Kömür yasağında yumuşama sinyali

22 Mayıs 2014 15:28

1 Ekim 2014 tarihinden itibaren hava kirliliğini önleme adına kömür yakımını yasaklama kararı alan MÇK, yakın zamanda tekrar toplanıyor. MÇK’nın daha önce almış olduğu kararlarda yumuşamaya gitmesi bekleniyor. Kömür yasağında taksitlendirmenin yıllara yayılması ve süre uzatımı gibi konular gündemin ana maddesi olacak.

Mahalli Çevre Kurulu(MÇK) 1 Ekim 2014’den itibaren kömür yakımını yasaklamıştı. Ancak kararın duyurulmasından sonra çoğu kesimler buna tepki göstermişti. Edinilen bilgiye göre MÇK’nın yakın zamanda tekrar biraraya geleceği ve yasak konusunu tekrar ele alacağı öğrenildi.

YUMUŞAMA YAPILABİLİR

Yeni düzenlenecek olan toplantıda kamuoyunun tepkilerinin masaya yatıralacağı ve bu sorunlar üzerinde yeni çalışmalar yapılması planlanıyor. Özellikle süre konusunda yeni bir tarih açıklanabilir. Bunun yanında kömürün tamamen yasaklanıp yasaklanmaması konusu da Kurul’un ana gündem maddelerinden biri olabilir.

KARARDAN DÖNÜŞ YOK

Öte yandan yeni alınacak kararlarda aile bütünlüğünün sağlanması ve imkan dahilinde bu sürecin yönetilmesi gibi planların bulunduğu öğrenildi. Özellikle kömürden doğalgaz geçiş sürecinde ortaya çıkan mebla konusunda yeni tavsiye kararları alınabilir.

GENİŞ KAPSAMLI BİR TOPLANTI OLACAK

Diğer taraftan MÇK’nın yeni toplantıya daha geniş kapsamlı bir katılımın sağlanacağı öğrenildi. Sadece kurul üyelerinin bulunmayacağı toplantıya konunun muhatapları ve bu durumdan etkilenen sektörler de dahil edilecek. Böylelikle yasak konusunda vatandaşların ve esnafların olumsuz etkilenmemesi öngürülüyor.

GEÇİŞTE TAKSİT İMKANI ARTIRILABİLİR

Bu arada yasak haberinin duyulmasından sonra vatandaşların en çok endişelendiği konuların başında gelen geçişteki maddi kaygı en çok tartışılacak konu olacak. Bu konuda MÇK’nın doğalgaz geçişi teşvik etmek amacıyla firmalarla görüşüp taksitlendirmenin yıllara yayılması önerisinde bulunacak. Böylelikle ortaya çıkan büyük meblanın aylık taksitlerle vatandaşı yormayacak şekilde ödeme planı hazırlanmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR BUNDAN ETKİLENMEYECEK

MÇK’nın en başında aldığı kararda olduğu gibi dezavantajlı gruplar yani sosyal yardımlaşma vakfından yardım alanlar, bakıma muhtaçlar gibi kimselerin oluşturduğu gruplar alınacak olan kararlardan etkilenmeyecek.

HAVA KALİTESİNDEN TAVİZ VERİLMEYECEK

Son olarak MÇK’nın alacağı tüm kararların hava kalitesinden taviz verilmeyecek yönde olacağı öğrenildi. MÇK’nın hava kirliliğini önleme konusunda bilindiği üzere radikal kararlar almıştı.

 

Bu haber 664 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...