“Gençler ümitleriyle, yaşlılar hayal ve hatıralarıyla yaşarlar”

23 Mart 2014 15:27

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, araştırmalara göre, tüm dünyadaki yaşlıların, alıştıkları ve bir ömür geçirdikleri  mekânlarda ve çevrelerinde sevdikleri ile birlikte yaşlanabilme umudu taşıdıklarını belirterek; “Bizler yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgiyle genç kuşaklara örnek olmayı başardığımız ölçüde yaşlandığımızda saygıyı hak edebileceğiz” dedi.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Ülkemizde her yıl 18 – 24 Mart tarihleri arasındaki hafta  “Yaşlılar Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Yaşlılara verilen önem ve onların sorunlarının çözümü için gösterilen çaba ve uygulamalar, o toplumun uygarlık göstergesi olarak da değerlendirilmektedir. Türk toplumunda yaşlılara daima saygı ve özen gösterme geleneği yerleşmiş durumdadır. Yaşlılığı kabullenmek, hem erdem, hem de olgunluktur. Unutmayalım ki sevgiye en çok muhtaç olanlar yaşlılarımızdır.

Ülkemizde Devlet İstatistik Enstitüsünün nüfus sayımı sonuçlarına göre, 65 yaş üstü nüfus 1985’de % 4,2 iken, 2000 yılında bu oran % 5,6, 2013 yılı verilerine göre ise  %7,7’dir.   

Yaşlanan dünyanın yaşlanan insanları için en öncelikli sorunlar; "Sağlık ve güvenliktir ki, bunlar kişilerin yerinde yaşlanma olanaklarını kısıtlayan  en temel faktörlerdir.  Yaşlılıkta en önemli sorunlardan biri sağlık hizmetine ulaşmadaki güçlüklerdir.

İlimizde de yaşlılara yönelik, onların hayatını kolaylaştırabilme, yaşam kalitelerini artırabilme amaçlı, geriatri hizmetleri, evde bakım hizmetleri ve 65 yaş üstü kişilerde ev kazalarının önlenmesi çalışmaları kurumumuz tarafından yürütülmektedir. 65 yaş ve üstü kişiler hastanelerde öncelikli olarak muayene olabilmekte, halk otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler.

Günümüzde araştırmalar tüm dünyadaki yaşlıların, alıştıkları ve bir ömür geçirdikleri  mekânlarda ve çevrelerinde sevdikleri ile birlikte yaşlanabilme umudu taşıdıklarını göstermektedir. Evde ve toplumda güvenliği sağlamak özellikle evlerinde yaşlanan yaşlılar için "Ulusal bir halk sağlığı kaygısı" ve "Toplumsal sorumluluk" tur. Yaşlılara ve onlara bakan ailelerine yaşlıların kendi ev ortamında en az sorunlarla yaşayabilmelerini sağlamak için gerekli destek sunulmalıdır. Yerinde yaşlanma, diğer bir deyişle toplum içinde yaşlı hastalara sağlanan hizmetlerde var olan temel felsefenin anahtar noktası olmalı, yaşlılar huzur, güven ve saygınlık içinde yaşamlarını sürdürebilmelidir.

İnsanlığı büyüten sevgidir. Bizler yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgiyle genç kuşaklara örnek olmayı başardığımız ölçüde yaşlandığımızda saygıyı hak edebileceğiz. Bizleri bu günlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, onlara gereken saygıyı ve ihtimamı göstermek, toplum olarak hepimizin görevidir

Gençler ümitleriyle, yaşlılar hayal ve hatıralarıyla yaşarlar”.

Bu haber 689 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...