Kış sezonunda (Bazı istisnalar dışında) kömür yakmak yasaklandı!

27 Nisan 2014 18:09

Mahalli Çevre Kurulu'nun son toplantısında bir süredir tartışılan kömür konusunda karar alındı. Dezavantajlı kesimlerin meskenleriyle kentsel dönüşüme uğrayacak meskenler haricinde tüm ev ve iş yerlerinde kömür ve fueloil yakılması 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasaklandı. Ancak 1 yıl içinde  doğalgaza geçişi taahhüt edenlere ise 2014-2015 kış sezonunda kömür ve fueloil’le ısınma serbestliği getirildi.

Partiküler madde kirliliği bakımından Türkiye'de hava kalitesi  ön kötü ilk 5 il içinde yer alan Isparta'da Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) devrim niteliğinde bir karara imza attı.  MÇK son toplantısında  Isparta merkezinde  kamu düzeni ve halk sağlığını derinden etkilediği gerekçesiyle bazı istisnalar dışında 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür ve fuel-oil yakılmasını yasakladı. MÇK,  merkez ilçede 1 yıl içinde  doğalgaz dönüşümüne geçecek binaların  yöneticilerinden  taahhütname istenmesini kararlaştırdı. Taahhütname veren konutlar için ekim ayında başlayacak olan  kömür yasağı uygulanmayacak.   MÇK kararlarına  uyulmaması durumunda her ihlalde bağımsız bölüm başına (Daire, dükkan başına) 1052 TL idari para cezası uygulanacak.

DEZAVANTAJLI KESİMLER

İÇİN ZORUNLULUK YOK

Öte yandan Vali Yardımcısı Tahir Demir Başkanlığında yapılan toplantıda, karara gerekçe olarak  kirliliğin kamu düzeni ve halk sağlığını  derinden etkilemesi gösterildi.  Kararda merkezde doğalgaz çalışmalarının tamamlandığı ve her noktaya doğalgazla ısınma imkanının sağlandığı ifade edildi.  Yasak kararı,  doğalgaz ulaşan bölgelerde  2022 Sayılı kanun kapsamındaki 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz kimselerin meskenleri, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'nu kapsamında olanların meskenleri  ile bir yıl içinde  6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında yenilenecek binalar için geçerli olmayacak. 

GEREKÇE: HALK SAĞLIĞI

DERİNDEN ETKİLENİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 ocak ayı hava kalitesi bültenine göre  Partiküler Madde kirliliğinde  Isparta'nın ikinci sırada yer aldığından ayrıca  Anayasa'nın  Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması  başlıklı 56. maddesinde  'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede  yaşam hakkına sahiptir.  Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek  devletin ve vatandaşların ödevidir' hüküm gereğince bu göstergenin kamu düzeni ile halk sağlığını  derinden etkilemesinden ötürü kömür,  linyit ve fuel-oil yakıt türlerinin  ısınmada kullanımının yasaklandığına dikkat çekildi.

TAAHHÜT VERENE

SERBESTLİK TANINACAK

Ancak özellikle toplu konutlarda yöneticilerin bir yıl içinde  doğalgaz dönüşümüne geçmeyi taahhüt  etmesi halinde bu binalarda 2014-2015 yılı kış sezonunda kömür ve fuel-oil yakılmasına izin verilecek.  2014-2015 kış sezonunda kömür ve linyit ile ısınmak zorunda olan binaların adresleri ile,  yöneticilerinin kimlik bilgileri,  iletişim bilgileri,  sigorta, vergi ve yakıcı belgelerini 1 Eylül 2014 tarihine kadar  Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve  Isparta Belediye Başkanlığı'na bildirmesi zorunlu tutuldu. Bu kurala aykırı davrananlar hakkında hava kalitesi yönünden  binalar öncelikle denetlenecek. Yine doğalgaz dönüşümü için taahhüt vermeyenler öncelikli olarak denetlemeye tabi tutulacak. 

BAĞIMSIZ BÖLÜM BAŞINA 1051 LİRA CEZA

Alınan kararlara uymayanları ise ağır cezalar bekliyor. 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince , Mahalli Çevre Kurulu kararlarını ihlalden  bağımsız bölüm başına bin 51 lira  para cezası uygulanacak.  Bu ceza her ihlal durumunda katlanacak.     

 

 

Bu haber 1874 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...