Cep Telefonları kullananlar dikkat!..

5 Mayıs 2014 16:09

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde bilim adamları cep telefonunun insan vücudundan en az 10, kablosuz internetin ise25 santimetreuzak olması gerektiğini bilimsel çalışmalar sonucu ortaya koydu. 

Cep telefonu ve kablosuz internetin yaydığı elektro manyetik dalgaların hücreler üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan  SDÜ’lü bilim adamları,  cep telefonu ve kablosuz internet kullanımında uygun mesafeyi tespit etti.

NE KADAR MESAFEDEN ZARAR VERİYOR?

SDÜ Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu,  daha önceki yaptıkları araştırmalar sonucunda beyin ve kan hücrelerinin yanısıra meme hücrelerini de olumsuz etkilediği ortaya çıkan cep telefonu ve kablosuz internet kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın mesafe olduğunu söyledi. Nazıroğlu, “Cep telefonlarının kullanımı, kablosuz internetin kullanımı gün geçtikçe artıyor fakat bunların zararları konusunda yeterince çalışmalar yok. Araştırma merkezimizde bu konularda bir seri araştırmalar gerçekleştirmekteyiz. Geçmişte yaptığımız çalışmalarda beyin üzerinde etkilerini ya da kan kanseri hücrelerindeki etkilerini ortaya çıkarmıştık. Akla şu soru gelmekteydi mesela ben kendim cep telefonu kullanmıyorum veya işte kablosuz internet kullanmıyorum ama komşumda var. Ne kadar mesafeden bu zarar verebiliyor yada bir zararı var mı yok mu bunu araştırmak amacıyla bir çalışma düzeneği belirledik” dedi.

MEME KANSERİ HÜCRELERİ

ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARAŞTIRILDI

Bayanlar arasında en yaygın gözlenen kanser vakasının  meme kanserleri olduğuna dikkat çeken Nazıroğlu,  “Bu amaçla MCK-7 adı verilen  meme kanseri hücrelerinden yurtdışındaki firmadan satın aldık. Bunlar uygun ortamda üretildikten sonra Kontrol, 900 mhz, 1800 mhz ve 2,45 ghz şeklinde dört gruba ayrıldı. Bunlar değişik 5, 10, 15, 20 ve25 cmgibi değişik mesafelere konularak uygulamalara tabi tutuldu ve sonrasında alınarak değişik analizler yapıldı” açıklamasında bulundu.

İŞTE EN UYGUN MESAFE

Cep telefonu kullanımında10 cmmesafenin ideal bir mesafe olduğunu tespit ettiklerini belirten Nazıroğlu, kablosuz internet çalışmalarında bu mesafeyi25 cmolarak  belirlediklerini açıkladı.

KULAKLIK FAYDALI OLABİLİR

Öte yandan  Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu,  özellikle cep telefonunun yaydığı zararlı ışınlardan korunmada kulaklık kullanılmasının faydalı olabileceğini belirtirken, cep telefonu hoparlörünü açarak da  kendimizden biraz daha uzak mesafelerde tutmayı önerdi.

 

Bu haber 656 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...