“Hayat Boyu Kütüphaneler”

31 Mart 2014 14:52

31 Mart – 6 Nisan tarihleri arasında bu yıl 50’ncisi kutlanacak olan Kütüphaneler Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç, bu yılki temanın ‘Hayat Boyu Kütüphaneler’ olarak belirlendiğini belirtti.

İl genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 29 adet Halk Kütüphanesi bulunduğunu belirten Kılıç, 2013 yıl sonu istatistiki verilerine göre tüm ildeki kitap sayısının 406 bin 279, üye sayısının 28 bin 550, kullanıcı sayısının 400 bin 682, ödünç verilen kitap sayısının ise 187 bin 383’e ulaştığını aktardı.

Kılıç’ın açıklaması şöyle: “Kütüphane, yazının bulunması ve kayıtlı bilginin oluşmaya başlamasıyla birlikte tarihsel ve toplumsal bir gereksinme sonucu ortaya çıkan, temel işlevi üretilen bilgiyi kayıt altına alıp düzenleyerek erişilebilir duruma getiren bir kurumdur. Kütüphane kurumuna varlık kazandıran ve gelişme nedeni olan bu işlev, kültür ile kültür politikası arasındaki ilişkileride biçimlendirmektedir. Bilgiyi toplumsallaştıran bir kurum olarak kütüphane, toplumda duyuş, düşünüş ve değer birliğini oluşturan tüm düşünsel, sanatsal, bilimsel ve teknik ürünlerin üretilmesinde zorunlu olarak gereksinme duyulan bilgiyi sağlayarak, kültürün geliştirilmesi, saklanması ve aktarılması sürecinde yaşamsal bir rol oynamaktadır.

Bilim ve teknolojilerindeki hızlı gelişmeler yeni bilginin hızla üretilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bilgi güncelliğini yitirmekte hatta çok çabuk eskimektedir. Örgün eğitim kurumlarında öğretilenlerin örgün eğitimin sona ermesi ile çoğu zaman da sona ermeden eskimesi söz konusudur. Bu durumda kişinin kendisini sürekli eğitmesi, değiştirmesi ve yenilemesi gerekmektedir. Günümüz bireylerinin, değişmeleri anında algılayabilmeleri, hak ve sorumluluklarını bilmeleri, bilgiden yararlanabilmeleri örgün ve yaygın eğitim kurumları ve onların ortak çalışmaları ile topluma sunacakları yaşam boyu öğrenme kapsamında düzenlenecek etkinliklerle olanaklı olacaktır. Yaygın eğitim kurumları olarak halk kütüphaneleri de bu sürece katkıda bulunması gereken önemli kurumlar arasında yer almaktadır.

Yaşam boyu öğrenme; resmi bir özellik taşısın ya da taşımasın iş ile ilgili, bireysel ya da toplumsal açıdan bilgi ve beceri geliştirme amaçlı yaşam boyu gerçekleştirilen hem bir amaca yönelik, hem de rastgele öğrenme etkinliklerinin tümüdür.

Çağa ayak uydurabilmek ve bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmamak amacıyla birçok ülke, Avrupa Birliği'nin (AB) yaklaşımı çerçevesinde eğitim sistemlerinde düzenlemeye ya da yeniden yapılanmaya gitmiştir. Özellikle sanayileşme ile yaşanan bilgi patlaması, işgücü niteliklerine bağlı eğitim düşüncesinin ortaya çıkmasına neden olmuş, ekonomik alanda yaşanan olaylar hem toplumsal hem de eğitim alanını doğrudan etkilemiştir.

Yaşam boyu öğrenmenin desteklenmesinde halk kütüphaneleri tarafından tasarlanan özel gelişim alanları arasında, kütüphane içinde sunulan yeni hizmetler yanında web siteleri ya da diğer sayısal ağlar yoluyla sağlanan çevrimiçi hizmetler de vardır.

Halk kütüphanelerinin, yaşam boyu öğrenme faaliyetleri için etkili koşullar yaratmak üzere kendi hizmetlerini ve kaynaklarını en iyi şekilde düzenlemeleri gereklidir. Bunlar:

•Öğrenme ve eğitime yardım eden destekleyici ve yaratıcı ortamları;

 •Yeterli çalışma yerlerini;

 •Tarafsız ve yardımsever personeli;

 •Her çeşite-faaliyetlere aktif katılım için erişim noktalarını;

 •Enformasyon teknolojisi kullanımında eğitim ve desteği;

 •Bilginin düzenlenmesi ve değerlendirilmesini;

 •Fiziksel ve sanal bilgi ortamlarına ve öğrenme kaynaklarına serbest erişimi kapsamaktadır.

“Kişisel, yurttaşlık, sosyal ve/veya istihdamla ilgili perspektif içinde bilgi, beceri ve yeterlikleri geliştirme amacı ile yaşamın başından sonuna kadar üstlenilen tüm öğrenme etkinlikleri” olarak tanımlanan yaşam boyu öğrenme için temel erişim ve hizmet noktaları olarak yaratıcı hizmet ve faaliyetleri geliştiren ve sunan halk kütüphaneleri, her yaştaki insanlar için daha uzun, daha sağlıklı, daha doygun ve üretken yaşam tarzlarını gerçekleştirmede bir anahtar olan yaşam boyu öğrenme merkezleri konumundadırlar.

Sosyal ve kültürel etkinlikler de, kütüphanelerin halkla bütünleşmesini sağlayan, kütüphane ile halk arasında köprü vazifesi gören ve daha da önemlisi hizmet verdiği insanlara “yaşam boyu öğrenme” yetisi kazandıran faaliyetlerdir. Bu etkinlikler kütüphanelerin bir nevi vitrinidir. Bu bağlamda sosyal ve kültürel faaliyetlerde ön sırada yer alan kütüphanelerin, kullanım, üyelik, ödünç verme gibi alanlarda da en ön sıralarda yer alması tesadüf değildir.

İlimiz Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde toplam 70.565 kitap bulunmaktadır. Üye sayısı ise 18.069’dir. 192.968 kullanıcısı olan Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi’nin 2013 yılı sonu istatistiki bilgilerine göre ödünç verilen kitap sayısı 94.039’dur.

İlimiz genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 29 adet Halk Kütüphanesi bulunmakta ve 2013 yıl sonu istatistiki verilerine göre tüm ildeki kitap sayımız 406.279, üye sayımız 28.550, kullanıcı sayısı 400.682, ödünç verilen kitap sayısı 187.383’dür.

Bu haber 958 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...