“Böyle giderse deftere yazdıracak bir bakkal dükkanı bulamayabilirsiniz!”

3 Mayıs 2014 13:43

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, vatandaşlara hem sitem etti hem de bir tavsiyede bulundu. AVM ve cep marketlerin çıkmasından sonra küçük esnafın zor bir sürece girdiğini belirten Aybatılı, “Vatandaşımıza sitem etmek istiyorum; İmkanı oldu mu AVM’lerden, olmadı mı küçük esnafımızdan alışveriş yapıyor. Paranız olsa da olmasa da bizim esnafımızdan alışveriş yapın. Yoksa birgün deftere yazdıracak bir bakkal da bulamayacaksınız” diye konuştu.

Esnaf Odaları Birliği Genel Kurulu’nda tek listeyle seçime giden mevcut Başkan Mehmet Aybatılı, güven tazeleyerek yeniden göreve seçildi. Aybatılı, seçim öncesi yaptığı konuşmasında, esnafların sorunlarına dikkat çekti.

AVM’LER ŞEHRİN NÜFUSU VE KONUMUNA GÖRE AÇILMALI

İlk olarak AVM konusunu gündeme getiren Aybatılı, “Küçük esnafımızın AVM’lerle rekabet yapmaları mümkün olmuyor. Ama Isparta’da ya da Türkiye’de AVM’ler olmasın demiyoruz, bunlar olmalı. Fakat açılacak AVM’ler için şehrin nüfusu, ortamı ve açılacak yerin durumuna, konumuna göre hareket edilmeli” dedi.

CEP MARKETLER DE MAHALLENİN DURUMUNA GÖRE AÇILMALI

Aynı şekilde mahallelere de cep marketlerin açılmaya başlandığını ve burada da bakkalların zor duruma düştüğünü ifade eden Aybatılı, şunları söyledi; “İlçelerimizde ve şehir merkezinde cep marketler açıldı. Bizim mahalle bakkallarımızın bunlarla rekabet etmesi mümkün değil. Mahalli idarecilerimizden istediğimiz şu; nüfusa ve ortama göre bunlara müsaade edilsin. Hatta hiç müsaade edilmese bizim için daha iyi olacak ama medeniyet gereği bunlar olacaktır. Biz de kendimizi ve temsil ettiğimiz kesimi bunlara göre ayarlamak zorundayız. Karşımızda bizimle rekabet yapan böyle güçler var. Biz de bu güçlere karşı el birlik hep beraber olmak zorundayız. Esnafımızın gücü yok deniyor. Ama biz birleşebilir ve sermayelerimizi bir araya getirebiliriz. Bu şekilde bir güç oluşturabiliriz. Biz bunu yıllardır söylüyoruz ama bu birleşmeyi bir türlü sağlayamadık. Sağlayamayınca da kişilerin sermayeleri yeterli gelmiyor. Yani ayakta zor duruyor. Tüm esnafımız bugün borçlu. Borcunu ödemekten başını kaldıramıyor. Mutlaka güç birliğini yapmamız ve bir çıkış noktası bulmamız lazım.

İNSANLARIN YÜKÜNÜ YİNE KÜÇÜK ESNAFIMIZ ÇEKİYOR

Bakkallar da artık bitti. Ispartamızın en eski meslek gruplarından birisi bakkaldır. Bakkallar tüm mahallenin yıllardır yükünü çekmiştir. Düne kadar herkes bakkallardan alışveriş yapardı. Parası olmadığı zaman bakkal defterine yazdırırdı. Ama bakkalların karşısına cep marketler çıkınca bu esnafta zor durumda kaldı. Bu esnafımızdan şimdi de alışveriş yapanlar var. Ama bunlar kredi kartları dolmuş, artık AVM’lerden alışveriş yapamayan ve cebinde parası kalmayan bazı kişiler bakkalla geliyor ve eski düzenle deftere yazıver diyor. İnsanların yükünü yine küçük esnafımız çekiyor.

“VATANDAŞIN PARASI OLDU MU AVM’DEN

OLMADI MI BAKKALDAN ALIŞVERİŞ YAPIYOR”

İnsanlara da sitem etmek istiyorum. Parası oldu mu, AVM’lerden, imkanları olmadığı takdirde küçük esnafımızdan alışveriş yapıyor. Biz şunu söylüyoruz; paranız olsa da olmasa da bizim esnafımızdan alışveriş yapın ki, o esnafta orada yaşasın.”

“ALDIĞINIZ KREDİLERİ İŞİNİZDE KULLANMIYORSUNUZ!”

Öte yandan esnaflara da sitemde bulunan Aybatılı, Esnaf ve Kefalet Kooperatifinden alınan kredilerin çoğunun işletmelerde kullanılmadığına dikkat çekti. Esnafın bu krediyi ya düğünde, ya araba değiştirirken ya da gezerken kullandığını ileri süren Aybatılı, şöyle devam etti; “Bu krediler işletme kredisi olarak veriliyor. Sermaye olarak verildiği için iş için kullanılması gerekiyor. Ama kullanılmıyor. Şuanda en uygun krediyi Esnaf ve Kefalet Kooperatifi veriyor. Bu konuda hükümete de teşekkür ediyorum. Ayrıca kredi kartlarıyla esnafımız borçlanmalar yapıyor. Alınan krediler işletmelerde kullanılmalı. Bugün esnafımızın yüzde 80’i borçlu diye şikayet ediyoruz.

“SİCİL AFFI İSTİYORUZ”

Ekonomik sıkıntılardan dolayı senedi protesto olmuş, çeki arkası yazılmış veya aldığı krediyi zamanında ödeyememiş, daha doğrusu kırmızı çizik çekilen çok sayıda esnafımız ve sanatkârımız var. Aramızda bulunan milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç’ten rica ediyoruz ve sicil affı istiyoruz. Bankaya kredi almaya gittiğinizde hangi bankalara borcunuz var, hangi bankada gecikmiş ödemeniz var bunlar görülüyor. Kımıldayacak durumda değiliz. Bunun için mutlaka sicil affı istiyoruz. Artık esnafımız geçmişini temizlesin ve geleceğine temiz olarak başlasın. Hükümetimizin bir çalışması var.  Esnafımıza sıfır faizli kredi verilmesi yönünde bir çalışma var. Ama bu kredilerle de işletmelerde kullanılmazsa aynı şeyleri konuşmaya devam edeceğiz.

“ÇALIŞAN EMEKLİLERİN KESİNTİLERİNİN KALKMASINI İSTİYORUZ”

Çalışan emeklilerimizden kesintiler var. Bu kesintilerin artık kalkmasını istiyoruz. Maaşlarından yapılan kesintiler emekliyi zor duruma düşürüyor. Artık bu kesintinin de hükümet tarafından kaldırılmasını talep ediyoruz.”

 

 

Bu haber 704 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...