Artık adreslerini verebiliyorlar

11 Mart 2014 18:39

Korunmaya Muhtaç Çocuk Psikolojisi ve Çocuk Evlerinde Hayata Hazırlama Eğitimi programında konuşan Milletvekili Özel, “Biz zaman zaman bu evleri ziyaret ediyoruz. Ziyaretimizde birinde bir çocuğumuza ‘Bu evden mutlu musun?’ diye sorduğumuzda ‘İlk kez öğretmenim bana nerede oturuyorsun diye sorduğunda adresimi verebildim’ diyor. Çocuk bundan mutlu oluyor. Bunu yaşattığımız için bizde mutluyuz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu ‘Korunmaya Muhtaç Çocuk Psikolojisi ve Çocuk Evlerinde Hayata Hazırlama Eğitimi’ kapsamında dün Barida Hotel’de bir program düzenlendi. Toplantıya; Vali Vahdettin Özkan’ın eşi Dr. Ruhan Özkan, AK Parti Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ile Recep Özel, daire müdürleri ve çok sayıda anne ve baba katıldı. 

YURT VE YUVA HİZMETLERİ YERİNİ

EV HİZMETLERİNE BIRAKIYOR

Programın açış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük,  Bakanlıklarının bir dönüşüm ve değişim geçirdiğini belirtti. Bu süreç içerisinde yurt ve yuva hizmetlerinin bitip, bütün hizmetlerin ev ortamına aktarıldığını ifade eden Kütük, “Yuvalarımız ve yurtlarımızda koğuş sistemini terk ederek, ev sistemi ile çocuk, yaşlı ve engellilerimize hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.

“26 EVDE 155 ÇOCUK KALIYOR”

Öte yandan 2013 yılı için Isparta’ya bakanlık tarafından 62 milyon TL’lik kaynak gönderildiğini bildiren Kütük, “Bunun içerisinde evde bakım, aile nakdi yardım ve Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı harcamaları var. Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin. İl Müdürlüğü olarak yaşlı, çocuk ve engellilerimize devletin tüm imkânlarını aktarmış durumdayız. Isparta’da 26 tane Çocuk Evimiz var. Bu evlerde 155 çocuğumuz kalıyor. 1 çocuğumuzun bize ekonomik maliyeti 1500 lira. 155 çocuğumuz için aylık yaklaşık 232 bin liralık nakdi gerçekleşme oluşuyor. Devletimiz bu 232 bin lirayı 155 çocuğumuza harcarken biz de bu çocuklarımızın en iyi yetiştirme hedefinde olmalıyız. Burada da görev bakıcılarımıza düşüyor. Bu yüzden Sayın Valimizin kıymetli eşlerinin desteği ve BAKA Genel Sekreterliğinin uygun görmesiyle bir eğitim programı düzenledik. Eğitim programı sonucunda hedefimiz psikoloji, sosyoloji ve pedagojinin salt verileriyle hareket edildiği zaman bu çocuklarımızın dört dörtlük yetişeceği düşüncesinde değiliz. Onun için tarihi, kültür ve dini referanslarımızın da devreye girmesi gerekir. Bu amaçla yapılan eğitimde hedeflenen tarihi, kültür, dini, milleti, bayrağına ve vatanına sahip çıkan ve kim var denildiği zaman arkasına bakmadan ben varım diyen nesilleri yetiştirmektir” dedi.

“TÜRK TOPLUMU OLARAK AİLE YAPISINI GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİR”

Diğer taraftan uzun yıllardır aile ve toplum yapısı üzerinde oyunlar oynandığını ve ülkemizdeki aile yapısının çökertilmeye yönelik hareketlerin olduğunu dile getiren AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de “Sosyal Politikalar Bakanlığı, Isparta’da yapılan çalışmaları birebir takip etmektedir. Kendileriyle görüşmelerimizde Isparta’daki hizmet kalitesinden memnun olduklarını ifade etmektedirler. Bu da bizim göğsümüzü kabartmıştır. Bu konuda kendilerine de teşekkür ediyorum. Devletimizin 4 temel niteliğinden birisi olan sosyal devlet ilkesi buradaki yapılan tüm kategorilerdeki hizmetleri zorunlu hale getiriyor. Çok uzun yıllardır Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve buradaki aile ve toplum yapısı üzerinde oyunlar oynanmak isteniyor. Uzun yıllardır görüyoruz ki, ülkemizdeki aile yapısının çökertilmesi noktasında daha küçük çekirdek aileye yönlendirme ve büyük aile kavramı ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. İş oraya kadar gidiyor ki, bizler evlerimizde analarımızı ve babalarımızı ya da dede, ninelerimizi bir göz odaya sığdırma şefkatinden uzaklaşır hale geldik. Onları yaşlılar ya da bakımevlerine gönderiyoruz. Tabi ki bunların olması ihtiyaç. Ama her şeyden önce bizim yaşlılarımıza, engellimize ve çocuğumuza devletimizden önce sahip çıkmamız gerekir. Devletin de bu anlamda burada gereken maddi destek ve imkânlar varsa bunları vermesi lazım. Türk toplumu olarak aile yapısını gözden geçirmemiz gerekir” diye konuştu.

“BAZILARI SOSYAL DEVLET OLMA GEREĞİNİ LAFTA YAPTILAR”

Son olarak AK Parti Milletvekili Recep Özel ise evlerde kalan çocukların kendilerine birer emanet olduğunu söyledi. Bu emanete çok daha iyi bakılması gerektiğine değinen Özel, “Geçmişte haberlere konu olan şiddetler bu evler sayesinde ve bakıcılarımızın gayretleri sayesinde çocuklarımızın milli ve manevi değerleriyle yetişmesine vesile oluyoruz. İşte sosyal devlet olma gereği bu. Bazıları bunu lafta yaptılar ve sadece Anayasada yazılı kural haline getirdiler. Bu dönemde sosyal devlet olma gereğini yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

“ÇOCUK ADRESİNİ VERDİĞİ İÇİN MUTLU OLUYOR”

Biz zaman zaman bu evleri ziyaret ediyoruz. Ziyaretimizde birinde bir çocuğumuza ‘bu evden mutlu musun?’ diye sorduğumuzda ilk kez bana ‘Öğretmenim bana nerede oturuyorsun diye sorduğunda adresimi verebildim’ diyor. Çocuk bundan mutlu oluyor. Bunu yaşattığımız için bizde mutluyuz.

Sosyal hizmet alanında Isparta, Türkiye’ye örnek olabilecek çalışmalara imza atıyor. İlk kez Yaşlı Yaşam Evlerini Senirkent, Uluborlu, Eğirdir’de açtık. İnşallah bunları merkez ve diğer ilçelerimizde de açabilirsek herhalde izinleri yakında gelecek, bu sayede daha güzel olacak” şeklinde konuştu.

KONFERANSLA SON BULDU

Konuşmaların ardından katılımcılara SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Özgen tarafından “Kur’an ve Hadislerde Yetim Ve Bakıma Muhtaçlara Yönelik Sorumluluklarımız” konulu konferans verildi.

 

 

Bu haber 839 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...