“Isparta bir gün Üniversiteler, Kolejler Şehri olacaktır”

2 Ekim 2012 16:14

Isparta Valiliği ve Barida Hotel’in desteğiyle Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Hikmet ve Medeniyet Algıları Bağlamında; “Şehir ve İslam” sempozyumu Barida Hotel Konferans Salonu’nda yapıldı. 28-29 Eylül 2012 tarihleri arasında VII oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumda konuyla bağlantılı olarak birçok sunum yapıldı.

Uluslararasından ve ülkemizden birçok akademisyenin katıldığı sempozyumda Vali Memduh Oğuz’da “Müşerref Mekke, Medine, Kudüs; Muvazzaf Isparta” başlıklı bir sunum yaptı.

VALİ OĞUZ; “BİZİM AMACIMIZ ISPARTA’YI GERÇEK BİR İLİM ŞEHRİ YAPMAKTIR”

Isparta’nın tarihi boyunca ilme ve ilim adamlarına beşik olduğunu ifade eden Vali Oğuz; “Bizim maksadımız, görev yaptığımız Isparta vilayetine methiyeler dizip onun diğer şehirlerin önünde ve üstünde yer aldığını iddia etmek değildir. Fakat tarihi boyunca ilme ve ilim adamlarına güzel bir beşik olmuş ve sanki bir ilim pınarı gibi yüzyıllarca ilim fışkırmış bu vilayeti günümüzde geçerli olan “Science Cities” ve “Knowledge Cities” kavramları ile değerlendirip gerçek bir ilim şehri yapmaktır. Bu bir zorlama olmayacak, fakat tüm tarihi dönemlerde ve süreçlerde en fazla ilim yönü ile bilinen ve gelişen Isparta’nın doğal yapısına, fıtratına uygun bir yöneltme olacaktır. VALİ OĞUZ; “BAŞKA ŞEHİRLERDE İLİM ŞEHRİ OLARAK TANZİM EDİLEBİLİR”

Kaldı ki ilim şehri tekelci bir kavram değildir. Bir bölgede, bir ülkede uygun olan şehirler ilim şehri olarak planlanabilir. Nitekim dünyada da uygulama bu şekilde olmakta ve bir ülkede pek çok şehir ilim şehri olarak tanzim edilmektedir. Dolayısıyla Isparta ilim şehri idi ve gelecekte de öyle olmalıdır şeklindeki yaklaşımımız ülkemizin herhangi bir başka şehrinin de ilim şehri olmasına engel değildir. Hatta başka ilim şehirlerinin de oluşturulması Isparta’yı daha güçlü hale getirecektir. Dünyanın “İlim Şehirleri” konusunda geldiği bugünkü aşama milli kültürümüze ve tarihimize yabancı olan kavramlar değildir.  Başta İstanbul ve Bursa olmak üzere Anadolu’nun pek çok şehri tarihte ilme beşik olmuştur. Isparta bunlar içerisinde son dönemde görev üstlenmiş bir vilayettir. İmparatorluğumuzun en kritik günlerinde 93 harbi olarak bilinen Osmanlı Rus savaşı (1877-1878) döneminde Isparta gül yetiştirmeye başlamıştır. Sanki “çareyi gülde arayın” gibi bir mesaj verilmiştir. O dönemde İman ve Kuran hakikatlerinin anlatılması konusunda Isparta gerçekten önemli bir mektep olmuştur. O dönemden beri vazifesini üstlenmeye hazır olduğunu belirten Isparta bugün de bütün bölgemize hitap edecek bir ilim şehri olmaya hazırdır. Bunu bir vazife olarak görmektedir. Bu sebeple müşerref olan Mekke, Medine ve Kudüs’e muvazzaf Isparta’yı da ilave etmek istiyoruz. VALİ OĞUZ; “ISPARTA BİR GÜN ÜNİVERSİTELER, KOLEJLER ŞEHRİ OLACAKTIR”

Bir gün belki on üniversitenin, yüz kolejin, yüzlerce anasınıfı ve ilkokulun uluslar arası eğitim hizmeti verdiği ve bu müesseselere uygun altyapılarla donanmış bir Isparta şehrini ve onun sokaklarında dolaşan on binlerce öğrenci ve ilim adamını görmek bizim için bir hayal olsa da gelecekte Isparta’ da yaşayanlar için son derece doğal bir durum olarak karşılanacaktır” dedi.

Sempozyum 29 Eylül Cumartesi günü başkanlığı SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu tarafından yapılan kapanış değerlendirmelerinin yapıldığı VII. oturumla sona erdi.

 

Bu haber 701 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...