Isparta’da Karate’ye ilgi artıyor

22 Mayıs 2014 15:50

Levent Doğan ile Spor Özel Programına konuk olan Karate İl Temsilcisi Kadir Karakaş, Isparta’da son yıllarda karatede önemli başarılar yakalandığını belirten Karakaş, ilçelerde de karateye ilginin arttığını ifade ederek, ailelere çocuklarını spora yönlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu. Programda ayrıca sponsor desteğine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Kanal 32 ekranlarında her Salı akşamları yayınlanan Levent Doğan ile Spor Özel programının bu haftaki konukları Isparta Karate İl Temsilcisi Kadir Karakaş, Siyah Kuşak 1. Dan Sahibi Doç. Dr. Gül Çelik Ünal oldu. Yaklaşık 1.5 saat süren programda özel olarak hazırlanan VTR’ler ise programa renk kattı.

Karate İl Temsilcisi Kadir Karakaş, çocuklarını spora yönlendirmeleri konusunda ailelere seslendi. Karatede son yıllarda önemli başarılar yakalandığını belirten Karakaş, yıllardır Isparta’da karate sporunun gelişmesi için çalıştığını ve merkez ve ilçelerde de son dönemlerde karateye ilginin arttığını bildirdi.

Lisanslı 100 aktif sporcunun bulunduğunu belirten Karakaş, “Karate sporu disiplin gerektiren bir spordur. Saygı ve sevgi çerçeve içerisinde yapılır. Karate-do, nihai amacı olarak kazanmayı değil çalışma ve eğitim sonucu tecrübe birikimine sahip olarak karakter mükemmeliyetine erişmeyi hedef alan bir martial sanattır. Aynı zamanda güç ve sistematik çalışma sayesinde her biri etkili ve güçlü silah haline gelen vücudun her bölümünün tümünü kullanmak suretiyle yapılan bir nefis müdafaası şeklidir. Karate tüm vücut hareketlerinin bir muvazeneye erişmesi (dengelenmesi) ve bu yolla vücut hareketlerinin bir bütün halinde olgunluk meydana getirmesini amaçlar.  Karate vücudun her bölümünün birlikte kullanımını sağlar ve bacaklar, kalça, amudi fukarı, omuz ve kollar mekanik olarak koordine bir sistemle birbirlerine etki-tepki yapar hal gelerek vücudun değişik noktalarında meydana getirilen gücün tek bir yere kanalize edilmesi suretiyle müthiş bir kuvvet ortaya çıkmasına yol açar” dedi.

Kata ve kumiteden de bahseden Karakaş, “Kata  biçim ya da model anlamına gelmektedir. Kata, bir dizi saldırı ve savunma hareketinin peş peşe eklenmesiyle oluşturulmuş hareketler dizisidir. Bu duruş ve hareketler karatedeki dövüş uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Kataya dönüştürülen bu hareketler dizisinin temeli Bunkai olarak gösterilir. Bunkai her bir duruş ve hareketin nasıl olması gerektiğini açıklamaktadır ve katanın içeriğini anlamakta elverişli bir alt yapıdır. Bir karate öğrencisinin yani karateka'nın resmi bir kuşak edinebilmesi için o kuşağa ait kata figürlerini uygun biçimde tekrarlayabilmesi gerekmektedir. Kata figürlerinde genel olarak Japonca kuşak ve dereceler kullanılmaktadır. Sınavlarda başarılı sayılmak için gereklilikler okullara göre değişiklik göstermektedir.

Kumite Kurallar dahilinde karşılıklı serbest dövüş biçimine kumite adı verilmektedir. Kumite, ellerin karşılaşması anlamına gelmektedir. Hem spor hem de kendini savunma alıştırması amaçlı olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.

Kuşaklarla ilgili olarak bilgi veren Karakaş,

“Beyaz            Karate'ye başladığınız kuşaktır (8.Kyu)

Sarı      İkinci alınan kuşaktır (7.Kyu)

Turuncu          Üçüncü alınan kuşaktır (6.Kyu)

Yeşil    Dördüncü alınan kuşaktır (5.Kyu)

Mavi    Beşinci alınan kuşaktır (4.Kyu)

Kahverengi     Altıncı alınan kuşaktır. Bu kuşağın kendi içinde 3 seviyesi mevcuttur (3-1.Kyu)

Siyah   Ustalık sevisidir. 1.Dan ile başlar, 10.Dan'a kadar devam eder” dedi.

Türkiye dereceleri elde ederek Isparta’yı en iyi şekilde temsil ettiklerini belirten Karakaş, desteklerinden dolayı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek’e teşekkür etti. Karakaş, ayrıca sponsor desteği de beklediklerini sözlerine ekledi.

38 yaşından sonra Karate sporuyla tanışan ve siyah kuşağa yükselen Doç. Dr. Gül Çelik Önal ise herkesi spor yapmaya davet etti. Ünal, sporun güzelliklerinden bahsederek, karate sporunun çok faydalı olduğuna dikkat çekti.

Bu haber 2246 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...