Kömürde son sözü uzmanlar söyleyecek

28 Eylül 2012 19:05

Şehirdeki gürültü kirliliği ile yakından ilgilenen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, hava kirliliğinde aynı duyarlılığı göstermiyor. Kömürün kükürt oranı konusunda çıkan tartışmayı Vali sonlandırarak; “Bu konuda üniversiteden maden mühendislerimiz olayı incelesin ve bir rapor hazırlasın” dedi.

Valilik toplantı salonunda bir araya gelen Mahalli Çevre Kurulu’nda şehre giren kömürler ve bunların denetimlerine ilişkin raporları görüşüldü. Söz konusu kömür olunca taraflar anlaşamadı. Kömür satıcıları kükürt oranının yükseltilmesini istedi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü buna karşı çıktı. Vali Oğuz, “Benim müdürüm ne derse o olur” dedi karar için SDÜ Maden Mühendisliğinin uzmanlarının vereceği rapor beklenecek.

Mahalli Çevre Kurulu’nda en önemli gündem maddesi kömür ve neden olduğu çevre kirliliğinin önüne geçilmesi vardı. Bunun için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Harun Doğruyusever, hazırlanan komisyon raporunu okurken, kömürcülerin talebini de aktardı. Doğruyusever, kömürcülerin 1.12 olan kükürt oranının 1.2’ye çıkartılmasını istediklerini söyledi.

Bu açıklama sonrası söz alan Kömür Temin Teslim Kooperatifi Başkanı Osman Gökmen, gerekçelerini açıkladı. Gökmen, “Ocak çıkışlarında dahi bu kükürt oranında kömür bulmak zor. Bu nedenle kükürt oranının 1.12’den 1.2’ye çıkartılması uygun olacak” dedi.

Isparta Belediyesi Zabıta Müdürü İsmail Cemil Aydoğdu da kömürcülerin talebine evet dediklerini söyledi. Aydoğdu, kükürt oranına uygun olmayan kömürleri sınır dışı ettiklerinden bahsetti.

Çevre ve Şehircilik Müdürü Süleyman Tüyer de bakanlığın belirlediği kriterlere göre rakamların her yıl düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, kükürt oranının yükseltilmesi teklifine karşı çıktı.

Bu açıklamalar ışığında Isparta Valisi Memduh Oğuz, kararı verecek mercinin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü olduğunun altını çizdi. Vali Oğuz, kirliliğe neden olan etmenlerin başında yakma sistemini saydı. Vali Oğuz, Ekim ayında MÇK’nın tekrar toplanmasına karar verdi.

 

Bu haber 678 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...