Kerevitin Yol Haritasını Çizecek Çalıştay

2 Mayıs 2014 15:20

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle Türkiye’de ilk kerevit kuluçkahanesi ile AR-GE merkezini kurmakta olan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu (SARİM), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve BAKA desteğiyle ‘Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı’ gerçekleştirdi. 1985’de ortaya çıkan kerevit vebası, aşırı avcılık, kirlilik gibi nedenlerle ortalama 8 bin tonlardan 300 tona kadar düşen kerevitteki azalmanın önüne geçebilmek için sürdürülen çalışmaların ele alındığı çalıştay, ihracat ürünü kerevit üretimdeki daralmanın sebepleri ile çözüm yollarının ortaya konulup çözüm yollarının oluşturulması amacıyla gün boyu sürdü.

Kerevit avcılığı, yetiştiriciliği ve üretiminin sosyo-ekonomik konularının ele alındığı SARİM’in düzenlediği Kerevit Çalıştayı, Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Vahdettin ÖZKAN, BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum BURAK, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK ile çok sayıda akademisyen ile ilgili paydaşların katılımıyla Isparta’da Barida Hotels’de gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SARİM Müdürü ve Çalıştay Başkanı Şakir ÇINAR, büyük bir ticaret ve istihdam kaynağı olan Eğirdir Gölü’ndeki kerevit popülasyonundaki azalma ve nedenleriyle ilgili bilgi verdi. Sektörün sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak çalıştayın yol haritası çizeceğini belirten Şakir ÇINAR, şöyle devam etti:

“Tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevit, hastalıkların neden olduğu tahribat, aşırı avcılık ve kirlilik problemleri yüzünden azalmıştır. Günümüzde doğal suların restorasyonu ve stokların takviyesi gibi amaçlarla kerevit üretimi yapılmakta olup belli bir boya kadar büyütülmesi ardından doğal sulara bırakılması ya da pazarlanabilir boya gelinceye kadar büyütülmesi esasıyla hareket edilmektedir. BAKA 2012 Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan SARİM’in ‘Kerevit Üretimi ve İşlenmesinde Yeni Teknolojiler Projesi’ne destek verdi. Projeyle Eğirdir’de Türkiye’nin ilk ve tek kerevit kuluçkahanesini kuruyoruz. Ar-Ge merkezi de oluşturuluyor. Başta BAKA olmak üzere çalışmalarımıza destek olan kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

'DESTEK TÜRLERİ VE KALKINMA MODELLERİNİ DAHA SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE UYGULUYOR'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son yıllarda gurur verici çok iyi bir ivme yakaladığını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, “Tarım Bakanlığımız artık daha profesyonel dünyadaki tarımın gereklerine uygun yapılanmalara gidiyor, destek türlerini ve kalkınma modellerini daha sistematik bir şekilde uyguluyor. Aslında bizim her türlü imkanımız var. Profesyonel çalıştığımız takdirde ülke olarak başaramayacağımız hiçbir şey yok. Bütün sektörlerde ileri düzeye gidebiliriz” dedi. Türkiye’nin geleceği olan 41 araştırma enstitüsü bulunduğunu hatırlatan Tuncay ENGİN, sözlerine şöyle devam etti:

“Bölgemizde BATEM, MARİM ve SARİM var. Araştırma enstitülerimizde nitelikli kadro var, beyin gücünün projelerle reel sektöre daha fazla kanalize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. BAKA olarak biz de BATEM’e, MARİM’e destek veriyoruz. Sektörün bütününe hitap eden çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Kerevit üretimi düşmüş. Önemli sorun var demektir. Bu sorunu ele alan bir proje geldiğinde büyük heyecan duyduk. Bütün sektöre hitap edecek kulukçahane kurulacak ve 10-15 yılda güzel bir çalışmayla 8 bin ton seviyesine ulaşılabilecek. İleri Ar-Ge merkezi kurulacak ve eski seviyelere gelecek. Kerevit Çalıştayı’ndan iki önemli sonuç bekliyorum. Biri sağlıklı veriler elde etmek diğeri de avcılığın ötesinde çiftlikler kurularak yetiştiriciliğe geçmek. Bu noktaya gelebilmek için gerekli teknik bilgiler buradaki hocalarımızda var. Kerevit dışında da güzel çalışmalar yapılıyor. SARİM’i kutluyor, genel müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz bize bütün konularda olduğu gibi tarımsal konularda destek olarak önümüzü açıcı çalışmalar yapıyor. Teşekkürü bir minnet borcu olarak ifade etmek istiyorum.”

Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Vahdettin ÖZKAN, Isparta önemli yeri olan kerevitle ilgili çalıştayın yapılmasının, ekonomik ve gelir getirici alanların çeşitlendirilmesi ile bu alandaki bilimsel ekonomik katma değer oluşturma yönünde çalıştayın önemli çıktılar vereceğine inandığını belirtti. Esas olanın insanların mutluluğu, refahı ve sosyo-ekonomik düzeyinin yükselmesi olduğunu belirten Vali Vahdettin ÖZKAN, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'BİLİMSEL ANALİZ YAPMAK VE KAYNAKLARIN DOĞRU YERİNDE KULLANILMASINI SAĞLAMAK'

Ülkemizdeki ekonomik potansiyel nedir, bunun belirlenmesi gerekiyor. Hem bireysel, hem kurumsal ve hem de sektörel sorumlulukların olduğunu ifade etmek istiyorum. Gerçekten özellikle çok nitelikli belli potansiyellerimiz olduğu halde bu potansiyeli akıllı bir şekilde kullanmadığımız zaman zaman varlık içinde yokluk yaşamış durumda olabiliriz. Onun için tüm kaynaklarımızı sağlıklı bir şekilde bilimsel olarak analiz etmek, bu analizi yapabilecek analiz sonrasında hareket tarzımızı belirleyebilecek yol ve yöntemleri ortaya koymak, nitelikli insan kaynaklarının dizaynın önemini belirtmek istiyorum. Üniversitelerimizin araştırma kuruluşlarımızın işbirliği çok önemli. Kaynaklarımızı etkin ve sağlık kullanma yönünde kamu yönetiminde de iyileştirmelerin de önemli olduğunu düşünüyorum. O yüzden kaynaklarımızın doğru kullanılması gerekiyor.

Bölgesel kalkınmaya ilişkin ajanslarımız, kırsal kalkınma kurumlarımız çok önemli misyon görüyor. Artık tarımsal desteklerin sosyal transfer değil daha çok kırsal kalkınma, ıslah, Ar-Ge, gelişimi dönüşümü sağlayıcı eksende gelişmesi sektörün önünü açmakta, üretimi ve ihracatı artırmakta, Ar-Ge için bir meblağın ayrılmasına sevk etmektedir. Çalıştayın çıktılarının daha fazla üretim, istihdam ve sosyal refaha vesile olmasını diliyorum.”

BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ile katkıda bulunan diğer kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından çalıştay oturumlarla sürdü. Barida Hotels’de çok sayıda akademisyen, araştırmacı, kerevit ve su sektörünün aktörlerinin katılımıyla gün boyu süren Kerevit Çalıştayı’nda ‘Eğirdir Gölü’nde stoklarını etkiyen faktörler, yasal koruma prosedürü, sürdürülebilir kerevit stok yönetimi, kerevit stoğunda avcılık kaynaklı değişimler, Kerevit yetiştiriciliğinde alternatif besleme çalışmaları, kerevit avcılığının ekonomik önemi ve avcıların sosyo-ekomik analizi, plaque hastalığı ile mücadelede son durum diğer enfeksiyon hastalıkları, Kerevit üretim ve yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlar’ konularında beyin fırtınası yapıldı. Çalıştayda sunulan bildiriler ve başlıkları ise şöyle:

‘Eğirdir Gölü Balık Faunası Tarihsel Değişimi ve Bu Değişimin Ekolojik ve Ekonomik Yansımaları’,  ‘Tatlı Su Istakozunun (Kerevit) Ülkemizdeki Ve Dünyadaki Durumu ile Yaygın Yetiştiricilik Teknikleri’, ‘Ülkemizde Kerevit Avcılığı ve Buna İlişkin Yasal Düzenlemeler’, ‘Sürdürülebilir Kerevit Stok Yönetimi’, ‘Eğirdir Gölü Kerevit Populasyonunda Avcılık Kaynaklı Değişimler’, ‘Farklı Göz Açıklığı ve Göz Yapısındaki Kerevit Pinterlerinin,  Eğirdir Gölü’ndeki Seçicilik Özelliklerinin ve Av Verimliliklerinin Araştırılması’, ‘Kerevitlerin Besleme Biyolojisi, Besin Değerleri, Yetiştiricilikte Kullanılan Yemler ve Özellikleri’, ‘Eğirdir Gölü’nde Kerevit Avcılarının Sosyo-Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi’, ‘Tatlı Su İstakozlarında Görülen Önemli Enfeksiyöz Hastalıklar’, ‘Kerevit Yetiştiriciliği ve Yönetim Unsurları’

 

 

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...