“Yalvaç’ın İnsan Birikimleri” Kitap Oldu

12 Şubat 2014 15:15

Yalvaç Belediyesi Kültür Yayınları serisinden yeni bir kaynak kitap yayınlandı. Kentin somut olmayan kültürel mirasının kayıt altına alınması çalışması sonucu oluşturulan kitap tamamı kuşe kağıt olmak üzere toplam 280 sayfa. Söz konusu kitabın Belediye tarafından ücretsiz dağıtımına başlandı.

Yalvaç Belediyesi tarafından, kimlikli bir kent olma çabasının bir adımı olarak Yalvaç’ın gelenek- görenekleri ve Yalvaç kültürü kayıt altına alınarak kitaplaştırıldı. Araştırmacılar için önemli bir kaynak kitap olan “Yalvaç’ın İnsan Birikimleri” uzun ve titiz bir araştırma sonucu hazırlandı. Fadime Öncü tarafından hazırlanan kitap bir anlamda Yalvaç’ın somut olmayan kültürel mirasının kayıt altına alınması çalışması.

Dört bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde “Yaşayan İnsan hazineleri” ele alınıyor. Bu bölümde Yalvaç’ta ısrarla yaşatılan geleneksel el sanatları ve ustaları konu alınıyor.  İkinci bölümde “Sözlü Geleneksel ve Anlatımlar” başlığıyla efsaneler, halk hikayeleri gibi konular işlenirken “Toplumsal uygulamalar ve Şenlikler” başlıklı üçüncü bölümde gelenek ve görenekler; dördüncü bölümde ise “Doğayla ve Evrenle İlgili Bilgi ve Uygulamalar” kayıt altına alınıyor.

Kitabın isim babası olan TKB Kurucusu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kitaba yazdığı önsözde, “Geleneksel Mirası” saptama ve yaşatma çalışmalarında önemli bir kaynak olarak işaret ediyor. İkinci önsözü yazan Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram da “bu kitap gelecek nesillere geçmişlerini unutmamasını sağlayacağı ve araştırmacılara da ışık tutup yardımcı olacağı umuduyla, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyor.

21 x29,5 cmölçülerinde tamamı renkli kuşe kağıda basılan toplam 280 sayfalık söz konusu kitap bin adet basıldı. Yalvaç’ın tanıtımı adına ülke genelinde önemli merkezlere gönderilen kitap Yalvaç Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edilebilir.

 

Bu haber 774 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...