ISİAD’dan Azerbeycan Ankara Büyükelçiği’ne işbirliği ziyareti

7 Mart 2014 18:30

ISİAD yönetim kurulu 3 Mart pazartesi günü Azerbeycan Ankara Büyükelçiğini ziyaret etti. ISİAD’ın daha önce Süleyman Demirel Üniversitesinde düzenlemiş olduğu TOBB Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy katıldığı seminer ile başlayan ilişkiler sonucunda Isparta ve Ispartalı sanayicilerin kardeş ülke Azerbeycan ile yapabileceği işbirlikleri ve projeler üzerine görüşmeler gerçekleşti. ISİAD Başkanı Özcan Pınarcı, Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Doç. Dr. Oğuz Çolak ve ISİAD yönetim kurulunun katıldığı görüşme de iki ülke ve şehirlerin geçmişten gelen kardeşliğinin güçlenebilmesi için reel işbirliklerinin gerçekleşmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede ISİAD başkanı Özcan Pınarcı, Isparta’nın kısa bir tanıtımını gerçekleştirdikten sonra, Isparta’nın başta gül ve diğer tarım sektörü olarak Azerbeycan şehirleri ile ortak yatırım projeleri gerçekleştirebileceğini vurguladı. ISİAD ile gerçekleştirdikleri yurtdışı seyahatleri ve işbirliklerinde de bahseden Pınarcı, bu ilişkilerin somut projeler doğurduğunu ifade ettiler. Azerbeycan Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, ISİAD’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti belirtmesinin ardından, Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi önceden beri güçlü ilişkilerin olduğundan bahsetti. Azerbeycan’ın 2014 yılını bilim ve teknoloji yılı ilan etmesi dolayısı ile Bakü yakınlarında kurulan Teknoparktan bahseden Büyükelçi, ISİAD’ın Isparta için projelendirdiği Kompozit Vadisi projesinin Azerbeycan’da kurulan Teknopart amaçları ile örtüştüğünü ifade ettiler.

Azerbeycan şehirlerinin Isparta ile yapabileceği işbirliklerini geliştirmek için 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilecek ziyaretlerin planlamasının yapılmasında büyükelçilik olarak üzerlerine düşen görevi gerçekleştireceklerini Büyükelçi Faig Bagirov tarafından ifade edildi.

Isparta’nın mevcut tarımsal ürünlerinin Azeri şehirleri üzerinden işbirliği kapsamında diğer Türki Cumhuriyeti şehirleri ile Rusya ve doğu ülkelerine açılabileceği konusunda ortak görüşe varıldı.

ISİAD’ın Isparta da gerçekleştirdiği projeleri Azerbaycan işbirliği ile daha da güçleneceğine inanan işadamları ve akademisyenler, somut adımların atılması için gerekli ziyaretlerin programlanması gerektiği konusunda anlaşılarak görüşme tamamlandı.

Görüşme kapsamında ISİAD ve üyelerinin 2014 yılı içersinde Azerbeycan’nın üç yada dört ilini kapsayan ortak proje ve işbirliği görüşmelerinin yapılacağı ilk ziyaret yakın bir zaman da ISİAD tarafından Isparta kamuoyuna açıklanacaktır.

 

Bu haber 683 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...