“Manzara çok kötü. 26 Milyon borç ve 280 personel devraldık”

9 Nisan 2014 19:18

Vali Yardımcısı, Şarkikaraağaç Kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Aktaş, 30 Mart yerel seçimlerinde kapanan 29 Beldeyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Aktaş, karşılaştıkları manzara karşısında kendilerinin de şaşırdığını belirterek “Hep borçlanmışlar. 26 milyon TL’lik bir borç devralıyoruz” dedi.

Isparta’da 29 belediye mahalli idare seçimlerinde köye dönüştü. Ancak kapanan beldeler arkasında milyonlarca TL borç bıraktı. 29 beldenin İller Bankası’ndan toplam geliri 11 milyon iken kalan borcun ise 26 milyon TL olduğunu belirten Vali Yardımcısı, Şarkikaraağaç Kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Aktaş, önemli açıklamalar yaptı.

“BELDELERİN KAPANMASININ DOĞRU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI”

Beldelerin kapanmasının ardından içler acısı bir tabloyla karşılaştıklarını belirten Aktaş, şunları söyledi; “Karşılaştığımız tablo içler acısı. Bu belediyelerimiz beldenin müşterek ihtiyaçlarının yanı sıra kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiş. Hep borçlanmışlar. 29 belediye içerisinde kendi gelirleriyle hizmet edenler de var ama bunlar azınlıkta. İl Özel İdaresi olarak tespit edebildiğimiz 26 milyon TL borç devralıyoruz. Buna karşılık yaklaşık 2,5 milyon lira alacakları bulunuyor. Bunu genelde su alacakları oluşturuyor. Kendi cari giderini bile karşılayamayan bir belediyenin hakikaten hükümetin bu konudaki tasarrufunun ne kadar yerinde olduğunu gördük. Biz işin içerisine girene kadar bu kadar kötü bir tabloyla karşılaşacağımızı düşünmüyorduk.

“29 BELDE GAYRİMENKULLERİNİN YÜZDE 95’İ HACİZLİ”

29 belediyenin gayrimenkullerin yüzde 95’i hacizli. Belediyelerin fiilen kullanmaya çalıştıkları araç ve gereçlerin yüzde 98’i hacizli. Bu araçların yüzde 85’i hurda ve kullanılmayacak durumda. Belediyeler çeşitli nedenlerle taşınmaz edinebiliyorlar. Yüklü miktarda taşınmazlar var ama bunlar ya hibe taşınmazları ya imar artığı ya da hibe yoluyla kullanılmayan araziler. Bazı belediyelerde ise büyük çaplı bağ bahçe var. Toplamda 29 belediyenin 2800 parça taşınmazı var. Ama bunlar 10-20 m2maddi değeri olmayan alanlar. Bunların hepsinde belediye borçlarından dolayı icra dairelerinin hacizleri var.

“MAAŞLARINDAN FEDAKARLIK EDEN BAŞKANLARIMIZ DA VAR”

29 belediyeden 280 personel İl Özel İdaresi’ne kalmış durumda. Son 3-5 ay maaşlarını alamamış personel var. Maaş alacağı olan Belediye Başkanı var. Birkaç belediye başkanımızdan ‘Personelimin maaşını ödeyeyim ben sonra alırım’ diyenler var.

“29 BELDENİN İLLER BANKASINDAN ALDIĞI PAY 11 MİLYON TL BORÇ İSE 26 MİLYON TL”

29 beldemizin 2012 yılında iller bankasından aldığı pay 11 milyon lira. Buna karşılık 26 milyon borç ve 280 personel ve çeşitli makinelerin çalıştırılması söz konusu. İlerleyen dönemlerde çeşitli borçlar da çıkabilir. İl Özel İdaresi’ne gelen her müracaatı biz değerlendireceğiz. Bu borç durumundan biraz İl Özel İdaresi zorlanacak gibi ama Sayın Valimizin çalışmalarıyla biz bu işin altından kalkacağız. 2013 bütçemiz toplam 27 milyon lira. Muhtemelen genel bütçe ve maliye bakanlığından destek isteyeceğiz. Kapanan belediyeler için Türkiye’deki tablo da bu.”

