Savcı, suçların örgüt kapsamından çıkarılmasını istedi

19 Mart 2014 16:04

82 sanıklı Belediye davasının duruşması dün görüldü. İddia makamı mütalaasında, olayın örgüt kapsamından çıkarılmasını ve bu yönde sanıkların beraat ettirilmesini talep ederken Belediye Başkanı Günaydın ve bazı sanıklar hakkında da görevi kötüye kullandırma ve ihaleye fesat karıştırma suçlarından cezalandırılmasını talep etti.

Isparta Belediyesi'ne yönelik 81 sanıklı davanın 15. duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  34 sanığın katıldığı duruşmaya,  Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın katılmadı.  Duruşmada sanık avukatlarının tamamı, sanıkların büyük bölümü yargılama aşamasında gelen sanıkların aleyhine olan ikinci bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek yeni bir bilirkişi raporu istedi. Sanık avukatlarından Ömer Cevheroğlu,  son raporun bilirkişi değil özenen kişi raporu olduğunu belirterek,  “Bilirkişi mahkeme heyetine özenmiş. Sayıştay kökenlik kimseler örgüt tanımlaması yapıyor. Bu rapor yetersiz bir rapordur” derken,  sanık avukatı Bekir Nayır raporda yer alan tape kayıtlarında kasıtlı ya da kasıtsız oynama yapıldığını kanıtladıklarını söyledi. Nayır, “Bu rapor bilmeyen kişilerin raporudur.   Soruşturma aşamasında gelen ilk raporun kopyala yapıştır halidir. Bilirkişi ele alınması gereken şeyleri ele almamıştır. Bu raporla hüküm vermek mümkün değil yeniden bir rapor alınması gerekir” dedi. Sanık avukatlarından Ülkem Baş da Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeden sonra dosyadaki dinleme ve izleme kayıtlarının dosyadan çıkarılarak yeniden rapor alınması gerektiğini, şayet çıkarılmaması halinde bilirkişinin bu dinleme kayıtları üzerinden değerlendirme yapma yetkisine sahip olamayacağını ifade etti. Duruşmaya katılan sanıklar da son bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ifade ettiler.

SAVCI MÜTALAA İSTEDİ

İddia makamı ise,  dosyayla ilgili birden fazla bilirkişi raporu olduğuna, yeni alınacak raporun dosyaya bir yenilik katmayacağına kanaat getirerek esas hakkında mütalaa karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti de oy çokluğuyla yeni bilirkişi raporuna gerek duymadı ve esas hakkında mütalaanın okunmasını talep etti.   Sanık avukatlarından Ömer Cevheroğlu,  Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın başkan adayı olmasından ötürü şu anda verilecek bir kararın 30 Mart yerel seçimlerini etkileyeceğini, mütalaanın seçim sonrasına bırakılmasını istedi. Ancak bu talep yerinde görülmedi.

ÖRGÜT KAPSAMINDAN ÇIKARILSIN

İddia makamı 40 sayfalık mütalaasında aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer’in de olduğu sanıkların işledikleri iddia edilen suçların örgüt kapsamından çıkarılmasını istedi. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında,  başta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın olmak üzere bazı sanıklar hakkında ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalarla cezalandırılmalarını talep etti.  İddia makamı 33 aylık şehir içi temizlik ihalesinde ihaleye fesat karıştırıldığı suçlamasıyla Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin Başkan Yardımcısı Resul Göçer ve dönemin Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül de olmak üzere 17 sanık hakkında ceza verilmesini, megalight, bilboard hizmet alım işi ihalesinde Başkan Günaydın ve 10 sanık hakkında zimmet, ihaleye fesat karıştırma ve resim belgede sahtecilik suçlamasıyla cezalandırılmalarını istedi. Yine iddia makamı çeşitli konularda Başkan Günaydın hakkında 7 kez görevi kötüye kullanma suçu işlediği gerekçesiyle cezalandırma talep etti.   Mahkeme heyeti, mütalaaya ilişkin avukat ve sanıkların savunmalarını yapabilmeleri için süre taleplerini yerinde görerek davayı 29 Nisan 2014 tarihine erteledi. 

‘SONA DOĞRU GELİNDİĞİ GÖRÜLÜYOR’

Sanık Avukatlarından Bekir Nayır, gazetecilere iddia makamının mütalaasını değerlendirdi. Nayır, "Bugün sanık avukatları tarafından bir takım talepler iletildi. Bu taleplerin en başında bilirkişi raporunun hukuka uygun olmadığı şeklinde düzenlendiği ve yeniden bir bilirkişi raporunun alınmasının zorunlu olduğu yönünde. Sayın savcı da bunun tam aksine bir görüş belirtti. Yeni bir bilirkişi raporunun alınmasının hukuka uygun olmayacağını, bu sebeple sanık avukatlarının talebinin reddine karar verdi. Ancak sayın mahkeme bu konuda oy çokluğu ile sanık avukatlarının taleplerini reddetti. Bunun üzerine bir usul tartışması yaşandı, sayın savcının mütalaasının açıklanıp açıklanmayacağı konusunda. Talepler red olduktan sonra sayın savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamış oldu. Tabi esas hakkındaki mütalaa çok kapsamlı.  Örgüt suçlaması ile ilgili tamamen beraat kararı istedi. Ancak bazı suçlamalar ile ilgili çeşitli cezalarında verilmesi talep etti. Bu aşamadan sonra sanık avukatı olarak Sayın Savcının mütalaasına karşı gerekli savunmalarımızı yapacağız. Sona doğru yaklaşıldığı görülüyor. Son bilirkişi raporunun çok açıkça hukuka aykırı olduğu, tamamen kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığı bu kadar açıkken sayın savcının bu raporu kabul etmesini biz hukuka uygun bulmuyoruz. Özel yetkili mahkemeler zaten daha önce kaldırılmıştı. Bu mahkemelerin bu aşamadan sonra hukuka uygun olmadığı açıkça ortadadır.  Buna göre alınan bu tape kayıtlarının artık dosyadan delil olarak tamamen çıkarılması gerektiğini ve bunların bir delil niteliğine haiz olmadığını düşünüyoruz” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

23 Eylül 2011 tarihinde Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşler Şube Müdürlüğü ekiplerince Isparta Belediyesi’ne yönelik operasyon sonrası, aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, denimin Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer’in de olduğu 82 kişi hakkında dava açıldı. Davada sanıklar, ‘ örgüt oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik’ gibi suçlamalarla yargılanıyor.

 

 

Bu haber 711 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...