Engelleri aşmak için eşitlik istiyorlar

13 Mayıs 2014 15:46

Engellilerin sorunlarının çözülmesinde sadece devletin görevli olmadığını dile getiren Türkiye Görme Engelliler Derneği Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey, hak ve özgürlük başta olmak üzere tüm alanlarda eşitlik istediklerini vurguladı. Vali Özkan da engellilerle ilgili toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı.

10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası dolayısıyla dün ilimizde bir dizi etkinlik düzenlendi. İlk olarak Belediye önünde toplanan engelliler ve Vali Vahdettin Özkan başta olmak üzere protokol üyeleri İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu mehteran eşliğinde Mimar Sinan Caddesi’nden Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na yürüyüş yaptı. Yürüyüşe Isparta’daki engelli okulları ve engelli dernekleri ile engelli aileleri katıldı.  Yürüyüş sonrasında Vali Vahdettin Özkan ve Engelliler Derneği temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

ENGELLİLER BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI

Buradaki törende konuşma yapan Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey, engelliler konusunda devlete düşen görevler hakkında önemli açıklamalar yaptı. İnsan haysiyetine yaraşır ve toplumla kaynaşan hayat tarzının engellilerin en temel hakkı ve devletin de öncelikli vazifesi olduğunu ifade eden Özbey, şunları söyledi: “Devletin engellilik konusunda eğitim ve organize yönleriyle bir bütün olarak ele alması insan haklarının bir gereğidir.

NORMAL BİREYLERLE ENGELLİ BİREYLER

KÜLTÜR, SANAT VE SPOR ALANLARINDA EŞİT OLMALI

Nitekim Anayasamızın ve yasalarımızın engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri öngörmüş ve devleti engellilerin sorunlarına yönelik olarak hükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde engellileri sahiplenme çabası içerisinde toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteklenmeyle anlamlı ve gerçekçi bir boyuta ulaşacaktır.

Engellilerimizim karşılaştıkları sorunların çözülmesi çağdaş bir toplumla ayrım yapmadan hak ve özgürlüklerden herkesin eşit oranda yararlanması, kültür, sanat ve spor alanlarında ve toplumun diğer bireyleri ile eşit pozisyonlarda yer alabilmeleri için desteklenmesi yalnızca devletin değil yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun diğer kesimlerinin ortak görevidir.’’

TUZAKLARI BERTARAF EDECEK BİR RUH HALİ İÇİNDEYİZ

Öte yandan Vali Vahdettin Özkan da bugün çok duygulu ve çok onurlu bir günü yaşandığını bildirdi. İnsanın zihin, ruh, akıl, fikir ve vicdan dünyasındaki tuzaklardan kurtulmasının en büyük engeli aşmak olduğunu ifade eden Vali Özkan, ‘’Tüm arkadaşlar sabahın erken saatlerinde hazırlanıp geldiler. Belki fiziksel olarak yürümenin dışında kendilerinin zihin dünyasındaki engeli aştıklarında herkesten daha iyi yürümek, aynı şekilde görme engellilerimiz kalp gözüyle görüp, görmeme engelini, tuzağını bertaraf edecek bir ruh hali içinde olduklarını gördüm. Bunlarla iftihar ediyoruz. Bizim esasen engellilerle ilgili toplumda bir farkındalık oluşturmamız çok önemli. Bizim toplum, kamu otoriteriler, meslek kuruluşları ve engelliler derneği olarak engelleri aşmaya yönelik faaliyetlerimiz elbette önemli. İmkânlarımız arttıkça devletin ilgili bakanlığın buraya vermiş olduğu hizmetler artarak devam ediyor. Ama bütün bunlardan önemli bizim toplum olarak zihnimizdeki engelleri aşarak, engellilerle bütünleşmek, sevgi, hoşgörüyü ikame etmemiz, bu insan sevgisinden, fedakârlıktan, Türk toplumunun en önemli hasreti olan aile dayanışması şeklindeki güzel hasretlerimizi hakkıyla devam ettirememe engeli en büyük engelimizdir. Bunu aşmamız gerekir’’ şeklinde konuştu.

GÖNÜLLERİNCE COŞTULAR

Konuşmaların ardından engelli çocukların hazırladığı programa geçildi. Şiir okumayla başlayan etkinlikte halk oyunları gösterisi sunuldu. Gösteride birçok engelli çocuk gönüllerince coştu ve eğlendi.

 

 

 

Bu haber 583 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...