Görme engellilere büyük kolaylık

17 Mayıs 2014 13:46

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Devlet Hastanesi’nde engellilere yönelik yapılan çalışmaları anlatan Braille alfabesi ile hazırlanan tanıtım broşürü hazırlattı. Broşür sayesinde görme engelliler Devlet Hastanesi’ni daha iyi tanıma ve işlerini daha kolay görme şansı bulacak.

Engellilere yönelik çalışmalarıyla ilimizde başı çeken Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, yeni bir uygulamaya daha imza attı. Devlet Hastanesi’nde görme engellilere yönelik yapılan çalışmaları anlatan bir broşür hazırlandı. Broşür hazırlanırken, görme engellilerin anlayacağı Braille alfabesi ve kabartma kullanıldı. Engelliler Haftası nedeniyle de dün bu broşür basına ve görme engellilere tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Osman Aydın, Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Mustafa Çelik, Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er ve görme engelliler katıldı.

GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK TANITIM BROŞÜRÜ

Engelliler gibi düşünemedikleri için onların fikirlerinin kendileri açısından önemli olduğunu dile getiren Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Osman Aydın, bu konuda İsmail Er’den çok destek aldıklarını ve kendisine teşekkür ettiklerini bildirdi. Engelliler Haftası nedeniyle görme engellilerine yönelik bir tanıtım broşürü oluşturduklarını belirten Aydın, “Bundan sonra görme engelli hastalarımıza hasta karşılama birimlerimiz ve müracaatlarda dağıtarak onların hastanemiz hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmasını sağlayacağız” dedi.

DUYARLILIK İÇİN BURADAYIZ

Öte yandan 1,5 yıldır hemen hemen tüm hastanelerde engelliler için hastane karşılama, yönlendirme görevlilerinin bulunduğunu ifade eden Aydın, bu görevlilerin engelli hastalara yardımcı olduklarını bildirdi. Aydın, “Amacımız engelsiz bir hastane oluşturmak,  engellilerin engellerine kulak misafiri olmak, engellilerin problemlerini dinleyerek onlara duyarlı olmaktır. Bu duyarlılığımızı göstermek için bugün buradayız” şeklinde konuştu.

HER KAZA SONRASI ENGELLİ SAYISI ARTIYOR

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er ise sözlerine Soma’da yaşanan üzücü olayla başladı. Soma’da hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı dileyen Er, bu tür kazalardan sonra engelli sayılarının arttığına dikkat çekerek, tüm işletmelerin tedbirlerini daha iyi almasını istedi.

KAMU HASTANELERİ ENGELLİ DOSTU BİR KURUM

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ni daha önce engelli dostu kurum ilan ettiklerini hatırlatan Er, “Isparta’da engellilere yönelik ciddi çalışmalar yapan, engellileri anlamaya çalışan ve duyarlı çalışan bir Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve personeli var. Engelli dostu kurumu olmak duyarlılık ve hassasiyet gerektirir. Kamu Hastaneleri, engellilere yönelik yaptığı çalışmalarla bugün engellilerin sıkıntılarını oldukça azaltmış durumda. Refakatçi uygulamaları, kabartma yol çizgileri, görme engellilerine yönelik Braille alfabesi ile yapılan kabartmalı levhalar, tanıtım broşürler, asansörler ve engelliler polikliniğinin açılması sorunlarımızın çözülmesine yöneliktir. Elbette böyle kurumları takdir etmek engelliler derneklerinin işi. Duyarlılık ve hassasiyet olmazsa ne yönetmelik ne de kanunların bir anlamı yoktur” dedi.

CİDDİ VE KOLAY YAPILAMAYAN BİR ÇALIŞMA

Diğer taraftan görme engellilere yönelik Isparta Devlet Hastanesi’ni tanıtan bir broşür hazırlandığını dile getiren İsmail Er, şunları söyledi: “Braille alfabesi ile hazırlanan 500 adet kabartma broşür bastırıldı. Bu da çok ciddi ve kolay kolay yapılmayan  çalışmadır. Bugün ülkemizde her şey görselliğe dayanıyor, her şey gören insanlara göre yapılıyor. Ama biz istiyoruz ki gören insanların faydalandığı her şeyden görmeyen insanlar da faydalansın. Bunun da en önemli yolu Braille alfabeli ve sesli sistemlerle yapılan çalışmalar. Bu tür çalışmaların diğer kurumlarda da olmasını diliyoruz.”

Konuşmaların ardından görme engelli küçük öğrenci Emine Dinçtürk, Braille alfabesi ve kabartma yazı ile hazırlanan tanıtım broşürünü okudu. Daha sonra da görme engellilere tanıtım broşürü takdim edildi.

 

Bu haber 782 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...