“Bacalar katiliniz olmasın”

25 Eylül 2012 15:03

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü, yaklaşan kış mevsimi öncesinde vatandaşları  uyararak, bacalarını temizletmelerini ve kış mevsiminde sık sık karşılaşılan soba zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerini almalarını istedi. 

İtfaiye Müdürü Halil Açar, kış mevsiminde sık sık karşılaşılan ve bir çoğu da ölümle sonuçlanan soba zehirlenmelerine karşı vatandaşların yaklaşan kış mevsimi öncesinde sobalarını kurmadan önce bacalarını temizleyerek üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Baca yangınları ve soba zehirlenmelerinin bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğini vurgulayan Halil Açar,  vatandaşların baca deyip geçmemelerini ve kış mevsimi öncesinde mutlaka ama mutlaka bacalarının temizliğini yaptırmalarını istedi. Vatandaşların ihmalleri sonucu temizlenmeyen bacaların her yıl kış mevsiminde bir çok kişinin canına mal olduğunu belirten Müdür Açar, soba zehirlenmelerine yol açan etkenlerin başında kalitesiz kömür kullanımının ve baca temizliğinin geldiğini söyledi. Sobayla ısınan evlerde ilk dikkat edilmesi gereken noktanın yakıt seçimi ve baca temizliği olduğunun altını çizen Açar, vatandaşların bacalarını temizleyerek en başta gelen tedbirlerini almaları gerektiğini ifade etti. Doğalgaz kullanılan bacalarda yılda en az bir kere, kömür ve fuel oil kullanılan bacalarda ise yılda en az iki kere bacaların temizlenmesinin şart olduğunu vurgulayan Müdür Açar,  bacaların temizlenmemesi halinde, bacanın içinde biriken is ve kurum, bacanın çekim gücünü düşürdüğünü ve bu durumun da dumanlı yanmaya ya da oda içerisinde karbonmonoksit oluşumuna yol açarak zehirlenmelere neden olduğunu söyledi. Bacalarda özellikle rüzgarlı günlerde, dumanın geri tepmesini önlemek için, bacalarda mutlaka başlık kullanılması gerektiğini vurgulayan Açar, baca tepmesini engellemek için ayrıca soba borusunun bacaya fazlaca girmesine de özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Yaklaşan kış mevsiminde ‘Bacalar katiliniz olmasın’ diyen İtfaiye Müdürü Halil Açar, bütün vatandaşların bacalarını temizlemelerini ve kış mevsimine soba zehirlenmesine karşı üzerine düşen görevi yaparak huzurlu bir şekilde girmelerini istedi.

BACA TEMİZLİĞİ YANGIN

RİSKİNİ AZALTIR…

Ayrıca, İtfaiye Müdürü Halil Açar, vatandaşların bacalarını temizlemeleriyle baca yangını riskinin de azalacağını kaydederek, Türkiye’nin değişik bir çok ilinde olduğu gibi Isparta’da da baca yangını oranının küçümsenemeyecek oranda olduğunu söyledi. Yıl boyunca bacalara kurumların ve ziftlerin yapıştığını bacada bulunan bu maddelerin, bacayı tıkayarak tutuşmasına sebep olduğunu kaydeden Açar, kışın baca yangınlarının arttığını ve en fazla baca yangınlarına müdahale ettiklerini belirterek, vatandaşların bacalarını temizlemeleri halinde baca yangını oranının da ciddi anlamda azalacağını sözlerine ekledi.

Bu haber 701 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...