“DEVİR TASFİYE VE PAYLAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU”

Öte yandan Vali Vahdettin Özkan’ın talimatlarıyla Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun kurulduğunu belirten Aktaş, “6330 sayılı yasaya tabi kuruldu. Yaklaşık 1 yıldır çalışıyor. Kapanacak tüm belediyelerin gayrimenkul, alacakları, borçları, evraklarıyla ilgili bu komisyon araştırmalar yaptı. Alt komisyonlar oluşturuldu ve çalışmalar tamamlandı. Komisyonun Başkanlığını da ben yapıyorum. 6 belediyemizin gayrimenkul, araç gereç ve borçlarıyla ilgili çalışmayı kararlaştırdık. Eski başkanları çağırarak sağlıklı bir envanter çalışması yapıyoruz. Aynı zamanda beldenin ihtiyacı olan şeylerin köye kalıp kalmaması konularını belirliyoruz. Şuan bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Muhtarlarımız seçildi. Onların görevleri ve yetkileri belli. Beldede en kıdemli personeli Belediye Başkanı görevlendirdik. Bu komisyon çalışmaları bu hafta bitecek. Bitene kadar belediye varmış gibi bu arkadaşlar hizmetlere devam edecek.

“MEVCUT DURUMU GÖTÜREMEZSEK HİZMET ALIMI YAPACAĞIZ”

6 aydır planlamayı yapmış durumdayız. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Artık tüm sorunları İl Özel İdaresi planladı. Çöp ve katı atık meselesi çok tartışılan bir konu olduğu için biz 174 köyümüzde bunları topluyoruz. 129 köyde bizim çöp toplamamız gerekiyor. Kapanan beldelerden gelen araç ve personelle  7 Temmuz’a kadar planlamamızı yaptık. 74 köyün ihalesi 7 Temmuz’da sona eriyor. Temmuz da bakacağız. Biz mevcut durumla hizmeti sürdürebiliyor muyuz diye bakacağız yoksa 203 köy için hizmet alımı yapacağız. 

“GAYRETLİ BAŞKANLARIMIZ BORÇ YÜKÜ ALTINA

GİRMİŞ AMA BUNU SÜRDÜREMEMİŞLER”

İl Özel İdaresi hemen hemen tüm köylerde meydan çalışması yapmış. Ama 29 köyde kanalizasyon eksiliği varsa ilk etapta büyük köyler olan kapanan beldelerde yapacağız. Bu belediyeler artık işlev yapamaz halde. Gayretli Belediye Başkanları kendilerini riske atıp borçlanarak hizmetlerini devam ettirmişler ama bunun sürdürülebilirliği kalmamış.

“ADALETSİZLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN BU KOMİSYONU KURDUK”

Devir Tasfiye Paylaştırma Komisyonu adaletsizliği önlemek için kuruldu. 329 kapanan belde bağ, bahçe, düğün salonu ve lojmanlar köylerde bırakılacak. İl Özel İdaresi’nin bunlara ihtiyacı yok. Büyükgökçeli’nin yaklaşık 35 dönümlük meyveliği var. Bu köyün malı zaten. İl Özel İdaresi burayı almaz ve satmaz. Gelir getiren tüm taşınmaz o köyde bırakılacak. Hizmet binaların da çoğu muhtarlık olarak devam edecek. Her belediyenin ortalama 250 demirbaşı var. Bir muhtarlığa gerekli taşınmazları biz bırakıyoruz. O köyün mahalli müşterek ihtiyacıdır. Orada bir muhtar var o muhtar da hizmetleri devam ettirecek.”

“PERSONEL DAĞITIMINDA GÖNÜLLÜK ESASINA GÖRE DAVRANILACAK”

Son olarak kapanan beldelerdeki çalışan personelin dağıtımında kolaylık sağlanacağını da ifade eden Aktaş, “İlk olarak İl Özel İdaresi’nin daha sonra da kamu kurum ve kuruluşların norm kadro ihtiyaçlarına göre 280 personelimizi dağıtacak. Gönüllük esastır. Personelimiz Milli Eğitimi tercih etmişse onların da ihtiyacı varsa oraya geçecektir. Benim öngörüm yaklaşık 60 personel İl Özel İdaresi’nde kalacak gibi. Sayın Valimizin çok büyük desteği var. Onun desteği olmadan bu kadar işin altından kalkmamız mümkün değil. Kendisine 24 saat ulaşabiliyoruz ve o şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

Bu haber 1230 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...