´´Sağlık için hareket et´´

14 Mayıs 2014 16:16

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlendi.

Bu kapsamda 10 Mayıs “Sağlık için Hareket Et Günü” her yıl ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Isparta Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya : '' Fiziksel Aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel harekettir. Oyun oynamak, ev işleri, bahçe işleri, yürümek, merdiven inip-çıkmak, yemek yemek, banyo yapmak gibi günlük yaşamımızı sürdürmek için yapılan etkinliklerin yanı sıra, egzersiz ve spor da birer fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biridir.                                                                                                                                 

Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır.

Fiziksel aktivitelerin sağlık yararlarının görülebilmesi için düzenli yapılması gerekmektedir. Haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacaktır. Orta şiddette fiziksel aktivite, nefes almanın ve kalp atım sayısının normalden daha fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı, orta derecede çaba gerektiren aktivitelerdir. Aktivite sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb.

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplum tabanlı, çok sektörlü, çok alanlı ve kültürel bir yaklaşım gerektirmektedir.  Fiziksel aktivitenin önemi ve sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla özel günlerin kutlanması Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Program’ının aktivitelerinin içerisinde yer almaktadır.'' Dedi.

 

 

Bu haber 606 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...