“Hava kirliliğini oluşturan suçluları bulmamız lazım”

15 Mayıs 2014 16:11

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, MÇK’nın 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımının yasaklanması kararında sürenin biraz daha uzatılması gerektiğini savundu. Başdeğirmen, “Biz temiz havayı istiyoruz. Bunun için kirliliği oluşturan suçluları bulmamız lazım. Bunun aşamalı olarak yapılması inancındayız. Ani kararla 1 yıl içinde doğalgaza geçilmesi zor bir karar” dedi.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK) kömür yakımını yasaklamasının ardından hava kirliliğine neden olan suçluların bulunması gerektiğini bildirdi. MÇK’nın da kirlilik nedeniyle radikal bir karara imza attığını ve daha öncede bununla ilgili kararlar alınmaya çalışıldığını belirten Başdeğirmen, “Biz temiz havayı istiyoruz. Bunun için kirliliği oluşturan suçluları bulmamız lazım. Bunun aşamalı olarak yapılması inancındayız. Ani kararla 1 yıl içinde doğalgaza geçilmesi zor bir karar. Bunun 4-5 yıla yayılması gerektiği inancındayız” dedi.

“TAMAMEN KÖMÜR YANMAMASI ŞEHRİMİZİ SIKINTIYA SOKAR”

Öte yandan doğalgaz sistemine dönmenin kolay bir yatırım olmayacağını savunan Başdeğirmen, “Tamamen kömür yanmaması şehrimizi sıkıntıya sokar. Hiçbir zaman doğalgaz sistemine dönemeyecek ailelerimiz var. Valiliğimizin bu konuda çalışması lazım. Durumu olmayan ailelerin tespit edilerek onlara destek sağlanabilir. Kömür bugün tahlil yapılarak şehrimize giriyor. Sosyal Hizmetlerin verdiği diğer kömür var. Öncelikle onların tüketilmesi gerekiyor.

“ARAÇLAR DA HAVA KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUYOR”

Şehrimizde çok fazla araç da var. Hava sirkülâsyonu çok yok. Bunun da etkisi var. Sorun sadece kısa sürede kömürden doğalgaza geçilmesi sorunu. Valiliğimizin tekrar kararı gözden geçirmesi gerektiği inancındayız. Her toplantıda 2 meclis üyemiz konuyu takip ediyor. Hiçbir zaman kanuna karşı değiliz. Ama bunun iyileştirilmesi tarafındayız. Belli süre içerisinde bunun kademeli olması gerekir. Konya böyle bir karar almış ama 2019 yılına kadar denilmiş. 1 yıl içinde aniden kesmek kadar zor bir şey yok. Altyapının da buna cevap verebileceğini zannetmiyorum. Sayın Valimizle bu konuda görüşeceğiz. Mutlaka kararda bir yumuşama olacağı inancındayım” şeklinde konuştu.

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...