Bölgesel olarak Kentsel Dönüşüm tartışıldı

13 Mayıs 2014 15:48

Isparta’da Gülistan Mahallesi’nde uygulanmaya başlayan Kentsel Dönüşüm, dün Aslan Group organizasyonuyla düzenlenen Bölgesel Kentsel Dönüşüm semineri ile Barida Hotels’de masaya yatırıldı. SDÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Gençel, İlimizde kentsel dönüşümle binaların yüzde 80’inin yenileneceğini düşündüğünü belirtti.

Seminere inşaat ve mimarlık üzerine çalışma yapan sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcilerinin yanı sıra mahalle muhtarları da katıldı.

YÜZDE 80 YENİLENME OLUR

Seminerin Oturum Başkanlığını yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Gençel, Kentsel Dönüşüm kapsamında ilimizde binaların yüzde 80’inin değişeceği ve yenileceğini düşündüğünü söyledi.

Ülkemizdeki yapılaşma ve konut düzenine bakıldığında kent planlarının imar planlama anlayışıyla yapıldığını gördüklerini belirten Prof. Dr. Gençel, “Ülkemiz artık bu anlayışı yavaş yavaş terk etmek zorunda. Bu uygulamanın yerine mekansal planlama getirilmelidir. Şehrin gelişimine iki değil, üç boyutlu olarak bakmak durumundayız. Bunlardan birincisi mekânsal planlama, ikincisi kentin mimarisi ve üçüncüsü de kentin nerfoloğudur” dedi.

PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞMA YAPILMALI

Isparta’da Kentsel Dönüşüm’ün başladığını hatırlatan Prof. Gençel, binaların yıkımından sonra ortaya çıkacak arazilerin daha verimli ve daha güvenli kullanılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Gencel, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümde yapısal haktan daha fazla yaşam hakkı önemlidir. Onun için bu konuda ‘ben yaptım oldu’, ‘ben burayı yıkacağım, sizi de buradan çıkarıyorum’ gibi yaklaşımlarla değil, planlı ve programlı bir çalışma ile bu büyük iş başarılabilir.

DAYANIKLI YAPILAR OLUŞTURMAK ADINA ÖNEMLİ FIRSAT

Kaldı ki, kentsel dönüşümde her binaya ferdi olarak değil, kente bir bütün olarak bakmak gerektiğini düşünüyorum. 3 Katlı binayı yıkıp 5 kat vermek sorunu çözer mi? Tabii ki hayır. Onun için kenti bir bütün olarak ele almak durumundayız. Kentsel dönüşüm başta deprem olmak üzere doğal afetlere karşı dayanıklı yapılar oluşturma adına önemli bir fırsattır.

FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

Bu fırsatı çok iyi kullanmalıyız ve arazileri daha verimli kullanarak mevcut sorunları çözüp, sosyal ve teknik açıdan yaşanılabilir bir şehir ortaya çıkarabiliriz. Kentsel dönüşüm büyük bir organizasyon konumundadır. Onun için bunun birçok paydaşları vardır. Bu konuda başarı sağlamak için tüm bu paydaşların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi lazımdır. Yani, bu iş birlikte yürütülmelidir diye düşünüyorum.”

Seminerin Oturum Başkanlığını yapan SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Gençel daha sonra diğer konuşmacılara söz verdi. Bu doğrultuda sırasıyla Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü Murat Alacalı, AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Veli Bardak, SDÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Demir, Mimarlar Odası İl Temsilcisi Zafer Sağlam ve İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi İbrahim Göçer konuşma ve sunumlarını yaptılar.

 

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...