“Tespit edilen riskli yapı sayısı 73’e, bağımsız bölüm sayısı 200’e yükseldi”

8 Nisan 2014 17:00

İlimizde de uygulanmaya başlanan Kentsel Dönüşüm’de kira yardımları belli oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, ev sahiplerine 18 ay boyunca ayda 480 TL kira bedeli ödeneceğini duyurdu. Yavuz ayrıca, bazı durumlarda ise kiracılara da iki aylık 960 TL kira yardımını müdürlük olarak yapacaklarını açıkladı.

Kentsel Dönüşümle ilgili detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. İlimizde bir süre önce başlayan kentsel dönüşümle ilgili yaşanan süreci değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, kentsel dönüşümün yaşam kalitesini 8 ayrı parametreden olumlu yönde etkilediğini savundu. Devletin kentsel dönüşümle binayı risk öncesi önlem almaya teşvik ettiğini ifade eden Yavuz, “Kentsel dönüşümde kira yardımı, faiz indirimi, taşınma yardımı gibi destekler var. Ayrıca kira yardım bedelleri de belli oldu. Isparta’da kentsel dönüşüm kapsamında 18 ay boyunca ayda 480 TL devletimiz destek verecek. Ayrıca bazı durumlarda ise müdürlüğümüz kiracıya iki aylık 960 TL kira yardımı yapacak” diye konuştu.

“KENTLERİ BİÇİMLENDİRMEKTE GERİ KALIYORUZ”

Öte yandan kentlerin insanları biçimlendirirken insanların ise kentleri biçimlendirmekte geri kaldığına dikkat çeken Yavuz, “Kent, tam anlamıyla canlı bir organizmadır. Doğar, olgunlaşır. Sokak, yol, mahalle, çarşı, pazar gibi birimler kentin iç organları gibidir. Bütün bunlara bir de insan unsuru eklendiğinde kent karmaşık yapılı bir organizma olmakla kalmaz ruhu olan bir varlık olarak belirir. Kentlerin ruhu, bütün hayatını kente adamış sevincini de hüznünü de kente borçlu sakinlerinin de ruhunu zaman içinde kaçınılmaz olarak kuşatır, biçimlendirir. Ancak kentler bizi biçimlendiriyorken, biz de kentleri biçimlendirmekten geri kalıyoruz” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM; ÇEVRE, YAŞAM MEMNUNİYETİ, İSTİHDAM

VE GELİR GİBİ PARAMETRELERİ ETKİLİYOR”

Bir nüfus yoğunluğunun bir arada düzenli bir şekilde yaşamasının, yaşam kalitesinin artmasıyla doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Yavuz, şunları söyledi; “Kentsel Dönüşüm yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Yaşam kalitesinin objektif bir şekilde değerlendirmesi için, OECD’nin 2011’de yayınladığı Dünya Yaşam Kalitesi Endeksine bakmak yeterli olacaktır. Endekste, dünya nüfusunun yaşam kalitesinin ölçülebilmesi için 11 parametre ele alınmıştır. Çalışma irdelendiğinde; Sosyal donatısından yeşil alanına her detay titizlikle hazırlanmış bir kentsel dönüşüm uygulamasının yaşam kalitesini belirleyen sekiz parametreyi doğrudan olumlu etkilediği görülecektir. Bu parametreler şunlardır: Barınma, eğitim, çevre, sağlık, güvenlik, yaşam memnuniyeti, istihdam ve gelir.

RİSKLİ YAPI TESPİTİ 73’E BAĞIMSIZ BÖLÜM SAYISI 200’E YÜKSELDİ

Son olarak kentsel dönüşüm uygulamaları, Ispartamızda son dönemde hızla artmaktadır. Son olarak Gülistan Mahallesinde bulunan Orma Evlerinin de kentsel dönüşüme dahil olmasıyla birlikte ilimizde tespiti yapılan riskli yapı sayısı 73’e, bağımsız bölüm sayısı ise 200’e yükselmiştir. Kira yardımı sayısı ise 40’a ulaşmıştır. Böylelikle riskli yapılarda oturan vatandaşlarımıza maddi anlamda destek verilmekle beraber afetlerde olası can kayıplarının da azaltılması yolunda hızla ilerlenmektedir.”

Bu haber 836 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...