Psikolog Hasan Hüseyin Akagündüz Türkocağı sohbetinde önemli mesajlar verdi

11 Şubat 2014 16:17

Türkocakları Isparta Şubesinin Cuma sohbet konuğu Psikolog H.Hüseyin Akagündüz, konusu ise "Günümüzde Mutlu Olmanın Yolları"oldu. Türkocağı Turan Yazgan konferans salonundaki sohbet Türkocaklı hanımlarında ilgi gösterdikleri yoğun katımla gerçekleşti.Ocak başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit'in hoş geldiniz konuşmasından sonra söz alan Akagündüz  özetle şöyle konuştu:

Hayat İle Anlaşma Yapılır mı? Elbette yapabilirsiniz.. Günümüz şartlarında Mutlu olmak o kadar kolay değil. Çünkü hiç kimse bunun eğitimini almadı. İstek-dilek-beklenti.. Adı her ne ise; gerçekleştiyse mutlu, gerçekleşmediyse mutsuz oldu insan. Halbuki bir Sınır koyabilseydi isteklerine, Sinir olmayacaktı. Bakın; size 10 tavsiyem olsa, uyar mısınız acaba?

1. Aslında hayatın çok güzel olduğunu kabul edip,Onu mahvedenlerin insanlar olduğunu fark etmelisiniz. Bu yüzden hayata karşı değil, insanlara karşı önlem almaya çalışmalısınız. 2. Hiç bir dert bizden büyük ve güçlü değil. 3. Karşındaki kim olursa olsun sen kendin olmadıktan sonra ne önemi var! 4. Üzülmek hiçbir zaman kesin bir çözüm değildir. Sadece oyalar bizi. Çözümden uzaklaştırır. Bu yüzden hiçbir şeye gereğinden fazla üzülmemek gerekir. 5. Hayatta başımıza ne gelirse gelsin; önemli olan kendini kaybetmemektir. Kendini kaybettiğinde geriye bir şey kalmaz çünkü.. 6. Hiçbir şey çözümsüz değildir. Her derdin bir dermanı vardır. Bu yüzden bazen olayların fazla üstüne gitmemek gerekir. Oluruna bırakmaktır en iyisi bazen. 7. Çalışmak çok önemli bir silahtır. Çünkü boş kaldıkça kendine sorunlar bulur insan. Hem bizden geriye dünyaya bir şeyler bırakmak, hem de hayatı bırakmamak için çok çalışmak gerek. 8. Başkalarının kötülükleriyle uğraşmak sadece kendi güzelliklerinizi örter. 9. Hayat çok önemli bir nimettir ve halâ yaşıyorsanız, mutlaka yapacak bir şeyler vardır. 10.Her şey bitse bile Umut her zaman vardır. Umutsuz yaşayamazsa insan, ara sıra sulamalı umudun çiçeğini.

Bazen de iletişim ve buna bağlı olarak dinleme şekliniz mutsuz eder sizleri. Hatta belki de karşınızdakileri.. Yanlış dinleriz çoğu kez.. O da ne? der gibisiniz.Görünüşte dinlersiniz ama dinlemezsiniz. Seçerek dinlersiniz ama dinlemezsiniz. Saplantılı dinlersiniz ama dinlemezsiniz. Savunucu dinlersiniz ama dinlemezsiniz. Tuzak kurarak dinlersiniz ama dinlemezsiniz. Yüzeysel dinlersiniz ama dinlemezsiniz. İyi bir dinleyici olmak için; Susun, Konuşanı rahatlatın, Dinlemek istediğinizi gösterin, Dikkat dağıtan öğeleri ortadan kaldırın, Karşınızdakine empatik yaklaşın, Karşınızdakine zaman tanıyın, Öfkenizi ve olumsuz duygularınızı frenleyin, soruyu öyle yöneltin, Yargılayıcı olmayın. Bakın O zaman her şey daha güzel olacak. Saydıklarımı ister genç,ergen çocukla ilişkilerinizde, isterseniz eşinizle, isterseniz iş yerinizde uygulayın.

Sen mesajları Sinirlenme göstergesidir. Kabasın,kötüsün vb. (kaba olduğunun düşünüldüğünü görmek insanı sinirlendirir) Ben mesajları Sinirlenmenin dozajını düşürür. Rahatsız oluyorum vb

İletişim Engellerimiz; Kişilikten kaynaklanan, Davranıştan kaynaklanan, Fizyolojik kaynaklı olmak üzere 3 temel noktada değerlendirilir. Kullanılan kelimeler, Ara kademeler, Şartlanmalar, Algılamalar, Zaman baskısı, Rekabet duygusu… Unutmayın ki; gergin bir bedende akıl çabuk dağılır.

İLETİŞİMİN 4 ENGELİ: 1.Karşımızdakinin sorununa İstemediği halde çözüm önermek. 2.Karşıdakini yargılamak,bastırmak, anlatanı anlattığı bilgiyi kullanmamakla suçlamak vb 3.Karşıdakini sınamak, sorgu için soru yöneltmek,daha derin bilgi oluşturmak, kaynak göstermek.  4.Karşıdakine ilgisizlik-dikkate yön değiştirtmek, anlatılanı farklı mecralara çekerek konuyu saptırtmak.

Emir ver,gözdağı ver,öğüt ver,nutuk çek ,eleştir,suçla,alay et,yargıla,ad tak ,sorularla bunalt,çapraz sorgula ,sözünden dön,oyala,şakaya boğ,konuyu saptır.Sonrada mutluluk ara !. Yok böyle bir şey. MUTLU OLMAK İSTEYEN, MUTLULUKTA VEREBİLMELİ !?. Çokta zor bir şey değil aslında. Yalnızca sesine ve yüzüne huzuru yansıt. İtici olma. Samimi olduğuna inanan insanlar seni mutsuz etmezler. Mutluluk hep ekonomik sebeplere dayalı bir olgu değildir. Eğer böyle düşünüyorsanız, aile büyüklerinizin geçmişinde mutluluk aramamalısınız.

Büyük bir dikkatle takip edilen ve katılımcıların zaman zaman kendi hayatlarını sorguladıkları 1.5 saat süren sohbet soru, cevap, katkı ve ikramların ardından sonlandırıldı.

 

 

Bu haber 1358 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...