SDÜ´de ‘Dostluk ve İşbirliği Sempozyumu’ düzenleniyor

2 Ekim 2012 16:16

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Arnavutluk Epoka Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliğiyle 5-7 Ekim 2012 tarihleri arasında “1912/13 Balkan Savaşları’nın Yüzüncü Yılında Balkanlar’da Dostluk ve İşbirliği” sempozyumu düzenleniyor. Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen Sempozyuma Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinin yanı sıra Polonya, Fransa, İtalya, Umman ve Azerbaycan gibi ülkelerin akademi ve siyaset dünyasından çok sayıda uzman katılacak. Ülkemizdeki katılımlarla birlikte toplam 95 bildirinin sunulacağı sempozyumda Balkanlardaki sosyal, kültürel, dinî, siyasî ve iktisadî içerikli pek çok konu masaya yatırılacak. Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Süleyman Seydi sempozyum hakkında şu bilgileri verdi: “Malum olunduğu üzere Balkanlar kıtaların, dinlerin, kültürlerin, medeniyetlerin ve milletlerin kesiştiği bir bölgedir. Jeopolitik konumu, dağlık coğrafyası ve bölge üzerinde çıkarları bulunan dış güçlerin sürekli müdahaleleri nedeniyle burada yaşayan topluluklar kaynaşıp bütünleşememiştir. Bu yüzden Balkanlarda tarih boyunca savaş ve çatışmalar eksik olmamıştır. Günümüzde de dünyanın en gerilimli bölgelerinin başında yer almaktadır.  1912/13 Balkan Savaşları ile başlayan süreçten yüz yıl sonra 2012’de hala çatışma dinamiklerini bünyesinde barındırmakla beraber Balkan halkları, aralarındaki tarihi, kültürel, dinî, iktisadî, siyasî ve toplumsal ilişkilerin çok yoğun ve güçlü olması nedeniyle geleceğe umutla bakmaktadır. Çünkü dostlar kadar düşmanlar da birbirini iyi tanırlar ve bu nedenle de dostluk ve işbirliğini güçlü bir biçimde kuracak potansiyellere sahiptirler. Üniversiteler olarak bizler bu potansiyelleri harekete geçirmek için gayret göstermeliyiz. Bu anlamda sempozyumun temel amacı Balkanlarda barışı sürekli kılmak adına yapılabilecek işbirliklerini ortaya koymak, geleceğe yönelik projeler önermektir.

Yine ülkemize komşu coğrafyalarda yaşanan ve giderek sosyal, dinsel ve kültürel alanlara çekilmeye çalışılan çatışmaların derin ayrılıklara yol açmadan, yakın ve uzak gelecekte bölgemizde ve tüm dünyada barışın tesis edilebilmesi adına örnek teşkil edecek diyalog ve işbirliği adımlarının atılmasına öncülük etmek amacındayız.”

Uluslararası Balkan Sempozyumu Açılış Töreni ve ilk oturumları 5 Ekim 2012 tarihinde SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşecek. 6 Ekim tarihli oturumlar ise Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi amfilerinde yapılacak. Sempozyum hakkında ayrıntılar için http://balkansempozyumu.sdu.edu.tr/ webadresi ziyaret edilebilir.

 

Bu haber 638 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...