Gül Turizminde hedef 20 bin turist

23 Mayıs 2014 16:15

Gülün, tarımın ve kozmetiğin yanı sıra turizmin de ürünü olarak markalaşmasını sağlamak amacıyla BAKA’nın girişimleri sonuç verdi. Tayvanlı turist kafilelerinin şu anda Güneykent  ziyaretleri sürüyor. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, yılsonunda 2000, 5 yıl içinde ise 20 bin turistin gül turizmi kapsamında Isparta'ya gelmesini hedeflediklerini söyledi.

BAKA'nın 3 yıl önce gülün turizm değeri olarak değerlendirilmesi yönünde attığı çabalar sonucunu verdi. Uzakdoğu ülkelerinden turist kafileleri, Gönen ilçesi Güneykent Beldesine gelerek gül topluyor, gülün işlenme sürecini tanıyor ve gül ürünleri satın alıyor.  

3 YILLIK ÇABANIN SONUCU

3 yıl önce başlayan ve sürdürülen tanıtım çalışmaları sonunda ilk tur programının gerçekleştiğini kaydeden BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Japon, Taylandlı, Malezyalı ile Koreli turistlere yönelik çalışan Dorak Turizm'in Isparta’yı tur programlarına eklediğini anımsattı.

2000’LE BAŞLIYORUZ

HEDEF 20 BİN TURİST

Tayvan, Kore, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinden turistlerin gül turizmi kapsamında gelmeye başladıklarını ifade eden Engin, "Japonya'da Dorak Tur var. Onlarla görüşmüştük. Türkiye'ye en çok oradan turist getiren tur operatörü.  Bin 500 turistin Isparta'ya getirilmesi konusunda mutabakata varmıştık.  Şimdi geliyorlar. Bu Isparta için inanılmaz bir başlangıç. 5 yıl sonra 20 bin turist gelecek. Ben bunu iki yıl önce söylemiştim. Bu yıl 2 binle başlıyoruz. Bu katlanarak gidecek. Biz gül turizmiyle giriş yapıyoruz. Bunu da genişletmek istiyoruz.  Gelenler şu anda günü birlik geliyor. Ancak hedefimiz 4-5 gün konaklamalarını sağlayacak organizasyonlar oluşturmak.  Her gün 50-60 kişilik turist kafilesi Isparta'ya gelecek" dedi. 

BU BİR BAŞLANGIÇ

Isparta için bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Engin, "Kapadokya turizmi de böyle başlamış 30 yıl önce hiç bir şey yokmuş.  Şu anda Kapadokya'ya 2 milyon turist gelmiyor. Biz onların 30 yıl öncesindeki sürecindeyiz" dedi.

ONLAR İÇİN FARKLI BİR DENEYİM

Gelen turistlerin farklı bir deneyim yaşadıklarını ve çok mutlu olduklarını belirten Engin, "  Önceki gün yaklaşık 30 kişilik Tayvanlı bir grup geldi. Bu ay 25 önümüzdeki ay da 25 ayrı grup bekliyoruz. Bir grup da konaklamalı gelecek. Güneykent girişinde gül bahçesine gül topluyorlar ve inanılmaz mutlu oluyorlar.  Çığlık atıyorlar. Fotoğraf çektiriyorlar. Ardından eski usul, imbiklerle gül suyu çıkarılan yerleri görüyorlar. Oradaki gül suyu çıkaran arkadaş satış da yapıyor.  Yeni usul üretim yapan Gülbirlik fabrikası gezdiriliyor. Orada gül yağı ile ilgili bilgi veriliyor. Keçi çiftliğinde keçi sağıyorlar.  Köy Meydanında köylü kadınların el işi ürünleri sattığı yer var. Orada alışveriş yapıyorlar. Gülbirlik bayisinde satış yapılıyor. Rehber bile böyle değişik bir turizm çeşidi görmedim diyor. Turistlerin çok memnun olduklarını ifade ediyor" bilgisini verdi.

Bu haber 717 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...