“Doğa ana çiftçileri ters köşeye yatırdı!”

12 Nisan 2014 11:30

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, mevsimlerdeki farklılığı dikkate almadan üreticilerin birçoğunun ürünlerini doluya karşı sigortalattığını belirtti. Ancak Mart ayının sonlarına doğru yaşanan don olaylarında Isparta merkezde yüzde 90’a varan hasarın meydana geldiğini belirten Kutlu, “Başta ben olmak üzere çoğu üreticimiz don sigortası yaptırmamıştı” dedi.

29-31 Mart tarihleri arasında yaşanan don olayları Isparta’yı fena vurdu. Kayısı, erik, şeftali gibi meyvelerin hepsini don vurduğunu açıklayan Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “Şehir merkezinde elma ve kirazda yüzde 40-50 arasında genelde ise yüzde 90 oranında zayiat var. Yeni çiçek açan ağaçları hep vurdu. Kışın ortasında yaz günü yaşadık. Bahar geldi havalar ısındı. Bir anda soğuyunca da don olayı yaşandı. İklimlerde bozulma var. Kış geç geliyor. Yaz gelmiyor. Ani ısınma ve soğumalar oluyor” dedi.

“ÜRETİCİLER DONA KARŞI SİGORTA YAPTIRMADI ZARAR ÇOK BÜYÜK!”

Öte yandan öz eleştiri de yapan Kutlu, “Ben bahçelerimi sigorta yaptırdım. Vatandaşı da sigorta konusunda uyarıyoruz. Hepimiz dolu olayına yaptırdık ama don olayından hiç yaptıran olmadı. Bundan sonra don ve dolu olayına karşı mutlaka tarım sigortası yaptırmamız lazım. Bugünden sonra tüm arkadaşlarımı uyaracağım. Ben de yaptırmadım. Aklıma gelmişti ama yaptırmadım. Yetkililere sormuştum. Don olayı için 140 lira ödeyecektim, karşılığında 3 bin 500 lira alacaktım. Ama yaptırmadım. Bu benim eksikliğim. Geçen yıl Çünür’de bir arkadaşımız önceki yıl 45 bin, geçen yıl 24 bin lira sigortadan para aldı. Tarladaki ürünleri satsa o kadar para alamazdı belki” diye konuştu.

“250 BİN TL HASARIN MEYDANA GELDİĞİNİ TAHMİN EDİYORUM”

Bu arada don olayının faturasının oldukça kabarık olduğuna da dikkat çeken Kutlu, “Erken açan Kayısı, erik, şeftali ağaçlarının hepsi don olayından etkilendi. Artık meyveyi pahalıya yeriz. Çünkü ürün olmazsa dışarıdan gelecek. Ayrıca don olayının bize zararı 250 bin TL’nin üzerinde olduğunu tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bu haber 649 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...