Yeni doğan bebeklerde işitme problemleri

22 Mayıs 2014 15:36

Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Op.Dr.Levent Başyiğit yeni doğan  bebeklerin işitme problemleri ile ilgili olarak önemli bilgiler verdi.

Başyiğit’in açıklaması şöyle: “İnsanların hayatı hissetmesi,haz alması için  5 duyu denen Görme, İşitme, Koku alma, Tat alma ve Dokunma  duyularının normal, çalışır olması gerekmektedir.Bu 5 duyunun 3 tanesi olan İşitme, Koku ve Tat alma KBB Uzmanlarının sorumluluk  sahası içindedir. Bugün biz işitme duyusundan bahsedeceğiz.Çocuk doğar doğmaz görmeyi tam algılayamadığı halde, işitmesi tam olarak gelişmiş, hazırdır.Yani yeni doğan bir bebek o andan itibaren duyabilmektedir.

İşitme problemlerini  Doğumsal ve Sonradan kazanılanlar olarak 2 ye ayırabiliriz.

DOĞUMSAL İŞİTME KAYBI NEDENLERİ OLARAK:Kalıtsal,Genetik,Aileden, Soydan gelen işitme kayıpları olduğu gibi, Annenin hamilelikte geçirdiği Ateşli hastalıklar,Aldığı İlaçlar,Doğumun zor ve müdahaleli olup Bebeğin oksijensiz kalması,Doğum esnasında travma yaşaması,Anne karnında iken bebeğin mikrop kapması,prematüre denen erken ve düşük doğum ağırlıkla doğmalarını sayabiliriz.

Yetişkin insanların işitme seviyesini Odyolojik tetkiklerle anlayabiliyoruz.Ama yeni doğan veya bir kaç haftalık,bir kaç aylık hatta bir kaç yaşına kadar ki çocuklarda işitme düzeyini,işitme problemini ölçmek,anlamak çok kolay olmamaktadır.

Yeni doğan bir bebeğin işitip-işitmediğinin tespit edilmesi , Özel yada Resmi olsun, Doğumu yaptıran hastanenin sorumluluğundadır.Bunun için taburcu olmadan, yeni doğan işitme tarama Testi olan OTO AKUSTİK EMİSYON (OAE) testi uygulanır.Bu testi geçmişse mesele yok, bebek duyuyor demektir.Ama eğer bu testi geçememişse hemen telaşa kapılmaya gerek yoktur.Yeni doğanın vucuduna yapışık olan çamursu madde, bebeğin Dış Kulak Yoluna dolmuş, bu nedenle bebek tarama testini geçememiş olabilir. Yapılacak şey, bir KBB mütehassısına bebek muayene ettirilir,Mikroskop altında kulak zarına kadar bölge temizlenir ve Oto Akustik Emisyon testi tekrar yapılır.Geçerse mesele bitmiştir.Bebek duyuyor kabul edilir.Geçemezse Aileyi ve çocuğu zorlu bir süreç bekliyor demektir.

Yeni doğan tarama testi olan OTO AKUSTİK EMİSYON testini geçemediği halde, yanlış yönlendirme ile kulağı kurusun,hele bir kaç hafta,bir kaç ay geçsin test tekrarlansın diyerek sorunun adının konmasının geciktirilmesi,ileri vadeye atılması veya Ailelerin zamanla duyar,bir kaç ay-yıl bekleyelim diye ağırdan alması bebeğin telafisi mümkün olmayan,ömür boyu  işitme kayıplı bir insan olarak yaşamasına neden olabilir.

Bu riski göze almamak için testi geçemeyen yeni doğan bebeklere hemen, uyutularak yapılan ABR veya BERA da denen İşitsel Beyin Sapı Odyometri testi uygulanmalıdır.Ancak bu test ile  bebeklerin ve küçük çocukların işitip işitmedikleri veya varsa işitme kayıplarının dereceleri öğrenilebilinir.BERA testi iki çeşittir.Basit olanı Özel ve Devlet hastanelerinde yapılabilmekte ve Geçti- Kaldı gibi bir sonuç vermektedir.Bu basit BERA yı da geçemeyen bebekler,küçük çocuklar vakit kaybetmeden daha teknik ve yorumlanması özel ihtisas gerektiren KLİNİK BERA denen testi yaptırmalıdırlar.Yani yeni doğan bir bebeğin işitip işitmediği doğumdan sonra ki  1-2 ay içinde net olarak ortaya konmalıdır.Klinik BERA ile ileri derecede duymadığı kesinleşen çocukların  iki kulağına Acilen işitme cıhazı tatbik edilmeli, bir yaş civarında çok teknik ve zahmetli bir ameliyat olan,ülkemizde yeni yeni bir çok merkezde yapılmaya başlanan biyonik kulak da denen KOHLEAR İMPLANT tatbik edilmelidir.

Doktorların yönlendirdikleri , bu süreci iyi yönetemeyen aileler, işitme kayıplı çocukları 3-4-5 yaşına geldikten sonra kohlear implant yaptırmak isteseler dahi ya bu ameliyatlar yapılamamakta yada yapılsa bile 1 yaşında uygulanan gibi bir başarılı işitme - konuşma sonucu alınamamaktadır.

Ülkemizde  doğuştan işitme kaybı olan bebek  sıklığı 1000 çocukta 3, bebek ölüm oranı ise 1000 de 10 dur.Bu riski göze almamak,Ebeveynler olarak ömür boyu acı çekmemek için, bu süreç  konuya yeterli zaman ayırabilen, Aileleri bilgilendiren , güvenilir bir KBB hekimince yönetilmeli, Aileler olayın aciliyetini ve önemini anlayıp savsaklamamalı,çocuklarının geleceği ile oynamamalıdırlar.

Ailelerin bebekleri ile ilgili, sese karşı verdiği değişik derecedeki tepkileri,başını sesin geldiği tarafa çevirmeleri  bizim için anlamlı olmakla birlikte konunun vehameti nedeniyle detaylı bir şekilde anlattığımız objektif testlerden olumlu sonuç alınmadan hiç bir Anne- Baba bu konunun peşini bırakmamalıdır”.

 

 

 

Bu haber 1616 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...