Üretici kara kara düşünüyor..

26 Mayıs 2014 15:35

AKEDAŞ Şirket Müdürü Niyazi Kıvılcım, Hoyran Sulama Birliği ve Yenişarbademli Sulama Birliği haricindeki tüm Sulama Birlikleri’nin 500 bin TL’yi bulan elektrik borcu yüzünden enerjilerinin kesildiğini duyurdu. Tam da sulama zamanın geldiği günlerde üreticiler kara kara düşünmeye başladı.

Sulama Birlikleri’nin TEDAŞ dönemine ait yaklaşık 47 milyon TL’lik elektrik borcunun özelleşmeden sonra devredilmeyeceği kararı çıkmasının ardından üreticiler rahat bir nefes almış ve özelleşmeden sonra birliklerin elektrikleri, borçları nedeniyle kapatılmamıştı. Ancak bu sevinç kısa sürdü. Elektrik dağıtım işinin özelleşmesinden sonra Sulama Birlikleri’nin 500 bin TL’ye varan elektrik borcu ortaya çıktı. Hal böyle olunca elektrik dağıtım işini alan AKEDAŞ, Hoyran Sulama Birliği ve Yenişarbademli Sulama Birliği haricindeki tüm Sulama Birlikleri’nin enerjisini kesti.

3.2 MİLYON TL BORCUN 500 BİN TL’Sİ SULAMA BİRLİKLERİNİN

AKEDAŞ Şirket Müdürü Niyazi Kıvılcım, şu anda tahsil etmeleri gereken 3.2 milyon borcun 500 bin TL’sinin sulama birlikleri ve tarımsal sulama kooperatiflerine ait olduğunu söyledi. TEDAŞ dönemindeki borçlarla ilgili bir takiplerinin bulunmadığını ancak borçlarını yine ödemeyenlerin sözleşmelerinin sona erdirildiğini duyuran Kıvılcım, ‘’Onlar artık bizim müşterimiz değiller. Yeniden bizden hizmet almak istiyorlarsa öncelikle geçmiş dönem borçlarını ödemeleri, yeni elektrik sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. Sözleşme imzalarken de EPDK’nın tüketici hizmetleri yönetmeliği gereği geçen yıl tükettikleri en yüksek 2 elektrik faturası kadar güvence bedeli vermeleri lazım. Şuanda bizim müşterimiz değiller. Hoyran Sulama Birliği ve Yenişarbademli Sulama Birliği bunun dışında’’ dedi.

TEDAŞ’TA 47 MİLYON TL BORÇ KALDI

Öte yandan sulama birliklerinin TEDAŞ’a 47 milyon TL borç bıraktıklarını hatırlatan Kıvılcım, ‘’Sulama Birliklerinin TEDAŞ dönemindeki borçları bize devredilmedi. Onun için biz takip etmiyoruz ama borçlarını ödeyenlerinkini alıyoruz ve gerekli yere gönderiyoruz. Özelleşmeden sonra bize olan borçlar 500 bin TL lira civarında. Ayrıca birliklerin üzerinde hiçbir mal varlığı yok. Sorun buradan kaynaklanıyor. Parayı ödemezlerse karşılığında alabileceğiniz hiçbir şey yok. Elektriği keserseniz mahkemeler ihtiyati tedbir kararı verir. Size daha fazla borç takma durumuna sebep olurlar’’ diye konuştu.

PEKİ, ÜRETİCİLER NE YAPACAK?

Sulama birlikleriyle özel elektrik dağıtım şirketi arasındaki bu gerilim tırmanırken akıllara üreticiler geldi. Çünkü yaz ayları bilindiği üzere sulamanın en yoğun yapıldığı dönem. Ancak borçlar nedeniyle birlikler elektrik kullanamıyor ve üreticiye de su sağlayamıyor. Şimdi üreticilerin suyu nereden bulacakları ve ürünlerini nasıl sulayacakları merak konusu olmuş durumda.

YATIRIMIN ASLAN PAYINI ISPARTA ALIYOR

Diğer taraftan elektrik kesintileri konusunda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla sürekli iyileştirmeye gittiklerini de belirten Kıvılcım, ‘’Şuadan şirketimiz 8 milyonu aşan bir ihale yaptı. Arzumuz bunun devam etmesi. Şirketimiz de bu konuda gerekli duyarlılığı gösteriyor. Şehrimizin bir bölümü 10 bin 500 voltla idare ediliyor. Bunu 30 bine yükseltiyoruz. Daha fazla bir güç enjekte etme şansımız olacak. Ayrıca uzaktan kontrol ve izleme sistemi kurulacak. Devlet zamanında olmayan bir takım yatırımlar da olacak. 10 yılını doldurmuş sayaçları elektronik sayaçlarla ücretsiz değiştiriyoruz. Şebeke iyileştirmeleri bizim için ön planda. Antalya, Burdur’da bu kadar yatırım yok ama Isparta’da var’’ dedi.

FARKLI NOKTALARDA ENERJİNİN KALİTESİ VE SÜREKLİLİĞİ ÖLÇÜLÜYOR

Elektrik kalitesi ve sürekliliğini sağlamak amacıyla teknolojik yatırımlar yapmaya başladıklarını bildiren Kıvılcım, ‘’Programlı elektrik kesintilerimizi mutlaka Valilik aracılığıyla basına yönlendiriyoruz. Basın da kamuoyuna bilgilendiriyor. Ancak programlanmayan nadiren kesintiler oluyor. Onun da iyileştirilmesi ve şebekenin yenilenmesi daha iyi teknolojinin kullanılmasıyla mümkün. Şehrimizin farklı noktalarına ölçüm cihazları takıldı. Şehrimizdeki enerjinin kalitesi ve sürekliliği ölçülüyor. Bunlar her yıl farklı noktalara konularak şehrimizdeki elektriğin kalitesine göre hem bizim yatırım durumumuz belirlenerek hem de hizmet kalitesi ölçülmüş olacak. İlk ölçüm sonuçları yılın sonuna doğru belli olur’’ ifadelerinde bulundu.

HAZİRAN’A KADAR OLAN BORÇLAR ÖDENİRSE GEÇMİŞ BORÇLAR SİLİNECEK

Son olarak şu anda Isparta’da 3.2 milyon TL tahsil edemedikleri alacaklarının bulunduğu dile getiren Kılvıcım, ‘’Bunlarla ilgili yasal işlemler devam ediyor. Ama biz onlara elektrik satışı yapmıyoruz. Birçoğunun da sözleşmeye aykırı davrandıkları için sözleşmelerini feshettik. Haziran ayına kadar öderlerse TEDAŞ döneminde bize devredilen borçlarla ilgili şirketimiz gecikme zammından vazgeçecek’’ şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 997 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...