Tarihi bina sahipleri dikkat!

8 Nisan 2014 16:57

Bugüne kadar aralarında Isparta'nın da bulunduğu 530 restorasyon projesi için 46 milyon lira kredi tahsis eden TOKİ, 7 Nisan – 2 Mayıs 2014 tarihleri arasında restorasyon kredisi başvurularını kabul edecek. TOKİ, tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitini bu yıl 125 bin liraya çıkardı.

TOKİ, sivil mimari örneği, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için rekor miktarda kaynak sağlayacak. TOKİ bu yıl Isparta’nın da içinde bulunduğu yapılara üst limiti 125 bin TL olan kredi imkânı sağlayacak.

BAŞVURULAR BAŞLADI

İdare, 2014 yılı restorasyon kredisi başvurularını 7 Nisan – 2 Mayıs 2014 tarihleri arasında kabul edecek. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70′ine kadar ve en fazla 125 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları tarafından alınmış “tescil” kararının ve onaylı röleve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor. Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor. 

AYRINTILI BİLGİ TOKİ’NİN İNTERNET SAYFASINDA

TOKİ’nin bugüne kadar kredilendirdiği projeler; “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illerinde; Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile, Daday, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin ve Uzungöl” gibi ilçe ve beldelerde yer alıyor. Restorasyon kredisi için ayrıntılı bilgi www.toki.gov.tr adresinden edinilebilecek.

 

 

 

 

Bu haber 1007 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...