Kariyer Günleri düzenlendi

4 Nisan 2014 19:07

İlimizin 3 öncü kuruluşu olan SDÜ, ITSO ve İŞKUR anlamlı bir işbirliğine imza atıyor. Isparta’da çalışma hayatındaki eksiklikleri gidermek amacıyla Kariyer Günleri düzenleyecek olan bu 3 kurum ilimizin ekonomide sıçraması adına önemli bir görev üstlendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ile İŞKUR İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla öğrencilerin kişisel gelişimlerine çok yönlü katkıda bulunmak, onların mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlamak ve onlara başarılı olacakları meslek seçimlerinde yol göstermek amacıyla 7-11 Nisan tarihleri arasında SDÜ Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde Kariyer Günleri düzenlenecek. Bu anlamda dün SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan ibicioğlu, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin basın toplantısı düzenleyerek Kariyer Zirvesi’nin öneminden bahsettiler.

“İŞVEREN İLE İŞÇİ ARASINDA KISIR BİR DÖNGÜ VAR”

İlk olarak SDÜ Rektörü İbicioğlu, işveren ile işçi arasında yaşanan olumsuzluklara değindi. İşletmelerin eleman bulamadığını aynı şekilde elemanın da iş bulamadığını belirten İbicioğlu, “Demek ki bir yerde sıkıntı var. Bizler piyasanın beklentilerini karşılayacak elemanları yetiştirmek zorundayız. Yani aktif genç nüfusun devamlılığını artırmak gerekiyor. Yapılacak olan bu Kariyer Günleri’ne işletme sahiplerinin yoğun katılım sağlaması gerekiyor. Çünkü bu organizasyona katılacak olan işveren istediği beyini yakalaması ve aradığı elemanı bulması açısından önemli” dedi.

“GENÇLİĞİN MUTLAKA DIŞ DÜNYAYLA DA SINANMASI GEREKİYOR”

Üniversitelerde edinilen bilgilerin işletmeler açısından çok gerekli ama yeterli olmadığını bildiren İbicioğlu, “Birikmiş bilgileri siz kitaplara aktarıyorsunuz. Bu kitaplardan da 5 yıllık bilgi birikimi 2 ya da 4 yılda öğrenciye verebiliyorsunuz. Bu bilgilerin özellikle gençlik ve bireylerin en enerjik olduğu çağlarda mutlaka dış dünyayla da sınanması gerekiyor. İş dünyasında bilgilerini test etmemişse, verilen bilgileri nasıl kullanacağını bilmiyorsa birey sıkıntı yaşıyor. İşletmelerde çok sıklıkla ‘biz çalışacak eleman arıyoruz ama yeterli eleman bulamıyorum” sözünü duyarsınız. Üniversite mezunları da ‘iş bulamıyoruz’ diyorlar. O zaman bir koordinasyon eksikliği ve iletişim sıkıntısı var. Üniversite kendisini gözden geçirmeli. Özellikle uygulamalı bilimlerde bunu yapmalı. Piyasanın beklentileriyle ilgili donanıma sahip eleman yetiştirmemiz şart” diye konuştu.

ISKAZ BİR FIRSAT

Yetişmemiş bir elemanının istihdam edildiği zaman, işletmeye güç veya katma değer eklemediğinden dolayı işletmeler buna düşük ücret verme eğiliminde olduğunu ifade eden İbicioğlu, “Düşük ücretle istihdam edilen birisi sahip olduğu bilgiler de düşük olduğundan dolayı, motivasyonu düşüyor ve işletmeye yeteri katkıyı veremiyor. İşletmeci de bu bireyden kar etmediğini düşündüğünden dolayı bir kısır döngü oluyor. Böylelikle elemanın maaşına zam yapılamıyor. Dolayısıyla elimizdeki en önemli güç kaynaklarından birisi aktif genç nüfus. Aktif genç nüfusun donanımlarını mutlaka artırmamız gerekiyor. Bunun için de konunun koordinatörlerini bir araya getirmemiz gerekiyor. Biz de SDÜ, ITSO ve İŞKUR İl Müdürlüğü olarak bir araya geldik ve ‘Üniversite Şehir El Ele Teoriden Pratiğe; Isparta Kariyer Zirvesi’ni (ISKAZ) organize ettik. Bu kariyer zirvesi içerisinde konunun ve alanlarında uzman kişileri ağırlayacağız ve onlar öğrencilerimizle birebir ilgilenecekler. İnsan kaynakları çalışmaları, iş yaşamına yönelik mülakat teknikleri, cv doldurma, etkin iletişim teknikleri ve beden dili konularında workshop çalışmaları yapılacak. Seminerler ve konferanslar verilecek. Ayrıca bir çok etkinlik düzenlenecek. Lütfen işletme sahipleri buna yoğun ilgi göstersinler. Eleman arayanlar açısından bu zirve bir fırsat olacaktır” dedi.

“HERŞEYİ YAPARIM’ DİYENLERLE İŞ YÜRÜMÜYOR ARTIK!”

Öte yandan ITSO Başkanı Başdeğirmen ise Türkiye’nin gelişememesindeki en büyük sebeplerden birinin nitelikli eleman yetiştirememek olduğuna değindi. İşverenlerin bu organizasyona katılımının çalıştıracakları elemandan beklentilerini öğrenmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Başdeğirmen, “Kariyer uzun soluklu bir çalışmadır. Herkes hedeflerini iyi çizmeli. Artık ‘Herşeyi yaparım ben’ diyenlerle işler yürümüyor! Amaç; Yaşanabilen bir Isparta oluşturmak” diye konuştu.

“ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZ MUTLAKA KONUŞMACILARI TAKİP ETMELİ”

5 günlük geniş programda öğrencilerin de mutlaka konuşmacıları takip etmeleri gerektiğini bildiren Başdeğirmen, “Bizim en büyük sıkıntımız nitelikli eleman yetiştirememektir. 2. Dünya savaşından sonra Almanya ve Japonya büyük hezimet yaşadı. Ama bugün bu iki ülke en iyi teknolojiye sahip, ilerlemiş ülke durumda. Acaba bu nereden kaynaklanıyor? Bu konuyu irdelememiz gerekiyor. Burada bizim için insan kaynağı çok önemli. 20’ye yakın işadamımız üniversitede proje kapsamında stant açacak. Bunun sebebi öğrencilerle yakın temas içerisine girmek, onların isteklerini birebir alabilmek. İnsanlar kendi başarılı olabilecekleri hedefleri seçtikleri sonucunda bunları sonuna kadar takip etmeleri kariyerdir. Isparta’da nitelikli eleman yetiştirebilmek adına ITSO adına teknik bir lise yapıyoruz. Isparta’da sektörlerin beklentilerine cevap verebilecek 7-8 sektörde eleman yetiştireceğiz. 1 ay sonra bu lisenin temelini atacağız” diye konuştu.

“HEPİMİZ BİR DERDE ÇARE OLMAK İÇİN BURADAYIZ”

Diğer taraftan İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin ise bir derde çare olmak için toplandıklarını belirterek “Bizler hem işverenlerimizi hem de işçilerimiz buluşturmak istiyoruz. Hepimiz burada bir derde çare olabilmek adına bulunuyoruz. Isparta’da gerçekten de işsizim diyen, nitelikli eleman bulamıyorum diyenleri bu zirveye davet ediyoruz. Birlikte hareket edildiği takdirde dertlere çare olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 1009 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...