Sulama birlikleriyle ilgili önergeyi geri çekti

6 Mayıs 2014 15:24

MHP İl Genel Meclis Üyesi Kerem Araz'ın, sulama birliklerinin enerji bedellerini karşılamada yaşadığı sorunlar nedeniyle üreticilerin mağdur olmamasına yönelik meclis genel görüşme önergesi yine Araz tarafından konunun hassasiyeti gerekçe gösterilerek geri çekildi.

İl Genel Meclisi'nin mayıs ayı ilk oturumunda MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz tarafından sulama birlikleri ve kooperatiflerinin 2014-2015 sulama sezonunda enerji ihtiyaçlarının aboneliklerinde sorunlar olduğunun tespit edildiği belirtildi. Araz, sulama sezonunun başlamasıyla çiftçilerin mağdur olmaması için Meclis'te genel görüşme açılmasını önerdi.

“DEMEKKİ TAVSİYELERE YETERİNCE UYULMAMIŞ”

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nail Yaşar  Akgül, bu konuyla ilgili geçen meclis döneminde  çalışma yapıldığını, alınan tavsiye niteliğindeki kararların ilgili bakanlıklara ve resmi kurumlara gönderildiğini bu konuda  cevapların beklendiğini aynı konunun gündeme alınmasına gerek olmadığını söyledi.  Bunun üzerine Araz, "  Tavsiye kararı alınmış ama demek ki tavsiyelere uyulmamış. Benim burada gündeme getirmek istediğim borç değil. Elektriğin özelleşmesinden sonra AKEDAŞ sulama birliklerinden teminat istiyor. İki hafta sonra sulama başlayacak. Bu teminatı sulama birlikleri veremez. Çünkü üzerlerinde mal varlıkları olması lazım. Bu çok azında var.Sulama birlikleri çiftçiden  ürün satıldıktan sonra para topluyor. Bu konuda geçen dönem yapılan çalışmalar ya yetersiz kalmış, ya da sulama birlikleri yeterince hazırlık yapmamışlar. Eylül'de  toplayacağı parayı zaten şimdi borçları var nasıl verecekler? Ben tavsiye niteliğinde de olsa Meclisin bu konuyu görüşmesini istiyorum" dedi.

“SOMUT ÇÖZÜM GENEL GÖRÜŞMEDE ÇIKMIYOR”

MHP'li İbrahim Bozbey de 15 gün sonra bu konunun sulama birliklerinin feryadı olarak karşımıza çıkacağını kaydederek, "Elektrik verilmeyince köylü sulama yapamayacak. Bu sorunun giderilmesi için Mecliste görüşelim. Çünkü sulama başladığında çok şikayetler gelecek" dedi. AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir de 'Bu son 20 yılın en büyük sorunlarından biri. Meclisin daha önceki kararları özellikle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı kararlar sulama birliklerine tebliğ edildi. Kapalı sisteme geçilip vahşi sulamayı bırakalım denildi. Devlet, yüzde 10'luk bir yatırımı siz bize garanti edin yüzde 90'ını  hibe edeceğim dedi. Bununla ilgili yaklaşımı ortaya koyanlar da koymayanlar da belli. Bu yaklaşımı değerlendirmeyen birlik başkanlarımız var. Sulama birliklerini DSİ çalıştırırken kooperatifler daha iyi çalıştırırız dediler. Kooperatiflere devredildikten sonra ihtiyaç dışı hareketlerle bugünlere gelindi. Elektrik borçlarının yüzde 80'i ihmalden kaynaklanıyor. Burada şimdi ne yapabiliyoruz. Bugün AKEDAŞ kuralları koyuyor. Ama sulama birliklerinden cevap bile gitmiyor.  Sulama Birliği başkanlarının gidip firmayla, teminat yapmaları gerekiyor.  Burada somut çözüm gerekiyor. Somut çözümlerde genel görüşmelerde çıkmıyor" dedi.   İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat da "Bu konuda yaptırımız olamaz. Biz ancak görüş bildiririz. Şu anda  sulama birlikleri konusunda TBMM'de hazırlanan kanun taslağında dekar başına 10 lira gibi bir katkı payıyla sulama birliklerinin tasfiye edilip sulama yapılması konusunda bir hazırlık var. Meclis ne karar verirse ona uymak zorundayız" diye konuştu.    

GERİ ÇEKTİ

Konuşmaların ardından genel görüşme önergesi veren Kerem Araz, “Bu konu oldukça hassas.  Benim sözlerim borç konusu değil. Özel sektör mantığıyla şahıslara şirketlere yapılan uygulamanın sulama birliklerine de uygulanması. Satın alınmayan enerjinin parası isteniyor. Bunun için konuyu Meclis'e getirdim. Yeterince konuşuldu. Önergemi geri çekiyorum" dedi. Böylece önerge oylanmadı.  

Bu haber 898 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...