Bilimle sermaye birleşiyor

28 Şubat 2014 18:06

ITSO - SDÜ ve Göller Bölgesi Teknokenti arasından imzalanan protokol sayesinde akademisyenlerle işadamları Ar-Ge Projelerinde buluşacak. Amaç; Isparta’da katma değeri yüksek ürünler üretmek ve Isparta’nın ihracat çıtsını yükseltmek.

ITSO, SDÜ ve Göller Bölgesi Teknokenti arasında Üniversite-İş Dünyası işbirliği kapsamında proje destekleri sağlamaya ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Törende açış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, işbirliği kapsamında Isparta’da imalat işletmelerine yönelik olarak AR-GE ve İnovasyon projeleri üretme amacında olduklarını söyledi. SDÜ ile ITSO arasında çok uyumlu, verimli ve etkili bir birliktelik olduğuna dikkat çeken İbicioğlu, ‘’Son zamanlarda bu üst seviyeye çıkmış vaziyette. ITSO’nun girişimcilik boyutunda üniversiteyle işbirliği yapma arzusu ve onların bu konuda gösterdiği gayretler çok önemliydi. Üniversitemiz girişimci üniversite konseptine uygun olarak ve dünyanın değişen üniversite stratejilerine uygun olarak özellikle ITSO ve diğer sivil toplum örgütleriyle akademik işbirliği, global düzeyde ortaya çıkan bilgi birikiminin Isparta’ya aktarılması noktasında yeni yaklaşımlar sergiliyor. Bu yaklaşımları artık uygulamaya dökmeye başladık. İmzalanan protokolle de somutlaştırma adımlarından birini daha gerçekleştirmiş olacağız’’ dedi.

‘’YÜKTE AĞIR PAHADA HAFİF ÜRÜNLERE YÖNELMEYECEĞİZ’’

Öte yandan Türkiye’nin 161 milyar dolarlık ihracatının yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluştuğunu ifade eden İbicioğlu, şöyle devam etti; ‘’Ancak bu sanayi ürünlerinin genelde dijital teknolojiden çok nasiplenmemiş olan ürünlerden oluştuğunu görüyoruz. Yükte ağır, paha da genelde hafif. İhracatımızı artırabilmek ve yöreye etkinlik kazandırabilmek açısından dijital çağın gereklerine uygun, dünyada talep gören ve yüksek katma değere sahip ürünler üretmemiz gerekiyor. Bu nedenle üniversitemizin sahip olduğu bilgi birikimi ve insan kaynakları havuzunun etkin bir şekilde piyasaya kanalize edilmesi gerekiyor.

Bu protokol bizim ülkemizin stratejik öncelikleri ve nihai hedefler açısından çok önem taşıyor.

‘‘AKADEMİSYENLER İLE İŞADAMLARINI BULUŞTURACAĞIZ’’

Isparta’da girişimcilerimizin ürettiği veya akıllara gelen yenilik fikirlerinin AR-GE’ye dönüşmesi ve bunların fonlarının oluşturulmasını amaçlıyoruz. ITSO bu fona bir katkı sağlıyor. Biz de üniversite olarak aynı şekilde bir fon sağlıyoruz. Göller Bölgesi Teknokent’te akademisyenler ile işadamlarını buluşturacak. AR-GE projelerini hayata geçireceğiz. Bu projeler hayata geçirildikten sonra Teknoloji Transferi Ofisi aracılığıyla mümkünse Teknokent’te projenin ilk prototip üretiminin gerçekleştirilmesi ve daha sonraki aşamada pazarlama sorunlarının giderilmesi için işletmelere yardımcı olacağız. Üniversite olarak ilk etapta 15 bin liralık bir katkı sağlayacağız. ITSO da 15 bin liralık katkı sağlayacak. Teknokent’te burada entelektüel sermayesini kullanacak.’’

‘’İHRACATIMIZIN ÜNİVERSİTEYLE BİRLİKTE ARTACAĞINI BİLİYORUZ’’

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise SDÜ’nün kıymetini ve değerini Ispartalı ve işadamları olarak çok iyi bildiklerini belirterek, ‘’Üniversitemizin bugüne kadar hizmet sektöründe vermiş olduğu katkısı tartışılmaz. Bu bizi çok güçlü tutmakta. Ancak bizler sanayimizi fazla geliştirilemediğimiz düşüncesindeyiz. Sanayimizin gelişmesi için üniversite sanayici işbirliğin önemini bilmekteyiz.  Bugün Türkiye’de 200’e yakın üniversite varken, Isparta’da 81 ilin 10 tanesinden fazla nüfusa sahip bir üniversitemiz var. Bunun kıymetini bilmek zorundayız. Bunun enerjisi Isparta’ya ve Türkiye’ye dağılıyor. Proje bazında hibe destekleri çok önemli. Rakamı yüksek destekler var. Ancak bunlardan yararlanamıyoruz. Proje üretmek için üniversiteyle birlikte bir havuz oluşturduk’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından taraflar karşılıklı olarak protokol imzaladı.

 

 

 

 

Bu haber 723 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...