadoğu Sağlık Sektörünün Önemli Buluşma Noktası

28 Mayıs 2014 15:42

Antalya Valiliği’nin öncülüğünde sağlık turizmi paydaşlarının katılımıyla ilgili paydaşlarla gerçekleştirilen sağlık turizmi kümelenmesi çalışmasını koordine eden Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Ortadoğu’da sağlık sektörünün en önemli buluşma noktası olarak kabul edilen İran Sağlık Fuarı’nda sağlık turizmi potansiyelinin tanıtımı yaptı. Diğer sağlık yatırımlarının da kazandırılmasına yönelik de çalışmalarını sürdüren BAKA, İran turizm sektörünün aktörleri ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Fuar, ikili görüşmeler, toplantılar ve ülke genelinde yayın yapan radyoya verilen röportajda; İran sağlık sektörü ile sağlık turizmi ve diğer olası sağlık yatırımları konusunda yapılabilecekler konusunda BAKA’nın sağlayabileceği katkılarla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Turizmin merkezi olan Batı Akdeniz'de farkındalık oluşturulması, sektörün ortak hareket etmesi ve işbirliğini güçlendirerek rekabetçiliğin artırılması amacıyla sağlık turizminde kümelenme çalışması koordine eden BAKA, bölgenin potansiyelini tanıtma çalışmalarını da sürdürüyor. Ortadoğu sağlık sektörünün büyük ilgi gösterdiği katılımcı 5 bine yakın firma ile 1 milyonun üzerinde ziyaretçiyi buluşturan İran Sağlık Fuarı’nda, bölgenin sağlık turizmi potansiyelinin tanıtımını BAKA gerçekleştirdi.

İran’da Türk Ticaret ve Turizm Müşavirliği, Tabipler Birliği Başkanlığı,  İranlı sağlık sektörü temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı çalıştaylar ile hastane ziyaretlerini de içine alan programlarda; BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Sadettin Dikmen, kalkınma ajanslarının işlevleri, Batı Akdeniz bölgesinin sağlık ve diğer turizm sektörlerinde potansiyeli, yapılan dünyaca ünlü ameliyatlar, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri gibi konularda İranlı sektör temsilcilerine geniş bilgiler aktardı. DİKMEN, İranlı hastaların ve turistlerin Batı Akdeniz’de en iyi hizmet kalitesi ve tedavi yöntemleri ile karşılanacağını vurguladı.

‘İRANLI KARDEŞLERİMİZİ BATI AKDENİZ’E BEKLİYORUZ’

İran’da ülke genelinde yayın yapan Radyo Eghtesad’a (Economy Radio Network) röportaj veren BAKA Uzmanı Sadettin DİKMEN, Batı Akdeniz Bölgesi ve özellikle Antalya’da İranlı sektör temsilcileri ile yapılabilecek işbirliği çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sadettin DİKMEN, “BAKA olarak dost ülke İran ile yapacağımız çalışmalar ile bir taraftan mevcut geleneksel pazarlarımızı geliştirirken, diğer taraftan başta sağlık turizmi olmak üzere turizme kaynaklık eden ülkeleri çeşitlendirmek istiyoruz. İranlı kardeşlerimizi turizmin yanısıra sağlık hizmeti almak üzere Antalya, Isparta ve Burdur’u içeren Batı Akdeniz’e bekliyoruz” diye konuştu.

İran görüşmeleri kapsamında İstiklal Hotel’deki çalıştayda İran Ticaret Müşaviri Himmet GERİŞ, İran sağlık pazarı hakkında bilgiler verdi. GERİŞ, “Hükümetimiz dost ve Müslüman ülke İran’la olan ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefi koymuştur. Bu hedefin gerçekleştirilmesinde sağlık turizmi ve diğer turizm faaliyetlerinin önemi oldukça büyüktür” dedi. İran’dan Antalya’ya gitmek üzere nevruz bayramı döneminde günde 35 uçak kalktığını söyleyen Ticaret Müşaviri GERİŞ, geçen yıl Antalya’ya gelen İranlı turist sayısının 350 bine yakın olduğunu sözlerine ekledi. Çalıştay sonrasında Türk heyetini Büyükelçiliğe davet eden GERİŞ, burada İran’ın ekonomik ve hukuki yapısı, iş yapma kültürü ve insan ilişkilerine ilişkin bilgiler de aktarıldı. Görüşmede İran Turizm Müşaviri Ahmet Yakup ERKILIÇ ve Tez Tour İran Sorumlusu da hazır bulundu.

İran programı kapsamında Tahran’da sağlık turizmi faaliyetleri yürüten Gandhi Hastanesi ve 120 bine yakın üyesi bulunan İran Tabipler Birliği de ziyaret edildi. Hastane ve Birlik’te gerçekleştirilen toplantılarda; İran sağlık sektörünün geldiği nokta hakkında bilgi alındı ve işbirliği imkânları araştırıldı.

5 bine yakın firmanın katıldığı ve 1 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan İran Sağlık Fuarı’ndaki BAKA standını ziyaret eden sektör profesyonellerine tanıtım en üst düzeyde yapıldı. Fuara Türkiye’den Medicalpark ve Acıbadem Hastaneler Grubu ile Sağlık Turizmi Daire eski Başkanı Dursun AYDIN tarafından kurulan Visit Turket Health Care Platformu üyeleri, Bolu Sağlık Turizmi Derneği, Serik Diyaliz Merkezi gibi firma ve STK’lar da katıldı.

 

 

 

Bu haber 652 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...